Ultimul spectacol al lui Michael Jackson s-a încheiat aseară, după 70 de zile de pregătiri, neînţelegeri şi multe semne de întrebare rămase fără răspuns. Cincizeci de ani de viaţă, dintre care 45 petrecuţi pe scenă, s-au încheiat brusc. Pentru cei mai mulţi, Michael a trăit un basm. Puţini însă ştiau, înainte de moartea sa, la 25 iunie, că regele muzicii pop devenise, cu cine ştie câtă vreme în urmă, dependent de medicamente. De unele foarte puternice. Care, de altfel, i-au şi adus sfârşitul.
Cu câteva ore înainte ca familia şi prietenii lui Michael să participe la ceremonia de înhumare a regelui muzicii pop la cimitirul Forest Lawn din Glendale, în faţa reşedinţei părinţilor din Encino, California, mai mulţi poliţişti, jurnalişti şi oameni obişnuiţi s-au adunat joi după-amiază.
La 17.30 (ora locală), tatăl lui Michael, Joe Jackson, şi-a făcut apariţia în stradă. Imaginile au fost transmise în direct de camera jurnaliştilor de la site-ul TMZ.com. Pe aleea interioară a reşedinţei se strânseseră deja câteva automobile. Joe i-a salutat pe poliţiştii de la intrare, a dat câteva indicaţii şi a refuzat sărăspundă întrebărilor presei, dar a rămas acolo, în forfota aceea de oameni şi maşini. Pe cerul senin, un elicopter zgomotos supraveghea buna desfăşurare a lucrurilor. După cinci minute, patru motociclete de poliţie au părăsit reşedinţa. Poarta a rămas deschisă, prin ea putându-se zări o limuzină cu botul îndreptat spre stradă. Pe parbrizul ei un poliţist lipise un sticker pe care scria „Funeral", cu litere mari. Un cuplu de admiratori i-a înmânat lui Joe un buchet de flori şi a reuşit să aducă un zâmbet pe faţa tatălui. Îmbrăcat într-un costum de culoare neagră, cu un lanţ gros de aur la gât, Joe nu s-a mişcat din faţa casei sale câteva zeci de minute. În tot acest timp, a asistat la un adevărat du-te-vino de maşini în şi din curtea casei sale. Vroia să ştie tot ce se întâmplă, să se asigure că fiul său se află pe „mâini" bune. Nu a cedat nici o clipă la insistenţele presei de a da declaraţii.
La ora locală19.10, în faţa reşedinţei din Encino era încă linişte. La fiecare două minute, poarta electrică a casei se deschidea încet şi se închidea imediat, fără să se întâmple altceva. Înăuntru, pe alee, un automobil cu farurile aprinse staţiona. Peste drum, jurnaliştii dădeau semne de nerăbdare. „E târziu", „Ne e foame", strigau vreo doi. Convoiul ar fi trebuit să pornească spre cimitir la 19.00 fix sau, cel puţin, aşa anunţase familia marţi. De ce se prelungeşte aşteptarea? La 19.30 două motociclete de poliţie îşi fac apariţia pe stradă. Opresc câteva secunde în faţa porţii, apoi o iau din loc. După ele, pornesc şi autoturismele din curtea reşedinţei familiei Jackson. Cu farurile aprinse şi avariile pornite. Se lăsase întunericul. Le urmează Rolls Royce-urile parcate de-a lungul trotuarului. Să fi fost 30 de maşini cu toatele. Sau chiar mai multe. Puţin mai târziu, traficul a reintrat în normal, iar Soarele a dispărut de pe cerul Californiei.
This Is It
Escortat de poliţie, convoiul funerar a avut nevoie de 40 de minute pentru a ajunge la Cimitirul Glendale. Unde invitaţii la ceremonia de înmormântare şi-au făcut apariţia din timp: prima soţie a cântăreţului, Lisa Marie Presley, actorii Elizabeth Taylor, Chris Tucker, Macauly Culkin şi Corey Feldman, reverendul Al Sharpton şi mulţi alţii. |n faţa Marelui Mausoleu din marmură, o structură impunătoare, semănând cu o catedrală, 250 de scaune albe, aranjate pe un covor de culoare verde, îşi aşteptau ocupanţii. O luminăclarăşi puternică, de la un reflector asemănător celor folosite în producţiile de televiziune, se aşternea peste oamenii în doliu. Lumina este necesarăpentru imortalizarea momentului - înregistrarea va fi folosită în documentarul „This Is It", numele seriei de concerte pe care Michael Jackson ar fi trebuit să o susţină la Londra anul acesta şi anul viitor.
La intrare în cimitir, câţiva fani înmânau bucheţele de flori „norocoşilor" care participau la înmormântare. „Te rog, poţi pune aceste flori pe mormântul lui?", îl întreabă Maria Martinez, o tânără din Riverside California, pe unul dintre şoferii care trec de poarta înaltă şi grea a cimitirului exclusivist. Vizavi, pe trotuarul celălalt, la câţiva metri de mausoleu, se aflau 435 de jurnalişti şi echipe de filmare acreditaţi săia parte la eveniment. Zeci de poliţişti au securizat locaţia încăde miercuri, iar pe străzile din apropiere s-a restricţionat parcarea autovehiculelor. Forţele de ordine de la sol au fost ajutate de suport aerian şi de câini poliţişti.
„Tati, te iubim, ne este dor de tine"
Drumul spre Glendale trece prin Valea San Fernando, o zonă puternic urbanizată, în care locuieşte circa o jumătate din populaţia metropolei. Dincolo de porţile principale ale cimitirului - cele mai mari porţi din fier forjat din lume - se odihneşte acum Michael Jackson. Dupămai bine de două luni, timp în care trupul cântăreţului a fost ţinut ascuns de privirile curioşilor, familia a căzut de acord cu privire la locul în care se va odihni în veci regele muzicii pop - într-un cavou special amenajat pe Terasa Sfântă a Marelui Mausoleu din Cimitirul Forest Lawn din Glandale. Trupul neînsufleţit a fost depus într-un sicriu poleit cu aur, care a costat aproximativ 20.000 de euro. După impresionanta ceremonie, sicriul a fost coborât într-un cavou şi încastrat într-un bloc de ciment pentru a descuraja profanarea mormântului. Deasupra cavoului au fost amplasate camere de luat vederi dotate cu senzori de mişcare şi conectate la serviciul de pazăal cimitirului. Michael îşi doarme somnul de veci sub vitraliu neobişnuit - reproducerea Cinei dea de Taină, a lui Leonardo da Vinci. Cavoul cântăreţului se aflănu departe de mormintele unor peronsalităţi marcante - Walt Disney, Nat King Cole, Jean Harlow, Carole Lombard, Clark Gable, John Wayne şi mulţi alţii.
Michael va putea dormi liniştit. Cei trei copii ai săi - Prince Michael, Paris şi Blanket - i-au scris câteva rânduri pe trei bileţele, care au fost puse în sicriu, după cosmetizarea trupului neînsufleţit. „Tati, te iubim, ne este dor de tine", ar fi scris copiii. Regele muzicii pop a luat cu el şi celebra mănuşă albă cu paiete. Familia a avut grijăca Michael să fie aranjat pen ultimul drum. I-au machiat faţa ca şi când s-ar fi pregătit de spectacol, de un ultim spectacol, iar capul i-a fost acoperit cu o perucă.
PARASTASUL
Surse citate de Associated Press declarau ieri căfamilia Jackson a rezervat un restaurant italian în Pasadena. Potrivit lui Alex Carr, adjunctul directorului restaurantului Villa Sorriso, familia cântăreţului a rezervat toate cele 200 de locuri ale elegantului local şi a plătit suplimentar pentru ca invitaţilor săli se asigure paza de rigoare. Tot ieri, site-ul TMZ.com a anunţat căfamilia lui Michael a împărţit, dupăfuneralii, sute de gogoşi pudrate cu zahăr şi umplute cu scorţişoară, ricotta (un fel de brânzădulce), cu bucăţi de biscuiţi cu migdale sau cremăde ou.
UN MUZEU ÎN AER LIBER
Aflat în proprietate privată, Parcul Memorial Forest Lawn este un adevărat monument al naturii şi al artei - locul este împânzit de copaci înalţi, tunşi la milimetru, de porţiuni cu gazon, de fântâni arteziene, de alei impecabile, precum şi de sculpturi impresionante. Parcul cuprinde opt cimitire în opt zone diferite, în care sunt înmormântaţi 250.000 de oameni celebri. Aproximativ 1.500 de statui înfrumuseţează aceste locuri, dintre care zece la sută sunt reproduceri ale unor opere renumite, un mozaic uriaş reprezentând semnarea declaraţiei de Independenţă, cea mai mare pictură religioasă murală din lume, intitulată „Crucificarea" şi semnată de un artist polonez, precum şi o sculptură de patru metri a lui George Washington. Forest Lawn este „un manual de istorie", deschis în fiecare an de peste un milion de oameni. De altfel, acesta este singurul loc din lume în care se aflăcolecţia integralăa operelor lui Michelangelo reproduse din marmură, după sculpturile originale. Cele trei capele care deservesc Parcul Memorial sunt copii fidele ale unor biserici europene celebre. În ele se celebrează viaţa atât la începutul, cât şi la sfârşitul ei. Peste 60.000 de oameni s-au căsătorit într-una dintre cele trei biserici, între care fostul preşedinte american Ronald Reagan.
Marele Mausoleu din Glendale, locul de veci al trupului lui Michael Jackson, seamănăcu o catedrală. Este o construcţie neoclasică, inspiratădin edificiul istoric Campo Santo din Genova. Nu degeaba aceastăbijuterie arhitecturalăa fost denumită, de revista americanăTime, „Catedrala Westminster a lumii noi". La cimitirul din Glendale, administratorii au amenajat un muzeu, în care sunt expuse piese din colecţia particularăa lui Hubert Eaton, un om de afaceri vizionar care a transformat un cimirit obişnuit, sobru, posomorât, într-unul modern. Muzeul mai găzduieşte obiecte adunate din lumea întreagă - picturi, vitralii, sculpturi din bronz, artefacte americane, replici ale unor monezi de care aminteşte Biblia, precum şi o statuie de pe insula Paştelui, recuperată de pe o ambaracţiune în care uriaşa piatră servea drept balast.