x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Le-a cazut MIG-UL pe casa

Le-a cazut MIG-UL pe casa

27 Aug 2004   •   00:00

EVENIMENT

Doua avioane de vanatoare s-au ciocnit in zbor, in judetul Mures. Unul a cazut langa o biserica. Celalalt, pe o casa. Dezastru cu happy-end:pilotii si satenii au scapat cu viata.

Prapadul a coborat ca o ghiulea asupra locuitorilor din satele muresene Cristesti si Santioana, imbracand vesmantul de otel al celor doua avioane ce se ciocnisera in inaltul cerului. Un noroc chior sau poate Pronia a vrut ca Moartea sa amusine in zadar tintele ce misunau pe strazi. Nu s-a putut hotari asupra nici uneia. S-a infundat in pamant, zguduind satele ca sub bombardament. De asta data, catastrofa aviatica - inca una dintr-o serie prea lunga - in care actori au fost doua MIG-uri n-a facut nici o victima.

GALERIE FOTO

Seria neagra a accidentelor in care sunt implicate MIG-urile fortelor romanesti a inregistrat ieri o noua catastrofa: doua aparate s-au ciocnit dupa-amiaza in judetul Mures. Din fericire, pilotii au reusit sa se catapulteze la timp. Trei sateni din zona in care s-au prabusit avioanele au ajuns la spital.

LAVINIA TUDORAN

Trebuia sa fie un simplu antrenament. Cele doua aeronave MIG-21 Lancer au plecat de la Baza 71 Aeriana de la Campia Turzii. La 20 de minute dupa decolare, in zona comunei Cristesti, din judetul Mures, aparatele s-au ciocnit. Potrivit purtatorului de cuvant al MApN, Gelaledin Nezir, coliziunea s-a inregistrat in jurul orei 17:44. Unul dintre avioane s-a prabusit in apropierea Bisericii Reformate din comuna Cristesti, celalalt in satul Santioana. Putin a lipsit ca locotenent-comandor Mircea Petrescu si capitan Aurelian Nita, pilotii, sa-si piarda viata. Ei au reusit sa se catapulteze in zona localitatii Nazna.

NOROC. Satenii din Santioana s-au ales cu o sperietura pe cinste. Aici era sa se petreaca o adevarata tragedie. MIG-ul s-a prabusit in curtea unui localnic, formand un crater de doi metri. Stapanul casei a fost la un pas de moarte. El a scapat, miraculos, cu cateva fracturi la picioare. O fetita, care nu implinise 13 ani si se afla in apropiere, a fost si ea ranita. Celalalt avion a cazut pe garajul unui satean din Cristesti. Omul s-a ales cu rani la cap, maini si picioare. Aeronavele au fost distruse complet. De asemenea, au fost avariate doua case si o masina in explozia aparatelor la impactul cu solul.

ANCHETA. O comisie de ancheta a ajuns aseara in cele doua localitati, sub conducerea sefului Statului Major al Fortelor Aeriene, general-locotenent Gheorghe Catrina. Potrivit lui Nezir, investigatorii vor cerceta cu atentie toate cauzele care ar fi putut duce la coliziunea aeriana de ieri, inclusiv indisciplina si posibile defectiuni tehnice, de obicei, putin probabile in cazul unei ciocniri in zbor.

MIRACOL. Ca prin minune, coliziunea de ieri dupa-amiaza, cea de-a saptea din seria tragediilor in care sunt implicate aparate de tip MIG-21 Lancer ale fortelor aeriene romane, a avut un final fericit. Chiar daca au existat toate premisele ca in Mures sa se intample o tragedie de proportii. Practic, localnicilor din Cristesti si din Santioana le-a trecut moartea prin casa. In plus, unul dintre avioane s-a prabusit in apropiere de combinatul Azo Mures. Am fi fost martorii unei catastrofe pe care nici macar nu ne-o putem imagina.

AU SCAPAT TEFERI

Locotenent-comandor Mircea Petrescu si capitan Aurelian Nita sunt piloti cu experienta. Probabil ca si asta i-a ajutat sa se catapulteze ieri la timp si sa scape teferi din cea mai grea incercare a vietii lor. Petrescu are 39 de ani si piloteaza aeronave cu motoare reactive din 1991. De acum trei ani este comandant de patrula de lupta. Capitanul Nita, in varsta de 32 de ani, piloteaza aparate cu motoare reactive din 1998 si este comandant de patrula de lupta tot din 2001.

RANITI

"Starea de sanatate a ranitilor este sub control", a declarat doctorul Raed Arafat, medicul sef al SMURD. Pilotii, locotenent-comandor Petrescu Mircea si capitan Nita Aurelian, au scapat cu viata. Ei s-au catapultat in zona localitatii Nazna, judetul Mures si "sunt in afara oricarui pericol". La Cristesti exista totusi o victima, un barbat ranit de suflul exploziei avionului cazut chiar in curtea lui. Potrivit medicului Raed Arafat, barbatul are un picior si o mana fracturate, precum si nasul rupt. El a fost internat pentru investigatii la Spitalul Clinic Judetean din Targu-Mures. Aseara el a fost operat pentru o serie de plagi tegumentare la piramida nazala, iar azi va fi supus unei interventii chirurgicale la tibie. Medicii spun ca luxatia de la brat nu presupune interventie chirurgicala. Barbatul a povestit medicilor ca pur si simplu a fost lovit de parti dislocate dintr-un avion care se prabusea.

In zona prabusirii avionului s-a aflat o fetita in varsta de 12 ani. Ea a fost supusa unor investigatii la acelasi spital. Medici au declarat ca fetita nu prezinta rani, dar ea s-a speriat foarte tare, stare normala pentru un copil martor la prabusirea unui avion. Fetita nu a necesitat spitalizare. (Magda Marincovici)

CRONOLOGIE ACCIDENT

Accidentul aviatic de ieri, din judetul Mures, este al saptelea de aceasta natura in care au fost implicate aparate MIG 21-Lancer, aflate in dotarea Fortelor Aeriene Romane. In opt ani de exploatare, s-au inregistrat sase accidente de aviatie cu MIG 21-Lancer.
  • Primul s-a produs in 17 august 1999 un aparat al Bazei Aeriene 95 a fost distrus, dar echipajul s-a salvat. Cauza: eroare in tehnica pilotajului.
  • A urmat in 13 iulie 2001 un avion al SC Aerostar Bacau, care a fost distrus, dar echipajul salvat. Cauza: eroare in tehnica pilotajului.
  • In 21 februarie 2002, un avion de la Baza Aeriana 86 a fost distrus, pilotul a decedat.Cauza: o pasare.
  • In acelasi an, o luna mai tarziu, pe 26 martie, un aparat al Bazei Aeriene 71 a fost distrus, pilotul a reusit sa se salveze. Cauza: defectiune tehnica.
  • In octombrie 2002, un MIG 21 Lancer de la Baza Aeriana 95 s-a prabusit, dar echipajul s-a salvat. Cauza: o pasare.
  • Ultimul accident a fost in 25 septembrie 2003, in care avionul Bazei Aeriene 71 a fost distrus si pilotul a murit. Cauza: dezorientare spatiala.
  • In nici unul dintre aceste accidente nu a fost incriminata modernizarea aparatelor MIG 21.
  • Pana acum, 65% dintre defectiunile inregistrate la MIG-urile 21-Lancer au fost la partea nemodernizata. Avand in vedere numarul de defectiuni raportat la numarul de zboruri, avionul prezinta o fiabilitate foarte buna pentru clasa sa, spun specialistii din domeniu.
  • La sfarsitul anului trecut, Fortele Aeriene Romane aveau in dotare 101 avioane MIG 21- Lancer modernizate, dintre care doar 58 zburau si alte 100 de aparate MIG 21 nemodernizate, care si-au epuizat resursele de zbor. (Mediafax)

    A vazut moartea cu ochii

    Una dintre cele trei victime ale accidentului aviatic de ieri seara, Edit Noemi Saba, de 12 ani, din satul Santioana de Mures, era sa piara sub ochii mamei sale, care a urmarit neputincioasa cum unul dintre avioane se prabusea in directia in care se juca fetita. Noemi a scapat doar cu o sperietura pe care n-o va uita niciodata.

    TATIANA DABIJA

    La 22:30, in satul muresean Santioana toata lumea e la poarta si discuta de caderea avionului in curtea lui Sandor Jacob, un padurar de 34 de ani. Vestea accidentului a ajuns peste sapte-opt sate vecine. Si la 20 km dac-ai fi, cineva te-ar putea indruma catre satul in care a cazut avionul: la Sanioana, la 15 km de Tg.-Mures. La doua case mai jos de a lui Sandor se afla, inconjurata de rude, Noemi, o pustoaica de 12 ani care, ieri, pe la cinci seara, se juca in hambarul fara cucuruz al lui Sandor, cu trei prietene. Una dintre fetite a propus ca gasca sa mearga la leagane, ceva mai incolo de hambar. Prietenele au mai zabovit putin uitandu-se pe o revista. Au zabovit pana cand, dupa un bubuit puternic, asupra hambarului s-a napustit, din cer, o flacara uriasa. Unul dintre cele 53 de MIG-uri apte de zbor, din Romania. "Dupa bubuitura, am venit alergand spre casa". Asta e tot ce-si aminteste Noemi, in timp ce framanta in maini un elastic. "A fost ca un vis". Apoi a fost dusa la spital, la Tg.- Mures, dar a fost mai mult speriata decat ranita si medicii au trimis-o acasa. Mama ei e agitata. Cuvintele ii vin gramada pe buze si vorbeste cu mainile in sus, de parca ar vrea sa-l aduca pe Dumnezeu mai aproape si sa-i multumeasca iar si iar. Fata ei e intreaga.

    STRIGATOR LA CER. Noemi venise de la Medias in vacanta la bunica, impreuna cu mama ei. Aceasta era pe prispa, in curtea casei si vorbea cu cumnata, nici nu mai stie despre ce. "Deodata, i-am spus «Tulai, uite ca vine un avion». Dar nici n-am apucat sa termin de zis, ca avionul o si ajuns jos", povesteste femeia cu ochii mariti de groaza. Mai frica decat acum i-ar fi fost daca lasa fetita la bunici si ea ar fi fost in Medias. Ar fi innebunit. Noemi e singurul ei copil, iar sotul este plecat la munca in strainatate. "Cum e posibil sa faca exercitii, zboruri militare in zone cu case! Acolo unde era Noemi e un loc unde se aduna la joaca, de obicei, totii copiii din vecini", se revolta mama copilei. De emotia momentului, un satean a uitat numarul paharelor si se clatina prin curtea bunicii lui Noemi, facand invitatii celor care nu-s din sat: "Sa veniti maine dimineata, sa vedeti ce crater avem unde-a cazut".
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment mureş noemi aeriene