x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Legea „Salvați cota unică” a ajuns în Parlament

Legea „Salvați cota unică” a ajuns în Parlament

de Ion Alexandru    |    28 Mai 2024   •   07:20
Legea „Salvați  cota unică” a ajuns în Parlament

Se ascut cuțitele, în Parlamentul României, după ce proiectul de lege inițiat de senatorul PNL Alexandru Nazare, care vizează interzicerea eliminării, până la 31 decembrie 2033, a cotei unice de impozitare, a intrat la vot în Plenul Senatului. 35 de parlamentarii liberali au semnat pentru această inițiativă legislativă, în condițiile în care cei de la PSD pregătesc terenul ca, după alegeri, să se discute „serios” despre tema impozitării progresive a veniturilor populației și firmelor. În privința proiectului de lege inițiat de PNL, Camera Deputaților este forul decizional.

Liberalii dau în Parlament atacul împotriva intenției social-democraților de a introduce impozitarea progresivă. Pe ordinea de zi a ședințelor de plen ale Senatului, din această săptămână, este înscris proiectul de lege inițiat de fostul ministru PNL al Finanțelor, senatorul Alexandru Nazare, intitulat „propunere legislativă pentru protejarea cotei unice de impozitare în România, pentru următorii zece ani”.

Potrivit acestui proiect de lege, la articolul 4 din Legea nr. 227/2005 privind Codul Fiscal, după alineatul 3, se introduce un nou alineat, 3 indice 1, conform căruia „prin excepție de la prevederile alineatelor 1 – 3, în perioada cuprinsă între intrarea în vigoare a prezentei legi și până la data de 31 decembrie 2033, nu se adoptă/ aprobă acte normative prin care se modifică, completează sau elimină cota unică de impozitare asupra veniturilor și profiturilor”.

Alineatele de la care propunerea vrea să se facă excepție prevăd că prezentul Cod Fiscal se modifică și se completează prin lege, iar, în cazul în care, prin lege, se introduc impozite, taxe sau contribuții noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an și vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an.

Cum își susține inițiatorul această propunere

Alexandru Nazare arată, în expunerea de motive, că, la data de 1 decembrie 2024, cota unică de impozitare „impusă de către politicile liberale în România” a împlinit 20 de ani. Iar efectele benefice sunt incontestabile.

„Produsul Intern Brut a înregistrat rate de creștere economică superioare mediei Uniunii Europene. A fost stimulat fluxul de investiții străine directe sau de portofoliu, cu impact pozitiv asupra creșterii de competitivitate a producției interne. A stimulat apariția capitalurilor românești, a contribuit la consolidarea IMM-urilor autohtone și a stimulat cooperarea industrială transnațională. A stimulat întreprinderile românești să obțină profitabilități mai mari, cifre de afaceri superioare, să utilizeze fonduri externe nerambursabile pentru dezvoltare”, arată senatorul liberal.

În documental citat, se arată că impunerea cotei unice de impozitare „a redus tendințele unor companii de a recurge la instrumente de optimizare fiscală și a generat predictibilitate pentru toate categoriile de investiții private. A determinat o creștere a veniturilor bugetare din surse fiscale încă din a doua jumătate a anului 2005. În plan social, a determinat apariția unui număr consistent de locuri noi de muncă. A stimulat creditarea internă și a diminuat puternic munca «la negru»”.

Consiliul Legislativ arată că această lege nu poate fi adoptată

„Având în vedere efectele economice și fiscal negative pe care le-ar produce o cotă progresivă de impozitare, propunem ca, în perioada cuprinsă între intrarea în vigoare a prezentei legi și 31 decembrie 2033 să nu se adopte acte normative prin care să se modifice, completeze sau elimine cota unică de impozitare asupra veniturilor de orice natură și asupra profiturilor”, precizează Alexandru Nazare.

Conform documentului citat, „raportat la veniturile populației, cota unică de impozitare înseamnă că, cu cât muncește mai mult, un salariat va câștiga mai mult”, iar investițiile vor crește, deoarece antreprenorii vor ști că, în următorii zece ani, cota unică de impozitare nu se modifică. „Bugetul de stat are de câștigat, iar economia României va reuși să genereze un PIB/ locuitor peste media europeană, până la 31 decembrie 2033, cu beneficii asupra standardului de viață al fiecărui cetățean român”.

Consiliul Legislativ nu este de acord cu aceste considerente și a avizat negativ proiectul de lege în discuție. În aviz, se precizează că politica fiscal-bugetară a statului revine Guvernului și urmărește „asigurarea predictibilității cadrului fiscal-bugetar pe termen mediu, stabilitatea macroeconomică și gestionarea riscurilor fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziției fiscale pe termen mediu și lung”. Din acest motiv, „inițiativa legislativă nu poate fi promovată”.

În schimb, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat favorabil inițiativa. Legea lui Nazare a ajuns la Senat, unde Comisia pentru Buget-Finanțe a emis un raport favorabil, fără amendamente, iar, în acest moment, proiectul se află pe ordinea de zi, la vot, în Plenul Senatului, Camera Superioară a Parlamentului fiind prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaților fiind forul decizional.

Viziuni diametral opuse între partenerii de guvernare

Relevant este faptul că această propunere legislativă, inițiată de Alexandru Nazare, este susținută cu semnături de alți 35 de senatori și deputați au PNL și este aruncată în dezbaterea Legislativului într-un moment în care mai mulți lideri PSD, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu, au pus pe agenda publică tema impozitării prea mari a salariilor mici. Socialiștii vorbesc despre „trecerea la un sistem echitabil de impozitare”, mai exact impozitarea progresivă a veniturilor. 

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat recent că în această perioadă va începe discuţiile cu partenerii sociali pentru a „reaşeza lucrurile” în legătură cu impozitarea muncii. Acesta a adăugat că discuțiile despre impozitarea progresivă vor avea loc, în mod serios, după alegeri. Pe de altă parte, Adrian Câciu, fost ministru PSD al Finanțelor și actualul ministru al Fondurilor Europene, susține că susține „o măsură intervenționistă în acest sens, cum ar fi impozitarea progresivă a salariilor, în funcție de mărime”..
Parlamentarii USR au declarat că nu vor sprijini inițiativa PNL pentru că „este praf în ochi, având în vedere că legea propusă poate fi schimbată oricând de altă lege”. „E o prostie. Această lege poate fi schimbată oricând cu altă lege. Vă este cunoscut cum în Codul fiscal scria că se fac modificări fiscale cu șase luni înainte să intre în vigoare. Ce s-a întâmplat? S-au făcut prin derogări. PNL a crescut cheltuielile statului și acum apără cota unică. E praf în ochi. Cred că doar dacă o pui în Constituție e mai greu de schimbat. Altfel, cota unică e în vigoare în prezent”, a precizat parlamentarul USR Claudiu Năsui.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×