x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fără filme de acțiune în școlile românești

Fără filme de acțiune în școlile românești

de Diana Scarlat    |    06 Ian 2023   •   08:00
Fără filme de acțiune în școlile românești

Un nou scandal a izbucnit în sistemul de educație din România, după ce un elev de clasa a XII-a de la Liceul Mihai Eminescu, din Satu Mare, și-a terorizat colegii și profesorii.

Încercând să-l potolească, profesorii au votat în unanimitate montarea unor camere de supraveghere, dar un coleg al celui pentru care s-a luat această măsură a dat școala în judecată, pe motiv că se încalcă GDPR. În primă instanță a câștigat instituția de învățământ, dar elevul a făcut recurs. Profesorii și conducerea școlilor nu mai pot lupta împotriva agresivității tinerilor, iar în unele situații se cheamă poliția la școală, însă propunerea Ministerului Educației de a introduce sancțiuni împotriva elevilor violenți a fost aspru criticată.

 

În presa locală a apărut o știre despre mai mulți profesori de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din municipiul Satu Mare care ar fi depus plângeri penale împotriva unor elevi și ar refuzat să mai intre la orele de curs din unele clase. De fapt, un singur elev din acest liceu de elită a creat probleme, în ultimii ani, iar măsura pe care conducerea școlii a luat-o a fost montarea unor camere de supraveghere, în speranța că astfel îi va putea reduce din agresivitate. Elevul a avut nota 2 la purtare pe semestrul trecut, iar dacă nu își corectează comportamentul riscă să nu poată da examenul de bacalaureat, fiind în clasa a XII-a. Un coleg de clasă al acestuia, însă, a dat în judecată liceul, pentru încălcarea datelor cu caracter personal. Profesorii nu știu ce ar mai putea face, pentru că nu se pot aplica sancțiuni și nu există posibilitatea exmatriculării unui astfel de elev care știe că poate continua să fie agresiv, fără a putea fi pedepsit.

 

Profesorii încearcă să adune dovezi

„Un elev de clasa a XII-a a dat în judecată Colegiul Național Mihai Eminescu, pentru că s-au montat camere de supraveghere în clasă. Această măsură s-a luat pentru că alt elev este agresiv verbal, atât cu profesorii, cât și cu ceilalți elevi. I s-a scăzut nota la purtare la 2, dar a continuat să se comporte la fel. Dacă în opt săptămâni își îndreaptă comportamentul, se poate reveni asupra notei la purtare. Elevii nu pot fi exmatriculați, iar în astfel de cazuri trebuie să găsim soluții pentru a corecta comportamentul tânărului. Decizia de a se monta camerele a fost luată de consiliul profesoral, care a votat în unanimitate, pentru că nu se mai găsea nicio soluție. Fiind elev în ultimul an de liceu, e mai important să reușim să-l corectăm decât să-l pedepsim, pentru că sancțiunea poate face diferența între un viitor delincvent și un tânăr care poate fi adus la normalitate, dar dacă va continua cu acest comportament pe care îl are din clasa a V-a, nu știm ce măsură se poate lua”, a explicat, pentru Jurnalul, Inspectorul General Anișoara Boitor.

 

Sancțiuni doar pentru profesori

„Mihai Eminescu” este un liceu foarte bun, cu un singur astfel de caz pe care nimeni nu-l poate gestiona, însă există școli cu mai multe cazuri de elevi agresivi. În octombrie 2022, la o școală generală din comuna Jilava a fost un scandal legat de prezența polițiștilor în sălile de clasă, după ce directoarea instituției de învățământ a fost nevoită să sune de mai multe ori la 112, pentru intervenția polițiștilor. La acea școală, mai mulți elevi s-au dus la ore cu arme albe sau spray-uri paralizante. În ultimii ani au fost înregistrate mai multe cazuri în care elevii agresivi au pulverizat spray paralizant în sălile de clasă sau pe holuri, iar elevii și profesorii afectați au ajuns la spital. Violența în școlile din România este în creștere, însă nu se găsesc soluții pentru a putea rezolva această problemă.

Există și situații grave, în care profesorii devin violenți. În octombrie 2022 a fost deschis un dosar penal pe numele unui profesor de Istorie de la o școală din comuna Turia, județul Covasna, acuzat că a lovit patru elevi cu pumnul în cap. Profesorul a fost reţinut şi eliberat ulterior, însă noua Lege 184/2020 care a modificat Legea educaţiei prevede că nu mai pot ocupa o funcție didactică cei care au o condamnare penală. 

Și profesorii pot intra în conflict, între ei. În februarie, anul trecut, în județul Prahova au fost deschise două dosare penale, în urma unui conflict între directoarea unei şcoli şi un profesor. Directoarea l-a acuzat pe unul dintre profesori de comportament abuziv la adresa elevilor, iar dascălul a acuzat-o pe aceasta de calomnie. În acest caz, polițiștii s-au autosesizat, fără să existe plângeri penale depuse de cei doi, pentru că scandalul a ajuns în presa locală. Dacă în privința cadrelor didactice există sancțiuni, mai ales după intrarea în vigoare a Legii 184/2020, care le interzice să mai predea, având o condamnare penală, pentru elevi nu există aproape nicio măsură care să le poată schimba comportamentul.

 

Propunerile Ministerului au fost respinse

Anul trecut, în luna noiembrie, s-au propus sancțiuni împotriva elevilor recalcitranți, care ar fi urmat să intre în noul statut al elevului, însă Ministerul Educației a renunțat la idee, la presiunea opiniei publice și a asociațiilor elevilor. Urma să fie modificat Statutul Elevului, astfel încât elevii să poată fi sancționați de profesori, în fața clasei, de față cu alți colegi. Copiii care creează probleme ar fi urmat să fie mutați disciplinar la o altă școală, care are resursele necesare pentru a putea corecta comportamentul celor care comit abateri. 

Mai erau propuse mustrări scrise, care există și acum, retragerea bursei sau scăderea notei la purtare sub 6. Se mai propunea ca în cazul în care școala recomandă consilierea unui elev care a provocat probleme, însă părinții nu acceptă ajutorul personalului din școală, respectivul elev să nu mai beneficieze de ridicarea sancțiunilor aplicate pentru comiterea episoadelor de violență sau bullying la școală. Modificările au fost aspru criticate mai ales de societatea civilă, fiind considerate abuzive, iar Ministerul Educației a făcut un pas înapoi. Problemele, însă, rămân, în timp ce școlile nu au niciun fel de soluție.

×
Subiecte în articol: liceu scandal agresivitate sanctiuni