x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 1,14 milioane de lei pentru viețile a 250 de militari din Forțele Navale

1,14 milioane de lei pentru viețile a 250 de militari din Forțele Navale

de Adrian Stoica    |    11 Ian 2023   •   08:30
1,14 milioane de lei pentru viețile a 250 de militari din Forțele Navale

Ministerul Apărării Naționale a acceptat oferta companiei FAST Brokers la licitația organizată în luna noiembrie a anului trecut pentru a asigura viețile unui număr de 250 de parașutiști și scafandri  din Forțele Navale. Valoarea poliței de asigurare intermediate de broker este de 1,14 milioane de lei și are o valabilitate de 12 luni, începând cu data de 1 ianuarie 2023.

 

Asigurarea celor 250 de militari este încheiată doar pentru misiuni executate pe teritoriul național, iar FAST Brokers a fost singurul ofertant. Compania este un broker, iar în spatele său este o companie de asigurări care își asumă riscul achitării despăgubirilor în cazuri de deces sau accident. Potrivit caietului de sarcini, suma asigurată pentru riscul de deces este de cel puțin 80.000 de euro. În cazul riscului de invaliditate de gradele I și II, polița de asigurare va fi de minimum 60.000 de euro, iar pentru invaliditate de gradul III va fi de cel puțin 40.000 de euro. De asemenea, limita de răspundere va fi de 60.000 de euro pentru riscul de îmbolnăvire, pe timpul și din cauza acțiunilor în luptă care au ca rezultat mutilări sau defecte fizice ireversibile ori vătămări corporale/afecțiuni ce pot fi stabilite în mod obiectiv. De asemenea, asigurătorul va trebui să acopere cheltuielile cu repatrierea, în cuantum de până la 14.000 de euro, dacă se face dovada acestor cheltuieli, cele pentru spitalizare și tratament ambulatoriu - 60 de euro/zi (dar nu mai mult de 90 de zile și nici mai puțin de trei zile) și cele pentru medicamente și tratament, în sumă de până la 6.000 de euro.  Anterior, viețile militarilor din Forțele Navale au fost asigurate de compania Asirom VIG pentru suma de 1,255 milioane de lei. 

 

Un contract de 2 mil. lei își așteaptă câștigătorul

 

Ministerul Apărării Naționale mai are pe rol o licitație importantă care vizează încheierea unei asigurări facultative de viață pentru un număr maximum de 224 de militari care vor acționa în teatrele de război sau în zonele de risc din afara granițelor țării în intervalul 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2025. Și aici singura ofertă a fost depusă de firma de brokeraj FAST Brokers, iar Ministerul Apărării Naționale este dispus să plătească până la 2,08 milioane de lei pentru încheierea contractului. Pentru perioada 2020-2022, licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale pentru furnizarea polițelor de viață destinate militarilor români aflați în misiuni de luptă a fost câștigată de compania Asirom VIG. Contractul de asigurare a avut o valoare de circa 2,8 milioane de lei. Valoarea despăgubirilor care ar urma să se acorde în cazul unor evenimente nedorite este identică cu cea plătită în cazul militarilor din Forțele Navale. Potrivit raportului de activitate al Ministerului Apărării Naționale pe anul 2021, armata a participat la misiuni militare în afara granițelor cu un număr de 1.889 de oameni.

 

 

×
Subiecte în articol: asigurare militari Forțele Navale