Un fost șef al Agenției Naționale pentru Mediu și-a semnat documente care să ajute la propria sa angajare, după finalizarea mandatului, într-o funcție de auditor la aceeași instituție. Un polițist de la „Arme” lucra și la o firmă privată. Managerul Teatrului de Operetă din Galați și-a angajat propria soție în instituție. Iar un funcționar din Primăria Dragoș Vodă a semnat, de Revelion, în locul primarului acte prin care fiicei sale, salariată a primăriei, i-a fost majorat salariul, începând cu 1 ianuarie.
Primul vizat de ANI este Viorel Toma, ex-președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, acesta fiind acuzat că a semnat mai multe documente aferente vacantării unui post de auditor în cadrul Serviciului de Audit Public Intern al instituției. Inspectorii de integritate spun că acel post a fost transferat în aceeași zi, fiind, astfel, încălcate prevederile Legii 171/2003.
Mai mult, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul General, întrucât există, în acest caz, suspiciuni cu privire la săvârșirea de către fostul președinte al ANPM a infracțiunii de folosire a funcției publice pentru favorizarea unor persoane. Concret, arată ANI, suspiciunea rezidă „prin faptul că a efectuat demersurile necesare în vederea ocupării funcției de auditor în cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, după încetarea funcției de demnitate publică, precum și beneficierii de drepturi salariale aferente acestei funcții”.
Viorel Toma a completat ultima declarație de avere în calitate de auditor la ANPM în data de 9 iunie 2022.
Polițist, angajat la o firmă
Pe lista „neagră” a celor de la ANI figurează și Constantin Dudu Chiribău, agent de poliție în cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Bacău. Acesta s-ar fi aflat, între 17 august 2021 și 1 august 2022, în incompatibilitate, deoarece ar fi exercitat, simultan cu funcția publică de polițist – funcție de funcționar public cu statut special –, și o funcție contractuală în cadrul unei societăți comerciale private.
Nu este clar la ce companie ar fi lucrat polițistul, deoarece ultima declarație de avere pe care acesta a completat-o și depus-o pe pagina de internet a Poliției Române datează din 10 mai 2021. Conform acestui document, salariul încasat de la IPJ Bacău este anonimizat. Soția sa lucrează la Prefectura Bacău.
Șef la stat, administrator în particular
Într-o situație similară, dar puțin mai gravă se află Mariana Păcurar, șefa Secției Ambulatoriu Integrat Stomatologie, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. ANI a găsit-o pe aceasta în incompatibilitate, întrucât exercită simultan cu funcția de publică și funcția de administrator al unei firme private.
În acest caz, a fost sesizat și Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, pentru fals în declarații, deoarece Mariana Păcurar nu a menționat în declarațiile de avere și de interese, depuse în perioada exercitării funcției publice, veniturile obținute de la mai multe entități juridice și, respectiv, funcția de administrator la societatea comercială.
Nu au precupețit niciun efort pentru a-și ajuta familiile
Lotul celor care au probleme de integritate conține și câteva cazuri de „angajări în familie”. Spre exemplu, managerul Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”, din Galați, Teodor Niță, a fost dat pe mâna Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind suspectat și-a folosit funcția pentru favorizarea unor persoane. El ar fi semnat și ar fi aprobat mai multe documente care au condus la angajarea propriei sale soții în cadrul aceluiași teatru. Soția a obținut, în acest fel, în perioada martie 2018 - iulie 2019, venituri salariale în cuantum de 62.110 lei.
La fel a acționat și Radu Filip, arhitectul-șef al Primăriei Municipiului Tulcea, care este acuzat că a semnat și aprobat, la rândul său, o serie de acte între Primăria Tulcea și o firmă în cadrul căreia soția sa are calitatea de asociat. ANI a sesizat și în acest caz Parchetul General, pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese și de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane. Documentele semnate de arhitectul-șef în folosul firmei soției sale au fost eliberate timp de șase ani, între 2016 și 2022.
De la soție, ANI a trecut la fiice. Este și cazul secretarului Primăriei comunei Dragoș Vodă, județul Călărași, Mari Vasile. Inspectorii de integritate arată că, în perioada în care i-au fost delegate atribuțiile de secretar, având un interes personal de natură patrimonială, a avizat și semnat, în ultima zi a anului 2019, pe data de 31 decembrie, o dispoziție de primar al comunei prin care fiicei sale, funcționar public în cadrul primăriei, i-au fost atribuite noi sarcini de serviciu, fiindu-i, totodată, majorat și salariul cu 12,5 la sută, chiar de a doua zi, respectiv din 1 ianuarie 2020.