Lumina noastră
De 1 Iunie redevenim cu toţii din nou copii. Cine nu are copii nu ştie ce este iubirea, spun proverbele. Cine nu are copii nu ştie de ce trăieşte.
De 1 Iunie redevenim cu toţii din nou copii. Cine nu are copii nu ştie ce este iubirea, spun proverbele. Cine nu are copii nu ştie de ce trăieşte.
De 1 Iunie se sărbătoreşte ziua copiilor. Copiii sînt luminile unui popor. Sînt stîlpii casei. Copiii sînt viitorul ţării. Ei trebuie iubiţi! “Copile, te iubesc/ A spus o mamă cum nu sînt multe/ Te iubesc pentru că ştii/ Atît de bine ce eşti/ Şi te iubesc şi mai mult, copile/ Mai din adîncul inimii, copile/ Pentru ceea ce o să fii/ Ştiind prea bine că ai să
ajungi departe/ Ştiind că marile tale realizări/ Te aşteaptă/ Că-ţi stau în faţă departe/ Şi dincolo de departe/ Şi încă şi mai departe”. (Carl Sandburg)
De 1 Iunie redevenim cu toţii din nou copii. Uităm de toate şi ne bucurăm de prima zi de vară. În ziua de 1 Iunie sîntem mai buni şi ne gîndim la copilărie. “Către copiii mei/ Fiule, să nu/ Calci de sus/ Să nu-nconvoi spinarea/ Să mergi frumos şi demn/ Şi nezgomotos/ Ca pe obraz/ Lacrima celui care a învins.” (Grigore Vieru)
De 1 Iunie este Ziua Copilului. Ne-ntoarcem spre copilărie şi ştim încă o dată că trebuie să avem grijă de ce va fi şi mai ales că: “Nimic nu se naşte fără rădăcini/ Căci cei ce vin sînt cuprinşi/ Virtual în noi cei ce sîntem”.
De 1 Iunie se sărbătoreşte copilăria. Copilul este recompensa vieţii. Dar proverbul meu preferat despre copil este unul din Armenia: “Mai bine să cadă un împărat de pe tron/ Decît un copil din leagăn/ Copilul trebuie iubit, cultivat, îngrijit, învăţat, sfătuit/ Copile, Cel mai bine predicator e inima/ Cel mai bun dascăl e timpul/ Cea mai bună carte e lumea/ Cel mai bun prieten e Dumnezeu”. (Carl Sandburg)
Cine-l vede pe copil cum creşte? Nimeni. El devine în timp. Şi-n fiecare clipă a fost ceea ce urma să fie. Copilul preface totul în miere. Copilul este o comoară neştiută. Copilul este ca o oglindă. Sau ca o fereastră care te ameţeşte puţin. Nu ştiu sigur să mai fi trăit de la copilărie încoace. De unde sînt eu? Sînt din copilăria mea. Sînt din copilăria mea ca dintr-o carte, spune autorul care a scris: “Micul Prinţ”. Cultivaţi cu dragoste inima copilului, căci prin inimă se ajunge la minte. A educa un om înseamnă a-l pune să facă faţă oricărei situaţii grele sau imposibile. În 1954, o americancă a scris un poem despre asta pentru un ziar local. Poemul a devenit clasic, de referinţă, în lumea-ntreagă. Este vorba despre poemul “Copiii învaţă ceea ce trăiesc” scris de Dorothy Law Nolte: “Dacă trăiesc în critică şi cicăleală,/ Copiii învaţă să condamne/ Dacă trăiesc în ostilitate,/ Copiii învaţă să fie agresivi,/ Dacă trăiesc în teamă/ Copiii învaţă să fie anxioşi,/ Dacă trăiesc înconjuraţi de milă,/ Copiii învaţă autocompătimirea/ Dacă trăiesc în gelozie,/ Copiii învaţă să simtă invidia/ Dacă trăiesc înconjuraţi de ridicol,/ Copiii învaţă să fie timizi/ Dacă trăiesc în ruşine,/Copiii învaţă să se simtă vinovaţi/ Dacă trăiesc în încurajare,/ Copiii învaţă să fie încrezători/ Dacă trăiesc în toleranţă,/ Copiii învaţă răbdarea/ Dacă trăiesc în laudă,/ Copiii învaţă preţuirea,/ Dacă trăiesc în acceptare/ Copiii învaţă să iubească/ Dacă trăiesc în aprobare,/ Copiii învaţă să se placă pe sine/ Dacă trăiesc înconjuraţi de recunoaştere,/ Copiii învaţă că este bine să ai un ţel,/ Dacă trăiesc împărţind cu ceilalţi,/ Copiii învaţă generozitatea/ Dacă trăiesc în onestitate,/ Copiii învaţă respectul pentru adevăr/ Dacă trăiesc în corectitudine,/ Copiii învaţă să fie drepţi/ Dacă trăiesc în consideraţie şi bunăvoinţă,/ Copiii învaţă respectul/ Dacă trăiesc în siguranţă,/ Copiii învaţă să aibă încredere în ei şi în ceilalţi. Dacă trăiesc în prietenie,/ Copiii învaţă că e plăcut să trăieşti pe lume.”
rodica.mandache@jurnalul.ro

Ştiri din .ro
DNA închide, pe bandă rulantă, dosare-cheie, prin care au fost eliminați din politică oameni importanți. Chiliman, reținut în 2015 pentru fapte care nu există

Baronii sindicali, goniți de pe plajă

Yolanda Crețescu: „Pandemia SARS-CoV-2 a atras după sine și o pandemie emoțională”
Frenezia cheltuielilor a pornit din wc-uri și a ajuns până la restaurare de palat. Pe ce au spart banii primii 3 oameni din stat, în anul 1 al molimei

VIDEO Alcool, vaccin, sex. Orașul Fierbinți, aruncat în lupta cu virusul și frica

Termoficarea Bucureștiului pierde echivalentul a 7 lacuri Herăstrău. Lacuri de apă caldă!

Atenție! Vom arunca gaz lacrimogen care conține (...) și cauzează efecte precum (...)

“Sugativa” contractelor din nordul Moldovei, trimisă în judecată pentru falsuri legate de fondurile europene

Dezvăluiri din epicentrul puterii comuniste românești

Procurorul general, „complice” cu Tăriceanu. Semnătura Gabrielei Scutea - pe documentul care ar fi generat mita de 800.000 de dolari
