Ministrul Justitiei a fost intrebat a-seara de membrii Consiliului Supe-rior al Magistraturii daca reforma justitiei arata asa cum e pentru ca a fost "discutata" in secret cu Dinu Patriciu. Monica Macovei a primit in fata replica: "Asta e tupeu!"
Deja faimoasa intalnire in trei petrecuta la Guvern i-a adus Monicai Macovei destule necazuri. Ieri, ministrul Justitiei a primit cele mai dure acuze chiar de la membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Intr-o dezlantuire fara precedent, magistratii i-au reprosat ministrului ca pune in primejdie imaginea Justitiei si chiar aderarea la Uniunea Europeana. TUPEU. "Ne criticati pe noi ca avem probleme de imagine. Dumneavoastra considerati acum ca aveti o problema de etica sau de imagine, doamna ministru?!" "NU", a raspuns Macovei. "Asta-i tupeu!", a venit replica. "Ma mir ca ministrul Justitiei are timp sa discute cu Patriciu, dar nu are timp sa discute la discutiile practicienilor din CSM." Ea a fost intrebata ironic daca modificarile legii care au ciuntit independenta procurorilor au fost cumva urmare a "discutiilor pe care le-ati avut cu Dinu Patriciu". SE CAUTA PRESIUNILE. Un alt membru CSM l-a intrebat pe ministrul Justitiei de ce "in acea perioada (n.r. - cu intalnirea) a insistat sa puna talpa pe procurori, pentru ca erau independenti, dupa schimbarea legilor, procurorii sunt in subordinea ministrului. Exista vreo legatura intre discutiile cu Dinu Patriciu si schimbarea legii?". Ministrul a raspuns insa ca legile privind reforma Justitiei erau "in faza asumarii" de catre Guvern si se aflau deja pe site-ul MJ. PIATRA IN GEAM. Judecatorul Dan Lupascu s-a intrebat: "In aceasta tara a telereformei, a telefoanelor si a intalnirilor inoportune, ma intreb daca CSM mai este garantul independentei sau este inoportun? In ce masura membrii Consiliului ar putea tine pe linia de plutire Justitia in aceasta tara?". Tot el a si raspuns: "Este greu. Daca in aceasta sala cineva arunca cu o piatra in geam, este cercetat geamul, nu cel care a aruncat cu piatra". Plenul Consiliului a hotarat sa demareze cercetari, prin Inspectia Judiciara, pentru a vedea daca asupra procurorilor au fost exercitate presiuni, dupa intalnirea de la Palatul Victoria.Citește pe Antena3.ro
EXCLUSIV
Monica Macovei : ""Nu am de gand sa imi dau demisia""
Monica Macovei sustine ca procesul de justitie n-a fost afectat de "intalnirea cea de taina" si ca nu are motive sa paraseasca fotoliul de ministru
Jurnalul National: Doamna ministru de Justitie, spuneti-ne cand a avut loc intalnirea dintre dumneavoastra, Dinu Patriciu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Va amintiti o data exacta?
Monica Macovei: Imi amintesc ca a fost la scurt timp dupa ce s-a respins cererea de arestare a lui Patriciu, pe la inceputul lunii iunie. Nu-mi amintesc exact. Nu a fost o intalnire programata in agenda. A fost o convocare telefonica, asa cum v-am zis.
Cum a fost motivata de premier convocarea?
A fost o convocare la primul-ministru fara o motivare anume.
Ati ajuns in biroul lui Tariceanu, l-ati vazut pe Patriciu acolo... Ce s-a intamplat?
Cand am intrat in birou, domnul Patriciu era acolo si a inceput apoi discutia, care n-a durat mult, cateva minute, dansul iarasi invocand incalcarea drepturilor procedurale in timpul anchetei. Ceea ce a facut si public, si complexitatea chestiunilor financiare.
Ce i-ati spus?
I-am spus ca, potrivit legii, poate formula plangere.
Premierul Tariceanu a declarat in cursul diminetii, ca de fapt cunosteati motivul si chiar si interlocutorul. Acum ne spuneti din nou ca nu stiati. Cine minte?
Repet, nu stiam ca va fi si Patriciu la acea intalnire. Inteleg ca de la cancelaria primului-ministru a venit azi un comunicat de presa care lamureste ca s-a produs o defectiune la cabinetul premierului si informatia la mine n-a ajuns decat ca sunt convocata la cabinetul premierului.
I-ati spus atunci premierului ca intalnirea a fost inoportuna?
Cred ca este foarte important ca ea n-a avut nici o consecinta asupra libertatii procurorilor de a face ancheta in acest dosar, pentru ca eu am fost zidul in care s-a oprit aceasta discutie si nu am discutat cu nimeni din parchet si prin urmare ei si-au vazut de treaba asa cum s-a vazut. Nu am trimis nici un control pe capul procurorilor, nici nu am posibilitatea legala. Nu am facut presiuni asupra procurorului Adriana Cristescu.
I-ati facut premierului vreun repros atunci, i-ati spus ca intalnirea a fost inoportuna?
In clipa in care am intrat in biroul premierului, l-am gasit acolo pe Patriciu, am asistat la aceasta discutie, nu s-a incercat, nu mi-a spus nimeni sa influentez ancheta in vreun fel sau altul sau sa-mi ceara detalii din ancheta.
Deci nu i-ati spus nimic dupa intalnire, dar nici nu ati facut ceva pentru a influenta ancheta?
Da, ati inteles bine ca nu a avut nici o consecinta intalnirea. Cred ca s-a si vazut asta, ca de atunci se tot lucreaza in acest dosar.
"Uitare"
Premierul v-a facut totusi o surpriza neplacuta. L-ati fi putut divulga, de ce n-ati demascat atunci intalnirea?
N-am vrut prin aceasta sa se creeze vreo presiune cat de mica asupra procurorilor care lucreaza in acest dosar si in general asupra celorlalti care lucreaza in anchete.
Va amintiti, in cadrul acelei intrevederi chiar s-a discutat despre tentativa Rompetrol de a da statul roman in judecata la ISCID?
Eu nu-mi amintesc, au trecut sapte luni de atunci.
Nu-mi amintesc sa se fi discutat asta. E adevarat ca ulterior am primit acea cerere a Rompetrol formulata prin firma de avocatura Salans, prin care s-a solicitat o intelegere amiabila, o suma de bani ca despagubiri, dar la negocieri n-am participat eu, iar avizul Ministerului Justitiei a fost de respingere a intelegerii.
In chestiunea telefonului dat de premier procurorului general Ilie Botos, acesta din urma a apelat imediat la presedintele Traian Basescu si l-a informat. Ati procedat la fel?
Am spus mai multor persoane despre aceasta intalnire. Dar vreau sa va spun un singur lucru: eu nu sunt un om slab si prin urmare pot sa ma descurc. Nu m-am lasat influentata in nici un fel desi, repet, n-a fost nici o incercare de a fi influentata.
Insist, i-ati spus presedintelui tarii?
Am spus mai multor persoane.
Nici un mesaj catre procurori
De ce n-ati putea
sa-mi raspundeti daca i-ati spus domnului Basescu? Ce rau v-ar face raspunsul la aceasta intrebare?
Cel mai important lucru e ca de la mine mai departe n-a plecat nici un mesaj catre procurori. Ei pot sa lucreze liberi. S-ar putea intampla ca oricand sa mai fie persoane cercetate si sa incerce o discutie cu mine...
Apropo, ati mai avut intalniri de genul acesta si cu alt inculpat in afara de Dinu Patriciu?
Va reamintesc ca spre exemplu in sedinta de guvern de maine ma intalnesc cu domnul Copos. Presupun ca pot sa ma duc la sedinta de guvern, nu?
La sedinta de guvern da, dar nu la o intalnire de genul acesta. Inteleg ca raspunsul dvs. este nu. Nu v-ati mai intalnit in conditii similare si cu un alt cercetat penal, decat Patriciu?
Nu, in conditii similare, nu.
A fost o singura intalnire?
Da, intalnirea din iunie. Dupa aceasta intalnire nu am mai avut nici una, deci nici in noiembrie.
"Justitia n-a avut de suferit"
Cum credeti ca se reflecta asupra dvs. tot iuresul iscat de aceasta intalnire si de dezvaluirea dlui Patriciu, ca ati discutat cu el reforma justitiei? Dar asupra justitiei, asupra procesului de integrare in UE?
Asupra justitiei n-are cum sa se reflecte in nici un fel, pentru ca justitia nu a avut de suferit in nici un fel si asta e cel mai important lucru. Mai departe asupra mea nu vad de ce sa se reflecte in mod negativ, pentru ca am spus adevarul: nu m-am dus la o intalnire cu Dinu Patriciu, pentru ca nu m-as fi dus la o astfel de intalnire. Si cu asta punct. Nu are de ce sa afecteze procesul de integrare, pentru ca justitia a fost independenta in acest caz, si-a continuat cercetarile, de la mine n-a pornit nici un mesaj.
Asta inseamna ca nu va ganditi la o eventuala demisie?
Nu. Nu demisionez.