x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mafia petrolului se spala cu rebuturile SRI

Mafia petrolului se spala cu rebuturile SRI

de Valentin Zaschievici    |    02 Iun 2006   •   00:00

Candva rivali in afaceri, membrii ce-lor doua grupari inculpate in dosa-rele RAFO si Rompetrol si-au dat mana impotriva SRI si Parchetului de pe langa Inalta Curte. Iar instrumen-tele sunt sereisti raspopiti, un pro-curor ambitios si cu suferinte lega-te de scaun, plus o serie de trepadusi din lumea afacerilor.

O poveste cu talc. In care e vorba de culisele afacerilor judiciare. Cine nu e curios sa-si bage nasul in asemenea culise? Numele oamenilor implicati nu sunt importante. Daca n-ar fi ei, ar fi altii in locul lor. Interesanta e reteta. De fapt, doar o secventa din lupta "gulerelor albe" cu justitia. Aceasta poveste s-a conturat in urma studierii unor surse mai mult sau mai putin discrete si in urma lecturii articolelor de presa, a stirilor de agentie si a scriptului unor emisiuni tv.

O multime de date si documente din dosarele instrumentate de procurori a vazut in ultimul timp lumina tiparului. Dosarele RAFO si Rompetrol sunt cele din care, bine stoarse, informatiile s-au scurs dintre coperti si s-au prelins afara din camera secretelor catre ochiul public. La prima vedere, elementul comun al celor doua dosare "sifonate" este ca ambele privesc marii actori de pe piata petrolului, aflati in mari clinciuri judiciare. Un element mai greu vizibil este ca filele zburatoare au parasit dosarele sub forma de xerocopii, in perioada cand acestea erau in lucru la Directia Nationala Anticoruptie. Al treilea element comun, inca si mai greu vizibil, este persoana procurorului Doana.

PRINCIPIUL ACTIUNII SI REACTIUNII: SCHEMA "IMPRIETENIRII" CELOR DOUA GRUPARI
Click pentru a mari
CLICK PE IMAGINE PENTRU A MARI

TINTE: BOTOS SI TIMOFTE. Sa vedem cum se leaga intre ele cele trei elemente:

Dosarele penale RAFO si Rompetrol sunt burdusite cu informatii furnizate de SRI. Ambele au poposit acum in curtea Parchetului General. Natural este ca subiectii dosarelor penale vad in Parchetul General si in SRI principalii inamici. Asadar, discreditarea celor doua institutii, o eventuala schimbare a conducerii lor cu una mai prietenoasa sau macar nu prea tenace ar fi tinta urmarita de subiectii celor doua dosare penale. Procurorul Vasile Doana este un instrument foarte potrivit cu scopurile urmarite de cele doua grupari. Aspiratia neimplinita la fotoliul de procuror general il face sa nu-l aiba la mate pe Botos, iar relatiile sale cu SRI sunt din cale afara de proaste. A instrumentat dosarul Dabela, in care a fost condamnat si un ofiter SRI si, in plus, a instrumentat dosarul sereistilor murdari de la Prahova - Bucur si Paltanea. Acest din urma dosar are, dupa cum se va vedea, un rol aparte in economia acestei povesti. Asadar, Doana s-a ivit providential: omul prin care puteau fi impunsi ambii inamici.

Fiecare din cele doua grupari a trimis catre Doana sagetile otravite, numai bune sa-l infecteze pe atat de patimasul procuror. Din partea gruparii RAFO a tasnit o sageata pe nume Mihai Anitei, inculpat in dosar, pe care Doana il spovedise cu temei pe parcursul anchetelor. Anitei, cam escroc de felul lui, l-a contactat pe britanicul Levy Nissim, reprezentantul Interlink Overseas, firma implicata adanc in dosarul RAFO. In triunghiul RAFO - Interlink Energy (subsidiara romana a Interlink Overseas) - VGB, firma de la mijloc a cam iesit in paguba cu vreo 11 milioane de dolari. Lui Anitei nu i-a fost prea greu sa-l imbarlige pe englezul Levy, care era tare disperat, si i-a promis ca ii va rezolva problemele financiare legate de RAFO prin intermediul relatiilor sale sus-puse de la nivelul administratiei centrale. Dar relatiile trebuie unse si bine intretinute, asa ca Anitei l-a muls pe Levi de o suma frumusica de bani.

DOANA A MUSCAT. A trecut ceva vreme, iar Levy s-a impacientat ca nu-si vede sacii in caruta. Cautand o solutie, Anitei s-a gudurat pe langa procurorul Doana, care-l anchetase "prietenos" in RAFO. I-a vorbit despre Levy, i-a susotit ca acesta are documente despre fapte de coruptie savarsite de politicieni, in care ar fi implicat pana si Ilie Botos. I-a mai spus ca Levi e dispus sa-i puna pe tava documentele compromitatoare, dar ar vrea sa i se intermedieze o intrare la presedintele Romaniei. Doana a salivat pofticios ca e vorba de pus momitele lui Botos pe bigudiuri, drept pentru care a acceptat sa se intalneasca cu Levy si i-a promis acestuia ca-i va asigura si protectia fizica.

In acest context, o prima intalnire Doana - Levi a fost organizata de Anitei la inceputul lunii martie, britanicul a aratat actele pe care le detinea, iar procurorul i-a cerut acestuia sa faca o plangere penala. Din pacate, studiind documentele primite de la Levy, Doana a constatat ca se facea trimitere la posibile activitati infractionale savarsite de functionari de la Finante si de la Comert, dar in "carti" nu aparea nici un militar, si atunci, el, Doana, ca procuror militar ce e, nu avea competenta sa se ocupe de plangerea respectiva.

Ce s-o mai fi intamplat, doar ei stiu.

ATACURI CONCERTATE. N-a trecut mult de la intalnirea cu pricina, ca in Catavencu si Cotidianul, apropiate pe atunci lui Patriciu, a aparut informatia ca Botos si Seres ar fi cercetati de procurorii DNA pentru protejarea intereselor Interlink Overseas. Articolele au aparut la 5 aprilie, iar doua zile mai tarziu, procurorul Doana, inculpatul Anitei si jurnalistul Mircea Toma s-au intalnit la Hotelul Ibis. Intalnirea nu a trecut neobservata, a izbucnit un mic scandal, iar cei in cauza nu au dat explicatii suficient de convingatoare despre rostul acelei intrevederi.

Se contureaza abia interesele comune ale subiectilor delor doua dosare RAFO si Rompetrol de a trosni concertat Parchetul General si SRI. In oculta jocurilor de culise trebuie ca au cazut si oameni inocenti, ziaristi sau anchetatori, care au fost manipulati abil sau numai intoxicati. Insa cei despre care vom vorbi acum nu sunt catusi de putin niste inocenti.

SPALAREA RUFELOR IN PUBLIC. Cotidianul Atac, ce reprezinta interesul gruparii RAFO, a primit cu bucurie, inca de vreo doi ani, serviciile unui anume Radu Adrian Ovidiu. Un rebut al Serviciului Roman de Informatii, acest capitan, dat afara si urmarit penal, a intrat in randul breslei gazetarilor si a publicat mult timp o gramada de nazdravanii. I-a fost de mare folos lui Liviu Tanase, directorul Atac, caruia i-a organizat serviciul de paparazzi dupa cum l-au dus mintea si priceperea de sereist raspopit. Radu Adrian, in dorinta explicabila de a se razbuna pe fostii sefi si colegi care l-au izgonit din sistem, si-a gasit un loc si pe micul ecran. De vreo cateva saptamani, el tot apare pe un post micut, micut, la emisiunea lui Doru Braia, unde-si spala rufele cu SRI. Aceasta emisiune si-a facut insa un tel si din a-l ridica in slavi pe Vasile Doana si de a-i deplange soarta care-l impiedica sa acceada la inaltele demnitati care i se cuvin. Ceea ce se intampla in culisele emisiunii este insa adevaratul spectacol. Asa-zisele dezvaluiri ale ex-capitanului Radu sunt recitaluri pe partitura de Doana. Senzationalele informatii ale acestuia sunt doar conspecte din filele dosarului Bucur - Paltanea, instrumentat de Doana, si puse pesemne chiar de anchetator la dispozitia lui Radu Adrian prin intermediul lui Dragos Patraru, directorul publicatiei AltPHel (finantata de Patriciu), intamplator si el apropiat al lui Mircea Toma.

Au avut loc mai multe intalniri intre Doana si Patraru la redactia publicatiei. Atat de preocupat era procurorul Doana de scopurile sale, incat nici nu l-a deranjat sa vada ca Patraru detine un vraf de documente strict secrete (acte de constatare trimise de SRI la DNA sau inregistrari ale unor convorbiri telefonice ale lui Ioan Nicolae). Nu s-a autosesizat procurorul, cel mult l-o fi sfatuit sa scape de documente cat mai repede. Dupa tot scandalul si deranjul pricinuit de intalnirea dintre Doana, Toma si Anitei de la Hotel Ibis, datele din dosare nu mai circulau prin intermediul lui Patraru, ci prin intermediul unui alt sereist raspopit, maiorul Marian Breajan. Cu totii, cei mai sus enumerati au facut un zid in jurul lui Doana, pe care Consiliul Superior al Magistraturii si Basescu insusi nu l-au vrut macar sef al Parchetelor Militare.

Ei bine, ca sa fie un provizoriu epilog al acestei desfasurari de forte, fostul sereist Radu Adrian a depus plangeri penale impotriva directorului SRI Timofte si a altor cadre. La 9 mai, Radu Adrian a depus aceste plangeri unde altundeva decat la DNA, mai precis la Sectia pentru combaterea infractiunilor comise de militari, condusa de insusi Vasile Doana.
×
Subiecte în articol: special rafo anitei doana