x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Mai dă-le o sută de lei, Nicule!”. Adevăr sau legendă? Vezi ce spun Iliescu, Roman, Dinescu despre celebra scenă de la balconul CC (VIDEO)

„Mai dă-le o sută de lei, Nicule!”. Adevăr sau legendă? Vezi ce spun Iliescu, Roman, Dinescu despre celebra scenă de la balconul CC (VIDEO)

de Robert Veress    |    24 Ian 2012   •   14:33
„Mai dă-le o sută de lei, Nicule!”. Adevăr sau legendă? Vezi ce spun Iliescu, Roman, Dinescu despre celebra scenă de la balconul CC (VIDEO)

Reactiile actualei Puteri, la protestele care dureaza de 12 zile, au readus in memoria colectiva felul in care defunctul dictator comunist Nicolae Ceausescu si sotia sa, Elena, au incercat sa calmeze multimea adunata in fata balconului Comitetului Central, in dimineata zilei de 21 decembrie 1989.

A intrat in folclor, ca fapt istoric, indemnul pe care Elena Ceausescu l-ar fi adresat consortului, cu acea ocazie: 'Mai da-le o suta, Nicule!'. Foarte multi considera ca Ceauseasca i-a dat, cu adevarat, acel sfat disperat sotului caruia avea sa-i imparta soarta, patru zile mai tarziu, in fata plutonului de executie.
Se poate, oare, proba, daca este asa sau nu?

Un prim indiciu este ca indemnul a fost preluat si difuzat sub diverse forme: 'Mai da-le o suta, Nicule!', 'Mai da-le o suta de lei, Nicule!', 'Mai da-le, Nicule, o suta!', 'Nicule, mai da-le o suta de lei!' etc. Acesta ar fi un argument in favoarea ideii ca e vorba de o legenda.

Daca analizam inregistrarea discursului tinut de Ceausescu in data de 21 decembrie 1989, se poate remarca faptul ca venise pregatit sa anunte majorarea salariilor minime (de la 2.000 la 2.200 de lei), alocatiilor pentru copii (de la 30 la 50 de lei) si pensiilor minime (de la 800 la 900 de lei). Majorarile erau notate pe o hartie, din care Nicolae Ceausescu a citit, cu poticneli, fiind ajutat de Elena Ceausescu atunci cand a intarziat pronuntarea cuvantului 'alocatii'.

In inregistrare nu se aude, insa, nicio cifra pronuntata de Elena Ceausescu. Este posibil, insa, ca indemnul sa fi fost rostit de Elena Ceausescu mai devreme, inainte de iesirea in balcon. Presedintele de atunci a inceput partea de discurs referitoare la majorarile de salarii, alocatii si pensii spunand ca hotararea 'insufletitoare' fusese luata chiar in acea dimineata, in sedinta Comitetului Politic Executiv al PCR.

Ce este cert?

Un amanunt foarte interesant a fost relevat, pentru Jurnalul National, de primul premier post-decembrist, Petre Roman, care inclina sa creada ca expresia 'Mai da-le o suta de lei, Nicule!' e o legenda. 'Dupa ce am ajuns prim ministru, unul dintre specialistii Institutului de Cercetare Economica, academicianul Apostolache sau Ionete, nu mai stiu exact care, mi-a comunicat ca Ceausescu le ceruse, chiar inainte de anuntul din data de 21 decembrie, o evaluare a impactului majorarii salariilor. Situatia financiara era, insa, extrem de tensionata. Romania era, efectiv, in pragul falimentului si nu putea apela la imprumuturi. De aceea, i s-a comunicat lui Ceausescu ca si o majorare cu 100 de lei ar fi prea mare, desi oferta era ridicola raportata la ceea ce patimea lumea. Semana situatia, oarecum, cu ceea ce se intampla acum. In scena balconului, extrem de interesanta din punct de vedere istoric, pentru ca arata cum o dictatura de zeci de ani se prabuseste in cateva secunde, pare ca Ceausescu e obligat sa reactioneze la contestarile cu care nu se mai confruntase si ca majorarile anuntate sunt o solutie spontana. Dar faptul ca se consultase cu cei de la Institut arata ca premeditase aceasta masura. Nu este exclus ca discutia dintre cei doi sa fi avut loc mai devreme, dar nu s-a auzit niciun indemn la balcon'.

Si Ion Iliescu e rezervat in privinta autenticitatii celebrei expresii: 'Am vazut scena balconului si nu am auzit asa ceva. Nu stiu cum s-a decis in culise treaba asta si mi se pare un amanunt inutil. Dar masura majorarii de salarii si pensii arata o totala lipsa de realism din partea dictatorului. Lipsa de realism dovedeste si actuala putere. In plan psihologic individual, comportamentul presedintelui Basescu poate fi comparat cu cel al lui Ceausescu. A avut acea reactie total deplasata fata de Raed Arafat si consecintele se vad'.

De partea sa, poetul, jurnalistul si omul de afaceri Mircea Dinescu, alt protagonist al Revolutiei din 1989, este convins ca indemnul Elenei Ceausescu a existat cu adevarat: 'Nu pot indica o sursa sigura, care sa confirme acest lucru. Dar este sigur asa. Eu eram in arest la domiciliu, deci n-am putut auzi in direct, dar am auzit ulterior, de la altii si nu era vorba de un banc, ci de o afirmatie certa'.

Regizorul Cornel Mihalache, care a realizat o serie de documentare despre Revolutie si a analizat toata videoteca si fonoteca disponibile, afirma ca Elena Ceausescu n-a rostit acele cuvinte la balcon sau intr-un context oficial: 'Cei doi au venit la balcon chititi sa anunte majorarile, asta este clar. Dar ea nu a rostit alt indemn decat acela ca Ceausescu sa continue discursul, atunci cand oamenii huiduiau. 'Vorbeste-le!... Vorbeste-le!', spunea. Lui Nicolae Ceausescu i s-a ascuns amploarea consecintei reprimarii manifestatiilor de la Timisoara. Cand a revenit in tara stia doar de 11 morti si, abia ulterior, a aflat cifra reala – 58. Atunci si-a dat seama ca trebuie sa faca ceva. Si atat s-a priceput sa faca. Dar, referitor la expresia de care vorbiti, trebuie sa lucram cu acribie. E o legenda, la fel cum si expresia 'Mircea, fa-te ca lucrezi!' e tot o legenda. De fapt, Ion Caramitru i-a spus lui Dinescu 'Mircea, arata ca lucrezi!', ceea ce e cu totul altceva. Iar expresia 'Lasati-i sa fiarba in suc propriu', atribuita lui Ion Iliescu, la adresa manifestantilor din Piata Universitatii, din 1990, ii apartine, de fapt, lui Mircea Dinescu', spune Cornel Mihalache.



×