x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Malaria „de import” poate fi adusă din alte 100 de țări, nu doar din Zanzibar

Malaria „de import” poate fi adusă din alte 100 de țări, nu doar din Zanzibar

de Monica Cosac    |    08 Feb 2024   •   07:40
Malaria „de import” poate fi adusă din alte 100 de țări, nu doar din Zanzibar

După ce două femei au murit din cauza malariei, în urma concediilor petrecute în arhipelagul Zanzibar, din Tanzania, mai mulți români încearcă, de teama îmbolnăvirii, să își vândă pe rețelele de socializare sejururile cumpărate în țara africană. Specialiştii în sănătate publică atrag atenția că sunt peste 100 de țări și teritorii din care există un risc crescut de malarie, dar și de alte boli grave, astfel că românii nu trebuie să renunțe la vacanțele planificate, ci să ia câteva măsuri de prevenție și un tratament profilactic. De asemenea, medicul Tudor Ciuhodaru a făcut și un mic ghid „pentru toți cei ce vor o vacanță ferită de neplăcerile provocate de țânțari”.

Anul trecut, 33 de români s-au îmbolnăvit de malarie și unul a murit. În acest an au fost înregistrate deja 9 cazuri de malarie de import, iar două femei, cu vârste de 47 și 54 de ani și-au pierdut viața, săptămâna trecută, din această cauză. 

„În Europa, în ultimii ani a fost raportată o creștere a numărului de cazuri de malarie de import, ca urmare a intensificării călătoriilor în zonele endemice pentru malarie (în scop turistic sau lucrativ), dar și din cauza faptului că măsurile de prevenire nu sunt implementate de către călători”, spun specialiștii Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Aceștia le recomandă persoanelor care își planifică vacanțe în țări afectate de boli tropicale să meargă întâi la un cabinet de vaccinări internaţionale, cu 2-4 săptămâni înainte de plecare, pentru ca un medic să le poate evalua starea de sănătate și să le prescrie, în funcţie de destinaţie, un tratament profilactic (pentru malarie) sau o schemă de vaccinare (pentru prevenirea altor boli tropicale). 

Nediagnosticată și netratată la timp, poate fi letală

„Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Pot deveni letale”, spune și medicul Tudor Ciuhodaru, care punctează și câteva informații esențiale pe care trebuie să le cunoască cei care călătoresc în zonele cu climă tropicală pentru a se feri de malarie:

„1. Boală infecțioasă provocată de un parazit (Plasmodium), frecventă în regiunile cu climă tropicală și subtropicală (peste 100 de țări și numărul e în creștere).

2. Transmisă în principal prin înțepătura de țânțar (Anopheles femelă - ce are dimensiuni mici și pătrunde ușor prin plase, mai ales între amurg și zori), dar și prin sânge (transfuzii, transplant, ace/seringi contaminate) și chiar și de la mamă la făt (congenitală).

3. Sunt 10 semne de alarmă (de tip pseudogripal) care impun prezentarea la urgență: febră, frison, cefalee, astenie, dureri musculare, tuse, dificultăți respiratorii, dureri abdominale, diaree, alterarea stării generale, probleme cardiovasculare apărute la 7 zile de la prima posibilă expunere până la 3 luni de la ultima posibilă expunere (rar mai târziu). În cazul formelor severe pot apărea și cele ale insuficienței de organ, anemia și icterul, convulsii, comă și deces (15-20% dintre îmbolnăviri).

4. Nediagnosticată și netratată la timp poate fi letală.

5. O simplă consultație la întoarcerea din zonele de risc și un examen de laborator pot să vă asigure ca nu v-ați îmbolnăvit de malarie”.

Potrivit medicului, persoanele cu vârste de peste 65 de ani, copiii mici și gravidele sunt și mai vulnerabile la îmbolnăvire, astfel că prevenția este cea mai bună alternativă. Pe lângă tratamentul profilactic, recomandat de specialist, Ciuhodaru recomandă purtarea hainelor cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi, dar și „aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor” pentru un grad suplimentar de protecție, pentru că țânțarii pot înțepa și prin haine. De asemenea, folosirea plaselor contra țânțarilor (cu sau fără aplicarea de insecticid) la geamuri, uși și la pat, și a spiralelor contra țânțarilor - (pe bază de piretroizi). 

Perioada de incubație: între 9 zile și 12 luni 

Cunoașterea perioadei de incubație, cu atenție la debutul tardiv, și a principalelor simptome este, de asemenea, importantă pentru ca malaria să nu fie confundată cu o răceală și, prin urmare, să fie ignorată. Potrivit specialiștilor INSP, în funcție de specia de parazit și de modalitatea de transmitere, perioada de incubație poate varia între 9 și 40 de zile, însă, „anumite tipuri de P. vivax, cea mai mare parte regăsite în zonele temperate, pot avea o perioada de incubație de 6-12 luni”.

În cazul malariei, „peste 100 de țări și teritorii din Africa, Asia de Sud și Sud-Est, America Centrală și de Sud, Caraibe, Orientul Mijlociu și Oceania sunt considerate endemice, principala regiune afectată fiind Africa”, potrivit INSP.

Difteria și poliomielita, alte potențiale boli grave luate din vacanțe exotice

Chiar dacă difteria este o boală rară în țările Uniunii Europene/Spațiului Economic European, există riscul de import din alte țări, care încă raportează astfel de cazuri. „Începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2022, s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de difterie raportate la nivel european, asociate migrației. Dat fiind faptul că vaccinarea antidifterică reprezintă singura metodă eficientă de prevenire a acțiunii toxinei difterice, recomandăm utilizarea vaccinurilor cu componentă difterică, atât pentru vaccinarea copiilor și adolescenților conform Calendarului Național de Vaccinare, cât și pentru efectuarea dozelor de rapel”, recomandă INSP. Specialiștii precizează că apariția bolii la persoanele care s-au vaccinat complet este foarte rară, chiar dacă merg în zonele cu difterie.

Și numărul țărilor care au cazuri de poliomielită/detecție de poliovirusuri este în creștere, astfel că reprezentanții INSP le recomandă românilor care călătoresc în aceste țări, în special celor care merg frecvent, efectuarea unei scheme de vaccinare complete, indiferent de restricțiile impuse la granița țării respective.

În decembrie 2023, OMS a decis extinderea Urgenței de Sănătate Publică de Importanță Internațională privind pericolul de răspândire a virusului poliomielitic. Astfel, statele cu risc de răspândire internațională a poliovirusurilor sunt: Afganistan, Pakistan, Republica Congo, Madagascar, Malawi, Mozambique, iar călătorii pot fi verificați la punctele de frontieră (aerian, rutier, naval) dacă s-au vaccinat antipolio, mai ales dacă stau mai mult de 4 săptămâni. Alte state unde au fost detectate poliovirusuri sunt: Algeria, Benin, Botswana, Burkina Faso, Camerun, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeș, Republica Congo, Egipt, Guineea, Indonezia, Israel, Kenya, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan, Republica Unită a Tanzaniei, Yemen, Zambia și Zimbabwe.

„Vaccinarea se va face cu 4-6 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia, și va fi consemnată pe certificatul internațional de vaccinări”, precizează specialiștii INSP. În România, acest certificat se obține după vaccinarea în cabinetele aprobate de Ministerul Sănătății, a căror listă se afișează pe site-ul INSP (la rubrica sfaturi pentru călători). 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×