x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Măsurile de austeritate au fost foarte dure

Măsurile de austeritate au fost foarte dure

de Elena Stan    |    18 Ian 2012   •   21:00
Măsurile de austeritate au fost foarte dure

Oficialii romani incearca sa ii li­nis­teasca pe investitorii straini, ex­plicandu-le ca protestele erau de as­tep­tat, avand in vedere masurile dure de ajustare adoptate de Guvern in pe­rioada anterioara, dar ca nu vor fi crescute cheltuielile sociale, asa cum s-a intamplat in Romania in anii electorali precedenti.

'Acum sunt oameni in strada care protesteaza impotriva ma­surilor luate de Guvern, pentru ca au fost intr-adevar foarte dure. Era ne­voie ca oamenii sa se elibereze de aceste tensiuni. Dar ce a fost mai rau a trecut, nu mai este nevoie de masuri su­plimentare de ajustare. Pentru pri­ma data in istoria Romaniei vom schimba mentalitatea din anii electo­rali si nu vor fi derapaje cu cheltuie­li­le sociale', le-a spus secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi, investitorilor prezenti la panelul privind Romania de la forumul regional Euromoney de la Viena.

El a aratat ca dincolo de angajamentul Guvernului privind mentinerea unor cheltuieli sociale in limitele bu­ge­tate exista alte cateva argumente de ordin legal care vor impiedica de­ra­pa­jele, precum regulile din Legea res­ponsabilitatii sociale, care nu permit cresterea cheltuielilor cu sase luni inainte de alegeri si obliga autoritatile ca orice majorare de cheltuieli sa se re­ga­seasca si intr-un surplus de veni­turi, ceea ce ar intra in conflict cu pro­mi­siunea Executivului de a nu mari taxele. 'Cel mai important argument ca nu vom creste cheltuielile so­ciale este, probabil, acordul de tip pre­ventiv incheiat cu Fondul Monetar International si Comisia Eruopeana', a adaugat Dragoi, citat de Mediafax.

La randul sau, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat, in afa­ra discutiilor din programul semi­na­rului, ca protestele din aceste zile sunt rezultatul unui amestec de ne­multumiri in randul populatiei, unele le­ga­te de reforma in sanatate si altele re­fe­ritoare la masurile dure de aus­te­ri­tate adoptate in ultimii ani de au­to­ri­tati. 'Important este ca Romania sa nu fie perceputa ca o tara cu risc de stabilitate. Opiniile trebuie sa fie ex­primate liber, dar fara violente, care ar putea sugera o instabilitate in­ter­na', a mai spus Popa.

Dragoi a mai spus ca Romania se va finanta la extern de pe piata ameri­ca­na, intrucat bancile europene, principalii cumparatori de obligatiuni in euro, se confrunta cu presiuni legate de noile cerinte de capital.

Ne imprumutam 30.000 de euro pe minut
Pentru a functiona normal, Ro­ma­nia trebuie sa se imprumute cu 16 mi­liarde de euro in 2012. Si asta pentru ca tara noastra trebuie sa acopere de­ficitul bugetar de 2,5 miliarde de eu­ro, dar mai ales pentru a plati do­banzile corespunzatoare datorii­lor facute pana acum si ajunse la scadenta in valoare de 13,5 miliarde de euro. Un calcul simplu arata ca Ro­mania se va imprumuta cu peste 30.000 de euro pe minut si ca fiecare ro­man este imprumutat cu 800 de euro, in contul statului. Fara acesti bani, statul nu va mai putea plati pensiile, salariile bugetarilor, medicamentele compensate etc.

De unde va lua banii, in plina criza a datoriilor su­­ve­rane? De la bancile din Ro­ma­nia, prin titluri de stat, si din afara tarii, daca Romania va reusi sa iasa pe pietele externe de capital. Ministerul de Finante trebuie sa faca rost de 11,2 miliarde de lei, echivalentul a circa 2,5 miliarde de euro, bani care vor fi folositi numai pentru finantarea deficitului bugetar.

×
Subiecte în articol: special