x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Megaafaceristul din cherestea

Megaafaceristul din cherestea

17 Apr 2005   •   00:00

Grupul de firme Manhattan, controlat de romano-sirianul Omar Hayssam, are aproximativ 5.000 de angajati, cifra de afaceri de 90 de milioane de dolari in 2004 si deruleaza afaceri intr-o sumedenie de domenii de activitate. Comert cu masini, ape minerale, lemn, imobiliare, aproape nimic nu pare a lipsi din portofoliul ingeniosului om de afaceri.

  • de VICTOR CIUTACU
  • BANI DE LA STAT. City Center a castigat contractul de intretinere a masinilor Senatului Romaniei
    Omar Hayssam detine 90% din actiunile companiei care administreaza complexul bucurestean City Center (comercializarea automobilelor, plus servicii conexe). Compania respectiva a incasat 3 miliarde de lei in perioada 2001-2005 de la Senat, conform unui contract de prestari servicii, referitor la service-ul pentru masinile institutiei. Dan Vasiliu, secretar general al Senatului, a precizat ca acest contract s-a incheiat in urma unei selectii de oferte, la care au fost anuntate cinci firme autorizate, dar s-au prezentat numai doua. Senatorii actualei Puteri si secretarul general suspecteaza City Center ca ar fi prezentat pretul de manopera pe executie cel mai mic pe baza unei "intelegeri prealabile" cu celalalt competitor si acuza reinnoirea contractului in vacanta parlamentara.

    CARTIER REZIDENTIAL. Una dintre achizitiile generatoare de dosare penale este cea a fostei uzine IPRS, actualmente Baneasa SA. Astazi ajunsa o ruina, fabrica mai are doar ceva mai mult de 100 de oameni, din cei peste 5.000 dinainte de 1989. Ogharit Trading, firma reprezentata de Omar Hayssam, a cumparat 51,4% din actiunile societatii, in dauna unui holding olandez cu activitate in domeniul electronicii, Elmefa, care dorea sa cumpere Baneasa SA cu 6 milioane de euro si, in plus, sa preia o parte din datoriile acumulate, dar a carui oferta a fost respinsa. APAPS a acceptat insa oferta mult mai slaba a firmei Ogharit Trading. Omar Hayssam a ofertat 3.122.600 de euro, in care era insa inclusa si plata datoriilor societatii. Dupa aceea, printr-o ordonanta, Guvernul a sters aproape integral datoriile Baneasa SA. Fosti angajati ai IPRS Baneasa au declarat pentru Jurnalul National ca dupa preluarea societatii, oamenii lui Omar au vandut o mare cantitate de fier vechi, atat pentru recuperarea cheltuielilor efectuate, cat si in vederea eliberarii celor 14 hectare de teren ale societatii care ar fi urmat sa stea la baza unui viitor cartier rezidential.

    PIETE. Firmele patronate de Omar Hayssam au preluat patru piete din Sectorul 1 al Capitalei: Floreasca, Amzei, 1 Mai, 16 Februarie. "Monica Iordache, care in perioada 2000 - inceputul lui 2004 a ocupat functia de sef al Serviciului Juridic din Primarie, este aceeasi persoana cu actualul avocat al firmelor patronate de Hayssam.", a declarat actualul edil al Sectorului 1, Andrei Chiliman. El spune ca incetineala de care a dat dovada administratia in recuperarea presupuselor prejudicii generate de "incalcari flagrante ale legii" si cotele "ridicol de mici" pe care le incaseaza Administratia Pietelor sunt generate de "grupuri de interese". La aceasta ora, litigiul dintre Primarie si firmele care au preluat pietele treneaza in instante.

    APA PLATA. Potrivit site-ului oficial al Primariei Capitalei, in trimestrul al doilea al anului 2004, Directia de Investitii si Achizitii Publice din cadrul Primariei Generale a incheiat un contract cu una din firmele lui Omar Hayssam, SC Rio Bucovina Distribution SRL. Hayssam apare ca unic ofertant, ceea ce inseamna ca a fost ocolita procedura legala a licitatiei publice. Contractul prevede furnizarea - catre primarie - de apa minerala si apa plata, in valoare de 180.000.000 lei, respectiv 11.000.000 lei. Derularea contractului s-a facut pana la sfarsitul anului 2004. De asemenea, firma lui Omar Hayssam SC Rio Bucovina a primit cu ocazia premiilor CEFTAC trofeul pentru "cel mai performant management in favoarea unei marci autohtone de success". Decernarea premiului a avut loc la Palatul Cotroceni, in cadrul unei gale organizate sub patronajul Presedintiei. Purtatorul de cuvant Adriana Saftoiu a declarat insa ca institutia prezidentiala nu a fost implicata in acordarea premiilor, ci doar a patronat manifestarea.

    ASPIRATORUL RAMBURSARILOR DE TVA
    OBICEI. Foresta Nehoiu, etern rau-platnic la buget
    In 2000, societatea Foresta Nehoiu (judetul Buzau) a fost scoasa la privatizare de FPS, care detinea 56,47% din capital. Au participat mai multe firme, una reprezentata de cumnatul lui Omar Hayssam, Mihai Nasture, celelalte fiind ale unor arabi. Adjudecarea s-a facut cu 48 de miliarde de lei, dar contractul de privatizare nu a mai fost incheiat, iar cateva luni mai tarziu a fost organizata o a doua licitatie, pretul de pornire scazand la 11 miliarde de lei. Pentru pachetul majoritar de actiuni al societatii au concurat, de aceasta data, doua persoane fizice: Omar Hayssam si Nicolae Saracu. Primul a castigat una dintre cele mai mari fabrici romanesti de cherestea, pentru aproximativ 5 miliarde de lei. De la 4.000 de angajati, societatea buzoiana mai are sub 100 si este inglodata in datorii, fiind introdusa in procedura de lichidare judiciara. Conform directorului Directiei Generale a Finantelor Publice Buzau, Rodica Mocanu, numai Foresta Nehoiu, firma care a fost divizata in timp in cinci, iar al carei sediu a fost mutat la Bucuresti, ar fi beneficiat de rambursari de TVA in valoare de trei miliarde de lei. Totalul rambursarilor de TVA pentru firmele controlate de Omar in judetul Buzau s-ar ridica, in perioada 2001-2004, dupa spusele aceleiasi surse, la peste 100 de miliarde de lei, in contextul in care procedura legala prevede ca banii sa fie directionati catre acoperirea datoriilor in cazul in care firmele respective au debite la buget. Si la fondul de somaj se inregistreaza debite semnificative, suma datorata depasind, conform declaratiilor fostului director al AJOFM Buzau, Ionel Tociu, patru miliarde si jumatate de lei. Impotriva Forestei Nehoiu au fost declansate, in timp, sase proceduri de executare silita, ajungandu-se pana la sechestrare de active, insa toate au fost fost stopate de societatea comerciala in instanta. Dupa mutarea sediului la Bucuresti, AJOFM Buzau a trebuit sa-si decline competenta organismului similar din Capitala.

    Spalatoria



    CADERE. Dupa ce, ani de-a randul, a pozat cu mult succes intr-un exemplu de reusita, Omar a ajuns incatusat in arest
    Omar Hayssam, fratele sau, Omar Mohamad, si alti trei barbati (Emile Raja El Assal, Gheorghe Iosif si Mihai Nasture), actualmente arestati, sunt urmariti penal intr-un dosar privind spalarea de bani si bancruta frauduloasa prin intermediul grupului de firme Manhattan. Potrivit procurorilor, probele adunate in dosar arata ca Omar Khaled Hayssam si Omar Mohamad (presedinte si, respectiv, asociat, administratori ai grupului de firme Manhattan), impreuna cu mai multe persoane, au initiat si organizat un grup infractional, pentru a comite infractiuni de natura economico-financiara si a obtine beneficii materiale si financiare.

    EXTERNALIZARI. Astfel, Hayssam a incheiat contractul de privatizare a societatii Foresta SA Nehoiu (judetul Buzau) si apoi, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie si impreuna cu Gheorghe Iosif (vicepresedinte al Consiliului), a dispus, intre octombrie 2001 - iulie 2004, vanzarea activelor societatii (mai ales terenuri). Scopul vanzarii era de a obtine bani in vederea achitarii obligatiilor catre bugetul de stat, dar sumele obtinute nu au fost folosite in scopul stabilit. In aceeasi perioada, intre SC Foresta SA Nehoiu si firmele controlate si coordonate de membrii grupului infractional au fost incheiate numeroase contracte de vanzare-cumparare a unor terenuri si a altor active ale societatii privatizate. Printre societatile mentionate se numara - potrivit procurorilor - SC Valverde SRL, SC Ssanyong Trading Romania SRL, SC Optil Exim SRL, SC Best Wood Nehoiu SRL, SC Dunarea International SRL si SC Manhattan Entreprises SRL.

    CIRCUITE FICTIVE. In paralel, in vara lui 2001, Omar Hayssam a avut initiativa infiintarii unei alte societati - SC Best Wood Nehoiu SRL. Aceasta firma a aparut ca sa preia atat activele, cat si intreaga activitate si personalul societatii Foresta Nehoiu, in conditiile in care Hayssam - ca actionar majoritar - nu-si achita ratele aferente contractului de privatizare referitor la Foresta Nehoiu, adauga sursa citata. In urma transferului activelor Foresta Nehoiu SA catre SC Best Wood Nehoiu SRL, a aparut o creanta a primei societati catre cea de-a doua. Procurorii spun ca, pentru stingerea acestei obligatii, a fost conceput un sistem comercial fictiv, prin care SC Best Wood SRL a inregistrat in contabilitate achizitia unui utilaj de 77 de miliarde lei - care de fapt nu exista - si care apoi ar fi fost vandut catre Foresta Nehoiu. In noiembrie 2004, intre cele doua firme a avut loc o compensare a datoriilor, fiind compensata creanta reala rezultata din vanzarea activelor Foresta si cea fictiva a Best Wood SRL, rezultata din vanzarea utilajului inexistent, adauga Ministerul Public.

    CONTURI PERSONALE. Procurorii sustin ca, in acest caz, Mihai Nasture (cumnatul lui Omar Hayssam) si-a pus la dispozitie conturile personale si firmele in cadrul carora a fost asociat ori administrator, pentru a fi spalate sumele de bani obtinute ilegal din activitatea grupului infractional. Potrivit procurorilor, Nasture ar fi intocmit documente prin care sa dea "o aparenta licita" acestor sume.

    ASOCIATIA "PRIETENII GARZII FINANCIARE"
    Comisarii Garzii Financiare au verificat 17 firme controlate de Omar Hayssam. Potrivit ANAF, ele datoreaza bugetului impozite si penalitati de zeci de miliarde de lei.

  • Bucovina Mineral Water SRL trebuie sa vireze la buget 3,34 miliarde de lei reprezentand impozit pe profit recalculat, neevidentiat si nevirat, 3,75 miliarde de lei majorari de intarziere pentru neplata impozitului pe profit, 283 de milioane de lei penalitati, 2,53 miliarde de lei TVA, 3,07 miliarde de lei majorari pentru neplata TVA si 215,7 milioane de lei penalitati.

  • Agro City Center SRL trebuie sa vireze la buget 110,4 milioane de lei impozit pe venit, 2,36 miliarde de lei diferenta impozit pe profit, 180,3 milioane de lei majorari si 48,1 milioane de lei penalitati.

  • Best Wood SRL Beresti Tazlau a fost sanctionata contraventional cu amenzi de 396,4 milioane de lei, de asemenea fiind dispusa virarea la bugetul de stat a 4,25 miliarde de lei - TVA, 1,67 miliarde de lei - impozit pe profit, 2,29 miliarde de lei - dobanzi TVA si 964,5 milioane de lei dobanzi profit. Punctul de lucru al societatii din Moldovita Dornei a fost sanctionat contraventional cu amenzi de 40 de milioane de lei, fiind confiscate si bunuri in valoare de 254 de milioane de lei. Alte firme sanctionate de Garda Financiara sunt Best Wood Production SRL Comanesti - amenzi de 45 de milioane de lei, Forex Bac SRL Beresti Tazlau - amenzi de 10 milioane de lei, Ifigenia Trading SRL Bacau - amenzi de 394,9 milioane de lei, Bucovina-Enterprises SRL Vatra Dornei - amenzi de 72 de milioane de lei si confiscari de 235 de milioane de lei, Best Forest SRL Moldovita Dornei - amenzi de 37 de milioane de lei si confiscari de bunuri de 608 milioane de lei, Valverde SRL Suceava - amenzi de 15 milioane de lei si obligatii fiscale de 11,284 miliarde de lei, Dunarea International SRL Buzau - prejudiciu de 19 miliarde de lei, dobanzi si penalitati de 2,8 miliarde de lei, Uno International Eximp SRL Nehoiu - amenzi de 40 de milioane de lei, Best Wood SRL Nehoiu - amenzi de 129,15 milioane de lei, confiscari 47,3 milioane de lei, Foresta Nehoiu SA - amenzi de 27 de milioane de lei si confiscari 93,3 milioane de lei, Tevcom Import Export SRL Buzau - amenzi de 210 milioane de lei, confiscari de sume de 3,9 miliarde de lei, Globus Import Export - amenda de 10 milioane de lei, Optil Exim SRL Buzau - amenda de 10 milioane de lei.
  • CAMPANIA NICKY DUDE

    Una dintre campaniile publicitare care au facut valva este cea pentru apa minerala Bucovina, in care principalul "actor" este un Superman de opereta numit Nicky Dude (foto). Interesant este faptul ca de creatie s-a ocupat agentia GMP-MAP, condusa de Felix Tataru, in portofoliul de clienti ai careia se mai numara companii cu nume ca Hilton, Astra Asigurari, Rompetrol sau Titanmar. Tot GMP-MAP a mai derulat campanile electorale ale candidatilor Traian Basescu (atat la Primarie, cat si la Presedintie) si Adriean Videanu.
    ×