x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mihai Bucurenciu şi “Portbagajul”

Mihai Bucurenciu şi “Portbagajul”

de Vasile Surcel    |    28 Mar 2008   •   00:00
Mihai Bucurenciu şi “Portbagajul”
Sursa foto: Marius Vasilică/

• FUGIŢI DIN ROMÂNIA

17 ianuarie 2000: Mihai Bucurenciu, patron al firmei de sticlărie “Prolux” şi al discotecii “Club 99”, a reclamat la Secţia 20 Poliţie din Capitală că din portbagajul maşinii personale i-au fost furate un kilogram de bijuterii şi 420.000 de dolari. Acesta a fost semnalul declanşării a ceea ce ulterior s-a numit “Afacerea Portbagajul”.

17 ianuarie 2000: Mihai Bucurenciu, patron al firmei de sticlărie “Prolux” şi al discotecii “Club 99”, a reclamat la Secţia 20 Poliţie din Capitală că din portbagajul maşinii personale i-au fost furate un kilogram de bijuterii şi 420.000 de dolari. Acesta a fost semnalul declanşării a ceea ce ulterior s-a numit “Afacerea Portbagajul”.

 

“Portbagajul” a fost o afa­cere ciudată, despre care ulterior s-a spus că ar fi ascuns în spatele ei o reglare de conturi, întinsă pe cel puţin două niveluri: o luptă pentru împărţirea “zonelor de influenţă” a clanurilor interlope din Bucureşti, dublată de o altă luptă, la fel de dură, a “clanurilor” din M.I. În plus, “Portbagajul” a fost prima ocazie în care s-a vorbit, cu glas tare, despre “conexiunile” existente pe atunci între Poliţie şi lumea infractorilor din Capitală. A fost un mare scandal, în cursul căruia numele unor “recuperatori” s-au amestecat, de-a valma, cu numele unor generali de Poliţie, dar şi cu ale unor politicieni ai momentului. Preschimbat într-un mafiot periculos, acuzat de comiterea unor fapte grave, “pă­gubitul” Bucurenciu a fugit din ţară. Şi fugit a rămas până în ziua de azi.

 

PE CONT PROPRIU. În re­clamaţia sa, depusă la 17 ianuarie 2000, Bucurenciu a afirmat că furtul s-ar fi petrecut cu aproape o săptămână înainte, pe 11 ianua­rie. În mod ciudat, el justifica această diferenţă cronologică prin faptul că, în timpul scurs între furtul propriu-zis şi anunţarea auto­rităţilor, şi-ar fi făcut propria sa “anchetă”. “Anchetă” particulară, în cursul căreia ar fi aflat că cei ce i-au băgat paguba în casă sunt Valentin Răducan, Cornel Dinicu şi Claudiu Muşat. Ulterior, pornit să-şi facă singur dreptate, Bucurenciu a apelat la sprijinul fraţilor “Gea­mă­nu”, care l-au ajutat să-i prindă pe toţi cei trei bănuiţi, plus Costi Dobre, angajat ca şofer la Parchetul Tribunalului Bucureşti. Considerat vinovat pentru acel furt, Răducan a fost sechestrat şi torturat timp de aproape o lună. Iniţial, a fost ţinut în Capitată, iar mai târziu a fost dus în casa de vacanţă de la Breaza a lui Bucurenciu. Reuşind să evadeze de acolo, Răducan s-a dus la Poliţia Prahova, unde a reclamat că, pe timpul sechestrării, a fost torturat ca să spună unde sunt banii dispăruţi. Situaţie confirmată oarecum prin faptul că avea o mână ruptă, entorsă la piciorul drept, traumatism cranio-cerebral închis şi urme de bătaie pe tot corpul. La doar două zile după reclamaţia lui, Poliţia a anunţat că i-a identificat şi reţinut pe toţi cei vinovaţi de sechestrarea lui Răducan.

 

SE ÎNVÂRTE ROATA... O dată cu declaraţiile lui Răducan, poliţiştii au deschis un nou dosar: cel privitor la răpirea, sechestrarea şi schingiuirea acestuia. Un dosar în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au dispus arestarea preventivă a unor căpătenii importante ale lumii interlope bucu­reştene: Ilie Alexandru, zis “Sandu Geamănu”, Ahmet Metin, Iulian State, Sorin Stan, Ion Stoian, Florian Stoenescu, Corina Luiza Leuca, Gheorghe Răduţ, zis “Dorde”, Marius Mihail Toader, zis “Pinky”, Aurelian Ştefan, zis “Aura”, Ioan Ştefan Popa, zis “Ştef”, ,şi... surpriză, “păgubitul” Mihai Bucurenciu. Ancheta s-a concretizat în ceea ce, de atunci încolo, s-a numit “Do­sarul Portbagajul”. Ulterior, ins­tanţa a revocat mandatele de arestare emise pe numele ma­jorităţii membrilor acestui “lot”. Singurii rămaşi în arest au fost “Sandu Geamănu”, Amet Metin şi Gheorghe Răduţ. La scurt timp după ce lucrurile au luat această nouă întorsătură penală, Mihai Bucurenciu a fugit din ţară. Dat în urmărire generală şi inter­naţională, a fost depistat, la 24 noiembrie 2000, tocmai în Belgia. Reţinut de poliţiştii districtului Tongeren, pe baza unui mandat Interpol, a stat în arest până la 3 ianuarie 2001. Timp în care an­chetatorii români i-au cerut ex­trădarea. Solicitarea a fost însă respinsă de autorităţile belgiene. Iar refuzul a fost motivat tocmai prin faptul că, din victimă a unei tâlhării, el ar fost transformat în infractor, acuzat de asociere în vederea comiterii unor fapte deosebit de grave.

 

SCANDAL LA NIVEL ÎNALT. În scurt timp, ancheta cazului a luat o întorsătută aiuritoare. Interogat de procurori, Ră­ducan a declarat că, în timpul se­chestrării sale, răpitorii ar fi  discutat la telefon cu gen. Filipescu, din “staff”-ul Poliţiei Capitalei, că­ruia i s-ar fi promis eliberarea celui răpit. Un gest de “bu­nă­voinţă”, în schimbul căruia se cerea implicarea Poliţiei în că­u­tarea banilor dis­păruţi fără urmă. Dar tot atunci s-a mai aflat că, înaintea răpirii lui Răducan, Bu­cu­renciu, împreună cu fostul său partener de afa­ceri Ion Dinuţă, devenit primar PNŢCD al Sectorului 6, s-au cerut în audienţă, şi au şi fost primiţi, la mi­nistrul de Interne, Constantin Dudu Ionescu. La dorinţa ministrului, gen. Virgil Ardeleanu, şeful Di­recţiei de Protecţie Internă din MI, a fost şi el prezent la discuţii. Vehi­culată “pe surse”, a apărut informaţia că dezvăluirile lui Bucurenciu erau atât de grave în­cât mi­nistrul a dis­pus deschiderea unei anchete a Di­recţiei de Combatere a Crimei Or­ganizate. Verifi­cările s-au axat pe anumite “pă­ca­te” ale oamenilor legii din Ro­mânia, păcate care n-au dispărut nici până în ziua de as­tăzi: tergiversarea soluţionării unor cauze, achitări sau puneri în li­bertate pe motive dubioase, dar şi soluţii puerile de netrimi­te­re în judecată. În scurt timp, afa­ce­rea s-a pre­schimbat într-un “război psiholo­gic” total, în care toa­tă lumea ataca pe toată lumea, iar infractori consideraţi periculoşi apăreau pe ecranele televiziunilor aruncând acuzaţii în stânga şi-n dreapta. Atunci s-a spus că po­liţiştii de la “Capitală” s-ar fi aflat într-o strân­să legătură cu lu­mea interlopă, iar gen. Mircea Bot şi subalternii săi apropiaţi ar fi protectorii “clanului Geamănu”. În urma veri­ficărilor interne de la MI, şefului Poliţiei Ca­pitalei, gen. Mircea Bot, i-a fost suspendată indemnizaţia de conduce­re. Iar la jumătatea lunii oc­tom­brie 2000 a fost destituit, sub mo­tiv că exercitarea funcţiei l-ar fi “oboist”. O dată cu Bot au mai fost des­tituiţi mai mulţi ofiţeri cu func­ţii importante din cadrul Di­recţiei de Combatere a Crimei Or­ga­ni­za­­te, iar ancheta “afacerii” a fost pre­luată de IGP.

 

JUSTIŢIA, SUB PUMNUL INFRACTORILOR. Odată trecut acest “uragan”, care a lovit de­o­potrivă atât lumea infractori­lor, cât şi unele paliere ale Poliţiei, “Portbagajul” a ajuns pe masa ju­de­cătorilor. Ocazie cu care a pro­vo­cat o altă “premieră”, deosebit de gravă: agresarea unui magistrat. Este vorba de judecătoarea Flo­rica Pena, de la Tribunalul Bu­cureşti, pe masa căreia se afla acest dosar deosebit de complex. În dimineaţa de 28 mai 2001, ea a fost atacată de către un bărbat chiar pe aleea din faţa bolcului în care locuia. Transportată la Spitalul de Urgenţă, femeia a fost in­ter­nată cu diagnosticul “traumatism cranio-cerebral şi cranio-fa­cial”, plus “traumatism toracic, fără leziuni ale organelor interne”. Ul­terior, Pena a fost înlocuită, iar do­sarul “Portbagajul” a fost pre­luat de alt magistrat, judecătorul Mihai Jidovu.

 

ÎN “COADĂ DE PEŞTE”. Procesul a continuat chiar şi în aceste condiţii dramatice şi s-a în­cheiat prin trimiterea după gratii a grupului de infractori acuzaţi de ră­pirea lui Răducan. Condamnaţi în diverse dosare, inclusiv “Portbagajul”, “fraţii Geamănu” au dis­pă­rut dintre infractorii Capitalei, ca­zaţi fiind, pentru ani buni, la “Puş­culiţă”. Generalul Bot plus alţi câţiva poliţişti de rang înalt, au dis­părut şi ei din M.I. Ceva mai târziu, tot “pe surse”, s-a vehiculat ideea că la baza acestei “afaceri” ar fi stat un război pentru putere, dus între generalii Mircea Bot şi Mir­cea Mureşan. Dar poate că astea nu au fost decât nişte bârfe. Cert este un singur lucru: Mihai Bu­cu­renciu nu s-a mai întors niciodată în ţară, iar acum nu se mai ştie ma­re lucru despre el. La fel cum nu s-a mai aflat nimic nici despre kilogramul de bijuterii şi jumătatea de milion de dolari, despre care s-a spus că ar fi dis­părut din port­baga­jul maşinii sale.


vasile.surcel@jurnalul.ro


Citiţi şi:

Fugiţi din ţară

Tcaciuc, ultimele cinci minute

Eşecul MISA

Oprit de spanioli

×
Subiecte în articol: special mihai portbagajul bucurenciu