La intersectia dintre strazile Mon-tenapoleone si Via Manzoni este si-tuat cel mai cunoscut hotel din Mi-lano - Grand Hotel. Se spune ca, pe vremuri, in fiecare zi, iesea din cladire un barbat in varsta, imbracat in frac, cu joben si se oprea intotdea-una la intrare.
Corespondenta din Italia
La intersectia dintre strazile Montenapoleone si Via Manzoni este situat cel mai cunoscut hotel din Milano - Grand Hotel. Se spune ca, pe vremuri, in fiecare zi, iesea din cladire un barbat in varsta, imbracat in frac, cu joben si se oprea intotdeauna la intrare.
Magazinul Armani de vizavi nu exista, asa ca nu avea ce sa-i trezeasca interesul. Batranul arunca o privire in jur si apoi o lua in stanga, pe Bulevardul Manzoni. Trecea nepasator pe langa strazile Santandrea, Spiga sau Montenapoleone, unde sunt astazi cele mai scumpe magazine. Mergea drept inainte. Din cand in cand, oamenii care treceau pe langa el il recunosteau si il salutau. El, politicos, isi ridica palaria, se inclina in fata doamnelor sau schita doar un gest discret barbatilor, zambea si pleca mai departe.
Avea o figura celebra si era imbracat extravagant, insa nu de la D&G, nici de la Versace sau Gianfranco Ferre. Cu toate ca era artist, nu il interesa deloc moda. El plutea in fiecare zi, de la Grand Hotel catre La Scala, pe arii celebre. Era Giuseppe Verdi. Si, bineinteles, erau alte vremuri, mai exact secolul al XIX-lea, cand Milano nu era plin de boutique-uri Dolce&Gabanna.
CA ACASA... In ultimii ani, tot mai multe romance ajung cel putin o data pe an la Milano. Nu exista sotie de fotbalist, iubita vreunui milionar sau vreo femeie de afaceri, de la noi, care sa nu isi gaseasca timp sa mearga la cumparaturi acolo. Le auzi discutand numai despre asta pe la terasele din Herastrau, la coafor sau le vezi in aeroport stand la coada sa-si recupereze TVA-ul de la cumparaturi... De curand, mi-a spus o prietena: "Cand merg la Milano, ma simt ca acasa". Ei bine, si eu m-am simtit la fel. Am vrut sa dau o raita prin magazine, sa beau o cafea la Grand Hotel, unde Verdi a locuit 27 de ani, si sa ajung la Scala - cea mai cunoscuta Opera din lume.
In septembrie, orasul se dezmorteste. Este ca la noi. In magazine gasesti colectiile de toamna, milanezii abia se urnesc dupa concediul de vara, traficul devine treptat infiorator. Si la fel ca in Bucuresti, la teatre si la Opera se deschide stagiunea. Nu stiu daca si acolo este la fel de ignorat acest eveniment.
Cum spuneam la inceput, Grand Hotel de Milan se poate zari de pe strada cu magazinele de marca - Montenapoleone. Holul este extravagant, decorat cu mobila de secol al XVIII-lea, cu multe canapele imbracate in matase si catifea, specifice stilului Edwardian. Pe mese sunt veioze mari, teatral prafuite. Langa semineul imens din marmura, intr-un colt este asezat pe un sevalet portretul lui Verdi. "Aici servea ceaiul, dupa-amiaza, maestrul", imi sopteste un chelner batran. Ca si el, mai toti angajatii din barul Falstaff, denumit dupa eroul lui Verdi, din opera cu acelasi nume, par ca sunt acolo de cateva decenii.
NESCHIMBAT. Apartamentul marelui compozitor este cea mai scumpa incapere din hotel. Se inchiriaza cu 1.000 de euro pe noapte. Nu poate fi vizitat, dar am inteles ca este neschimbat. S-au pastrat aceleasi podele vechi, mobila stil si inca exista biroul unde a compus operele Nabbucco si Aida. Tot in incinta hotelului este si celebrul restaurant Don Carlos. Pe vremuri, iubitorii de muzica clasica se opreau acolo inainte sau dupa vizionarea unui spectacol la Scala. Acum, este frecventat doar de oaspetii hotelului. Peretii sunt acoperiti cu librete donate de Muzeul "La Scala".
Am iesit din hotel si am pornit catre faimoasa cladire a Operei din Milano, unde au rasunat pentru prima oara cele mai minunate arii si voci. La Scala, au debutat Bellini cu "Norma", Pucinni cu "Madame Butterfly", Verdi cu "Aida", "Nabbucco" si "Falstaff". In sala de concerte, considerata cea mai eleganta din lume, sunt in total 2.800 de locuri, cu sase randuri de loje. Deasupra acestora exista o galerie - loggione - , gandita de la inceput pentru cei fara posibilitati materiale, care puteau urmari spectacolul stand in picioare. Acum, in loggione se ingramadesc cei mai temuti critici de opera. De reactia acestora, careia i se spune "botezul de foc", atarna destinul oricarui compozitor, dirijor, tenor sau al oricarei soprane care debuteaza acolo. Entuziasmul sau nemultumirea celor din loggione asigura succesul suprem sau fiasco-ul iremediabil al premierei respective. Dupa primul acord, intrarea spectatorilor in sala este interzisa, fara exceptii. Richard Burton a aflat acest lucru pe propria-i piele. Pretul unui bilet variaza, in functie de loc, intre 35 si 170 de euro.
"VA, PENSIERO". De-a lungul vremii, pe scena de la Scala au performat Giuditta Pasta, Tulio Serafin, Arturo Toscanini, Maria Callas, Mariana Nicolesco, Angela Gheorghiu.
Verdi a refuzat initial sa lucreze pentru "La Scala", fiind nemultumit de orchestra de la vremea aceea, dar dupa succesul nemaipomenit cu care a fost primit "Nabbucco" (in 1842), nu a mai putut sa se lipseasca de stralucirea celei mai mari scene din lume. Tot atunci, s-a indragostit de soprana Giuseppina Strepponi, care i-a ramas alaturi pana la sfarsitul vietii.
La 27 ianuarie 1901, compozitorul a murit in camera sa de la Grand Hotel. A fost condus pe ultimul drum de 250.000 de oameni. Caldaramul Bulevardului Manzoni a fost acoperit cu paie pentru a se diminua zgomotul copitelor de cai si scartaitul rotilor de la trasuri. In semn de respect, magazinele si teatrele au fost inchise trei zile. Orchestra de la Scala, condusa de Arturo Toscanini, a cantat "Va, pensiero", aria faimoasa a corului din "Nabucco". Acum strada este pustie. Lumea se inghesuie doar pe Montenapoleone. Ce pacat! Sau nu, nu-i deloc pacat! Zboara tu, maestre, pe aripi de aur, mergi inspre vai si dealuri si lasa orasul sa-si vada de moda.
|
Printre preferintele cumparatorilor de produse de lux, chiar daca si scumpe, un loc aparte il are Milano. Posibilitatile de cumparaturi la Milano sunt, practic, nelimitate, pe gustul fiecaruia si pentru bugetul oricui. Cu asemenea oportunitati, aproape ca nu mai observi Grand Hotel de Milan (foto stanga) sau Scala (foto dreapta), bine eclipsate de oferta magazinelor "profilate" pe Dolce&Gabbana (foto mijloc). Cei interesati gasesc mai toate marile case de moda pe cateva strazi din Milano: Via Monte Napoleone, Via Manzoni, Via della Spiga si Corso Vittorio Emanuele.
|