Ca doua femei turbate, nervoase si "cu spume" s-au revarsat raurile Milcov si Putna peste satele vrancene de pe malurile lor. Dupa o prima "runda" din seara de marti, cand Lamotesti si Rastoaca nu au putut inghiti Milcovul "dintr-o sorbire", a urmat potopul de miercuri dimineata. Apa, mai nervoasa, a intrat cu putere in casele, gospodariile si peste culturile oamenilor. Vacile nu mai conteneau sa mugeasca, caii nu se mai opreau din fornait, iar oamenii nu mai conteneau cu plansul.
Munca de o viata a zeci de sateni din Lamotesti a fost inghitita in numai cateva minute de apele "insetate" ale Milcovului. "M-a dovedit apele, maica, ce sa fac", spune o batrana in timp ce se urca greu intr-un camion al armatei care face curse intre satele inundate si Focsani. Satenii au rasuflat usurati marti seara dupa prima palma pe care Milcovul le-a dat-o. "A venit viitura si aseara maica, dar nu ca acum. A venit asa odata pe la 5-6 seara, cand ne-a intrat in gospodarii, dar n-a fost asa rau. Am zis ca a trecut. Am rasuflat usurati. Nu stiam ce o sa urmeze", spune tanti Lenuta care cu greu si-a lasat gospodaria din Lamotesti si a plecat spre Focsani. CA NICIODATA. Orele 6:00 ale diminetii de miercuri au adus apele Milcovului din nou in casele oamenilor. De data asta mai cu putere. "Ce e acum nu a fost niciodata. Nu a fost niciodata asa. Am 63 de ani. Aici m-am nascut, aici am crescut. Si nu am vazut in viata mea ce vad acum", spune printre hohote de plans aceeasi tanti Lenuta, care cu greu si-a lasat in urma casa si toata gospodaria. Si-a lasat si cainele in batatura, legat, ca nu a lasat-o inima sa-i dea drumuâ, ca "e rau si n-am cum sa-l las liber". "Vai de zilele noastre. Si-a intors Dumnezeu fata de la noi."Salvatorii. Doar amfibiile razbat spre sinistrati |
Plecau la oras sau in alte zone neafectate inca. La rude, la prieteni, cunostinte, care pe unde-o putea. In Lamotesti nu se mai putea sta. Se aude zvon ca ploile sunt aprige la deal, iar viitura poate sa loveasca pe seara, din nou, si mai puternic. Primii care au plecat din sat au fost copiii. Batranii, cei mai multi, nu vor sa-si paraseasca gospodaria nici in ruptul capului.
Tanti Ioana, o femeie de vreo 70 de ani, care a vazut multe la viata ei, se minuneaza de viitura care a venit peste sat. Si chiar si asa nu vrea sa-si paraseasca gospodaria. Cu toate insistentele noastre si ale vecinilor din sat. "Aici m-am nascut si am muncit o viata pentru casa asta. Cui sa o las? Ce sa fac cu animalele? N-am unde sa plec. Si nu plec. Nu vreau, maica, asta-i casa mea." Ca tanti Ioana mai sunt zeci de batrani care nu pleaca din sat "orice-ar vrea Dumnezeu". Nu-si pot parasi casa si animalele.
"Ne-o vedea si ne-o tine si pe noi Dumnezeu", spune tanti Ioana in timp ce da la o parte cu o maturica "obosita" si cu o lopata noroiul ce a ramas in curte. La orele pranzului, apele incepeau sa se retraga incet-incet, mai ales in locuri aflate pe colina. Dar amenintarea unei noi viituri plana inca. Iar oamenii, constienti de pericol, nu asteapta decat un miracol, bunavointa lui Dumnezeu.
CAT DUNAREA. Asa a ajuns Putna ieri |
Citește pe Antena3.ro
Veriga slaba - Cosmesti, extrema urgenta!
Dupa ce in noaptea de marti spre miercuri pompierii militari din municipiul Galati au evacuat 60 de persoane prinse de ape in casele din Valea Orasului, o situatie mult mai grava s-a produs ieri in localitatea Cosmesti. Barajul de la Calimanesti a fost depasit si s-a format o viitura pe Siret, care a atins cota maxima in dreptul localitatii Cosmesti si a inundat peste 1.000 de gospodarii. TRAFIC DEVIAT. Militarii au fost solicitati sa intervina pentru a evacua populatia prinsa de viitura. De la Garnizoana Galati au fost trimise camioane, doua TAB-uri, doua barci de asalt si 22 de militari pentru a-i salva pe localnici. Sute de galateni au fost salvati, dar doua persoane sunt disparute. Multe femei gravide, copii si batrani au fost dusi sa se adaposteasca in Caminul Cultural al comunei. Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati, colonelul Viorel Zaharia, s-a deplasat in zona Cosmesti, impreuna cu prefectul Mihai Capra, pentru a face o evaluare. Localitatea Namoloasa a ramas izolata tot din cauza apelor. De comun acord cu autoritatile din Republica Moldova, Punctul de Trecere a Frontierei de stat Galati-Giurgilesti a fost inchis, iar traficul a fost deviat prin Punctul Oancea.
Tragedie - Capsunarii Romaniei au fost inundati
Chiar daca nu figureaza pe harta judetelor grav afectate de inundatiile care au pus stapanire pe Romania in ultimele saptamani, judetul Calarasi nu a scapat de furia apelor. Desi granita de sud este pe Dunare, problemele au venit din alta parte. Singurul sat peste care inundatiile au pus stapanire se numeste Crivat si este situat in extrema de vest a judetului, pe malul drept al Argesului. SPANIA ROMANIEI. O localitate izolata, care este arondata orasului Budesti, Crivatul a pierdut orice contact cu lumea exterioara dupa ploile care au cazut fara incetare in ultima saptamana. Drumul care face legatura cu Budestiul a devenit impracticabil in noaptea de marti spre miercuri. Puntea de budurloaie, numita de localnici pod, care trecea peste Arges si ajungea in oras a fost rupta din cauza viiturii. La Budesti, oamenii spun despre Crivat ca este Spania. "De cand incepe sezonul agricol, rromii din Budesti se duc acolo si muncesc la capsuni. Nu exista om in Crivat care sa nu cultive capsuni. Asa spune lumea aici, ca acolo e Spania. Din satul ala sunt aprovizionate cu legume pietele din sudul Bucurestiului", explica primarul Lucia Lefter. PANICA. Din gradinile muncite cu grija nu le-a mai ramas nimic. Crivatenii se vad deja zilieri la stapani. "Pana acum noi luam oameni cu ziua, acum trebuie sa ne cautam de munca la altii. Traiam doar din gradini. Vedeam la televizor nenorociri, dar nu credeam sa vina si peste noi", spune Paulina Soare. AMARACIUNE. Primii care au sarit in ajutorul localnicilor au fost chiar angajatii primariei. "Ne-am dus si le-am dat mancare, am adus pompe de la Bucuresti ca sa scoatem apa, dar nu putem face minuni. Oamenii sunt foarte rai. Nu se ajuta intre ei. Un sifonar si-a astupat canalizarea fara sa-i pese ca toata apa se duce in curtea vecinului. Sunt nepasatori", povesteste Lefter. Pana la urma o parte din "pagubitii apelor" au gasit un soi de resemnare "practica": au iesit la pescuit pe buza strazii. "Nu e loc de neglijenta in asemenea cazuri, sa-ti treaca pestele prin santul din fata curtii si tu sa nu-l prinzi", ne spune un pescar de ocazie. (Sorin Anghel, Laura Toma)
Evacuare - Apele au facut ravagii in Galati
Dupa ce in noaptea de marti spre miercuri pompierii militari din municipiul Galati au evacuat 60 de persoane prinse de ape in casele din Valea Orasului, o situatie mult mai grava s-a produs ieri in localitatea Cosmesti. Din cauza acumularilor mari de apa, barajul de la Calimanesti a fost depasit si s-a format o viitura pe Siret, care a atins cota maxima in dreptul localitatii Cosmesti si a inundat peste 1.000 de gospodarii. TRAFIC DEVIAT. Militarii au fost solicitati sa intervina pentru a evacua populatia prinsa de viitura. De la Garnizoana Galati au fost trimise doua camioane, doua TAB-uri, doua barci de asalt si 22 de militari pentru a-i salva pe localnici. Sute de galateni au fost salvati, dar doua persoane sunt disparute. Multe femei gravide, copii si batrani au fost dusi sa se adaposteasca in Caminul Cultural al comunei. Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati, colonelul Viorel Zaharia, s-a deplasat in zona Cosmesti impreuna cu prefectul Mihai Capra, pentru a face o evaluare. Localitatea Namoloasa a ramas izolata tot din cauza apelor. De comun acord cu autoritatile din Republica Moldova, Punctul de Trecere a Frontierei de stat Galati-Giurgilesti a fost inchis, iar traficul a fost deviat prin Punctul Oancea. Ieri seara, in zona judetului Galati se astepta o viitura cu un debit de 5.500 de metri cubi pe ora. (Erik Hoosz)
Buzau - Spital inchis de ape
Ploile cazute marti noapte in judetul Buzau au creat probleme deosebite in sapte localitati, iar municipiul resedinta de judet a fost afectat de furia apelor. Sistemul de canalizare din municipiu a fost depasit de cantitatile mari de precipitatii cazute luni noaptea. In cartierul Posta, apa masura ieri o jumatate de metru. Mai multe gospodarii dar si subsoluri ale unor institutii publice au fost inundate. Pompierii au fost chemati sa scoata apa infiltrata in subsolurile de la Spitalul Judetean, Spitalul CFR, Maternitate, Directia de Finante, Liceul de Politie si de la Prefectura. SITUATIE CRITICA. Spitalul Judetean Buzau a fost inchis dupa ce mai bine de o treime din cladire a fost afectata de inundatii. Apa pluviala a intrat in sectiile de Pediatrie si Reanimare, laboratorul de analize medicale si doua blocuri operatorii. In unele sectii plafoanele s-au prabusit. Si la Maternitate situatia era critica, intrucat echipele de interventii au fost trimise spre alte zone. Cele trei poduri militare ridicate peste raul Buzau, la Maracineni, au fost inchise, ieri, ca urmare a cresterii debitului apei la 600 de metri cubi pe secunda, dupa ce unul dintre pilonii primului pod improvizat a fost rupt de ape. (Radu Crivat, Simona Diaconu)