x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Minciuna olandeza cu premeditare

Minciuna olandeza cu premeditare

de Razvan Belciuganu    |    Diana Rucinschi    |    12 Aug 2005   •   00:00
Minciuna olandeza cu premeditare

Ministrul Apararii olandez a refuzat sa ne raspunda daca i-a informat pe responsabilii guvernamentali romani despre plangerile de imbolnavire cu cancer a militarilor care au deservit sistemul de rachete "Hawk" cumparate de Romania.

Ministrul Apararii olandez, Henk Kamp, a refuzat sa ne raspunda daca i-a informat pe responsabilii guvernamentali romani despre plangerile de imbolnavire cu cancer a militarilor care au deservit sistemul de rachete "HAWK" cumparate de Romania. Astfel, minciuna spusa de reprezentantul Apararii olandez propriilor parlamentari se arata a fi premeditata.

Jurnalul National a transmis la data de 19 iulie 2005 un set de intrebari Ministerului olandez al Apararii, chiar in atentia ministrului Henk Kamp. Dupa trei saptamani am primit un raspuns laconic, chiar in ziua in care publicam interviul cu parlamentarul Krista van Velzen. Ministerul Apararii olandez prezinta datele tehnice ale sistemelor, dar ocoleste cu dispret atat intrebarile referitoare la cazurile de imbolnavire, cat si faptul daca au informat autoritatile romane despre aceste cazuri, asa cum declara in fata Parlametului olandez secretatul de stat Cornelis (Cees) van der Knaap.

VECHITURI. Romania a cumparat, intre cele doua tururi de scrutin, sistemele HAWK PIP III cu "doar" 23,5 milioane euro

PRO SI CONTRA. "Sistemele sunt modernizate si se afla intr-o stare buna de functionare", spune raspunsul Ministerului olandez al Apararii. De cealalta parte, presedintele Sindicatului militar din Olanda declara ca "Olanda vinde aceste sisteme, deoarece ele sunt depasite si limitate". La randul sau, parlamentarul olandez Krista van Velzen declara in interviul acordat Jurnalului National ca "la sfarsitul acestui an, sistemele isi termina resursele operationale si tehnice. De asemenea, o parte din rezerva de rachete este depasita. Iar adevarul este ca toate costurile exploatarii cresc pe masura ce ele sunt din ce in ce mai putin folosite de alte state". "Sistemele HAWK au fost utilizate de catre Fortele Aeriene Olandeze pana in 2004", continua adresa oficiala a Ministerului Apararii de la Haga si motiveaza vanzarea lor prin "reducerile bugetare si schimbarea prioritatilor". Dar cum se impaca economiile bugetare cu achizitionarea la sfarsitul anului 2002 a trei sisteme Patriot pentru care Olanda a platit 227 milioane de euro?

La intrebarile noastre adresate ministrului Apararii pentru a lamuri contradictiile din aceasta achizitie, ne-a raspuns cu greu doar un purtator de cuvant. Va prezentam mai jos raspunsurile tehnice trimise de Klaas Meijer. "Sistemul HAWK (Homing All the Way Killer) este un sistem de aparare antiaeriana baza-aer pentru tinte de pana la 15.000 de metri. Asigura apararea de tip baza-aer a ariilor desemnate de operare sau instalatiilor impotriva atacurilor purtate la inaltimi joase si medii. Datorita ultimelor imbunatatiri, sistemele sunt eficiente intr-o oarecare masura si impotriva rachetelor balistice. Sistemul poate fi divizat pe trei componente: achizitie, controlul focului si lansare. Detectarea tintelor se realizeaza prin intermediul componentei de lansare prin intermediul radarului. Informatiile privind tintele pot fi transmise si prin intermediul unei legaturi de date. Racheta este autodirijabila. Racheta sau rachetele pot fi lansate manual sau automat de catre sistemul de lansare. Rachetele HAWK sunt lansate de pe un sistem de lansare mobil care da posibilitatea de a le muta de la o locatie la alta in decurs de cateva ore. Un escadron HAWK are in dotare 50 de vehicule. Primul sistem HAWK a fost produs in 1963, de atunci fiind supus la cateva programe de modernizare. Sistemele HAWK olandeze au fost utilizate in timpul primului razboi din Golf din 1991. Au fost apoi stationate in Turcia pentru a ajuta la protejarea aliatilor NATO impotriva amenintarilor aeriene venite din Irak". Mentionam ca Guvernul olandez a ocolit si intrebarea daca au mai fost alte state interesate de aceste sisteme.

CINISM. Raspunsul Ministerului Apararii olandez nu spune nimic despre cazurile de imbolnavire: "Oamenii de stiinta olandezi au demonstrat ca lucrul pe sistemele HAWK nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea militarilor. Si ca nu exista nici o dovada in ceea ce priveste conexiunea dintre cazurile de cancer si deservirea acestor rachete atat timp cat sunt respectate regulile standard de siguranta. Radarul este un sistem cu un nivel de siguranta normal daca se opereaza conform procedurilor". Este aceeasi varianta pe care oficialii olandezi o tot "vantura" de cativa ani buni si propriului Parlament, si propriilor militari. Dar parlamentarul van Velzen ne-a spus foarte clar in ce au constat asa-zisele investigatii ale oamenilor de stiinta olandezi: "Prima investigatie facuta in Olanda a avut in vedere o situatie ideala care, de cele mai multe ori, nu este respectata in situatii operative. S-a presupus ca militarii vor pastra in orice situatie distanta regulamentara recomandata de producator (74 de metri) fata de sistemele cu care lucreaza. Ceea ce este imposibil pe un teren deluros, intr-un spatiu cu multe cladiri care blocheaza perspectiva sau cand lansarea trebuie facuta repede. Iar urmatoarea investigatie va consta in studii literare".

UITUCII. In schimb, Ministerul Apararii nu sufla nici o vorba despre cele 212 reclamatii depuse din 1998, nici o vorba despre articolele aparute in decursul timpului in presa olandeza prin care victimele sau familiile acestora acuzau imbolnavirea. Nici o vorba despre cele 73 de persoane bolnave de cancer si cele 48 suferinde de alte boli. Presedintele Sindicatului militar olandez preciza pentru Jurnalul National ca nu crede in asigurarile venite din partea Guvernului: "Sunt prea multe coincidente. Noi ne-am confruntat cu acest gen de reclamatii incepand din 1998. Am fost informati de catre colegii nostri belgieni, germani si danezi din cadrul EUROMIL (n.r. - Sindicatul European al Personalului din Armata) care avusesera cazuri similare". Mai notam si ca Ministerul Apararii olandez nu pomeneste nici un cuvant nici despre anchetele incepute in 2001 in Belgia si al caror rezultat pretinde ca il asteapta pentru a se pronunta asupra pericolului reprezentat de aceste sisteme de rachete. Investigatie care ar fi trebuit sa fie gata pana acum, dar nu a fost dat publicitatii nimic. Se tot amana.

PISICA ARUNCATA. "Intrebarile privind procedura de achizitie si negocierile trebuie adresate Ministerului roman al Apararii", ne invita in raspunsul adresat noua Klaas Meijer, reprezentantul Ministerului Apararii olandez. Ei bine, intelegem de unde au invatat specialistii Ministerului Apararii roman cum sa actioneze pentru a limita cat mai mult transparenta. Ca tot ne-au sfatuit olandezii sa ne adresam MApN, va prezentam cum acesta sustine pe mai departe ca datele sunt secrete: "Referitor la solicitarea dumneavoastra privind achizitionarea pachetului de echipamente HAWK PIP III de la Guvernul Olandei, va comunicam ca raspunsurile la intrebarile 1, 2 si 4 (n.r. - sunt exact intrebarile privind negocierile si cei care au participat la negocieri) sunt considerate de catre Departamentul pentru Armamente ca fiind clasificate, accesul la acestea presupunand obtinerea aprobarilor necesare, conform reglementarilor in vigoare".

RISIPA CU COMISION. Am mai cerut MApN sa ne precizeze daca exista plangeri ale militarilor romani din unitatile de rachete romanesti privind imbolnaviri de cancer si alte boli. "Personalul militar si civil din structurile de rachete sol-aer nu a semnalat in peste 30 de ani de exploatare efecte nocive pe timpul instruirii si intrebuintarii tehnicii. Statisticile medicale nu consemneaza boli profesionale in unitatile mentionate", precizeaza MApN. Avand in vedere acest raspuns si luand in calcul plangerile militarilor olandezi, dar si danezi si germani fata de sistemul "HAWK" proaspat achizitionat de Romania, ne punem intrebarea de ce a mai fost nevoie sa ne inlocuim echipamentele actuale, care sunt din aceeasi clasa cu "HAWK" si au performante chiar mai bune? De ce este nevoie ca tot contribuabilul roman sa suporte o afacere ce va avea efecte de cel putin jumatate de miliard de dolari?

REFUZ MINISTERIAL
Iata intrebarile la care ministrul Apararii olandez, Henk Kamp, a refuzat sa ne raspunda:

1 Din 1998 au fost primite foarte multe plangeri din partea soldatilor care au lucrat pe aceste sisteme si care acuzau imbolnavirea lor din pricina radiatiilor emise de radar. Presedintele Sindicatelor militare, Wim van den Burg, ne-a declarat ca in prezent sunt 73 de soldati care sufera de cancer si 48 de alte boli. Cum comentati aceasta problema?

2 Ati initiat o ancheta epidemiologica? A fost terminata? Care au fost concluziile?

3 Ati informat partenerii romani despre cazurile de imbolnaviri aparute in randul militarilor si despre posibila legatura intre radare si acestea? Care a fost raspunsul lor?

4 Ati informat NATO despre aceste probleme? Care a fost reactia lor?

5 Aveti cunostinta despre probleme similare in randul altor state membre NATO (Belgia, Germania, Danemarca, altele)?

6 In afara de Romania, ce alte state au fost interesate de achizitionarea sistemelor HAWK PIP III?
×