Ministerul Culturii trece Casa Coandă în patrimoniul public. Mircea Diaconu: "Situaţia prezentată de Jurnalul Naţional a produs o adevărată enervare în Minister"
Parterul Casei Coanda va fi trecut din patrimoniul privat al statului in patrimoniul public, facilitandu-se astfel transformarea imobilului intr-un muzeu, a anuntat, azi, ministrul Culturii, Mircea Diaconu, care a pregatit si un proiect de Hotarare de Guvern, in acest sens. De asemenea, Directia pentru Cultura a Municipiului Bucuresti a solicitat anularea contractului de vanzare al etajului Casei Coanda, la Judecatoria Sectorului 1, motivand faptul ca vanzarea s-a facut fara sa se precizeze ca imobilul este unul de patrimoniu.
"In urma semnalarii acestei situatii de catre Jurnalul National ne-am miscat foarte repede in Minister. Situatia a produs o adevarata enervare, pentru ca vedem ca industria imobiliara apare peste tot, vrea sa acapareze tot. Am deschis deja o actiune in justitie pentru anularea actului de vanzare al etajului. Parterul e in grija RAPPS. Hotararea de Guvern pe care am pregatit-o va trece parterul in grija Ministerului Culturii, adica in patrimoniul public", a declarat Mircea Diaconu.
Ministrul Culturii, care a facut aceste declaratii in cadrul unui seminar organizat de Jurnalul National si Asociatia Henri Coanda la Biblioteca Nationala, a adaugat ca pana in toamna vrea sa rezolve situatia imobilelor de patrimoniu care sunt imprasitate intre diferite institutii sau directii.
"Este ca si cum cineva ar fi amestecat cartile din biblioteca, iar acum nu mai e nimic la locul lui. Prin carti inteleg valorile acestei tari. Trebuie sa punem cartile la locul lor in biblioteca. Trebuie sa punem valorile in ordine. Nu poti sa le tii la gramada. Daca da Dumnezeu si raman in functie pana la toamna, asta o sa fac", a spus Diaconu, adaugand ca isi pastreaza mirarea si indignarea de om obisnuit in fata disparitiei treptate a obiectelor de patrimoniu.
"Aceasta colectivizare a patrimoniului a inceput inca din anii 70. Pe-atunci eram la Teatrul Bulandra si aveam obiecte de decor - scrumiere de argint, spade, mobila venetiana pe care o imprumutam de la Casa Regala, de la muzee... Pe urma a intervenit statul cu scopul de a avea grija de ele si au disparut prin diferite case. Vreau sa tratez reflexul acesta de closca al diferitelor persoane din sistem. Obiectele de valoare nu trebuie sa stea inchise in diferite case, trebuie expuse pentru a educa cetatenii", a mai spus Diaconu.
Asociatia Henri Coanda si Jurnalul National au demarat o campanie de presa cu un scop precis: Casa lui Henri Coanda trebuie sa redevina Muzeu National Henri Coanda! Odata cu trecerea parterului casei in patrimoniul public, se rezolva problema spatiului pentru acest muzeu.
Ramane insa problema recuperarii patrimoniului lasat de savantul roman (documente, brevete, inventii etc) care sunt tinute in depozitele mai multor muzee, majoritatea dintre ele nefiind nici pana in ziua de astazi arhivate.

Ştiri din .ro
Yolanda Crețescu: „Pandemia SARS-CoV-2 a atras după sine și o pandemie emoțională”
Frenezia cheltuielilor a pornit din wc-uri și a ajuns până la restaurare de palat. Pe ce au spart banii primii 3 oameni din stat, în anul 1 al molimei

VIDEO Alcool, vaccin, sex. Orașul Fierbinți, aruncat în lupta cu virusul și frica

Termoficarea Bucureștiului pierde echivalentul a 7 lacuri Herăstrău. Lacuri de apă caldă!

Atenție! Vom arunca gaz lacrimogen care conține (...) și cauzează efecte precum (...)

“Sugativa” contractelor din nordul Moldovei, trimisă în judecată pentru falsuri legate de fondurile europene

Dezvăluiri din epicentrul puterii comuniste românești

Procurorul general, „complice” cu Tăriceanu. Semnătura Gabrielei Scutea - pe documentul care ar fi generat mita de 800.000 de dolari

„Neuronii nu pot trăi fără a fi irigaţi de sânge decât 3-4 minute”

PNL își bate joc: omul lui „Tablă”, făcut șef la Mediu

De azi, ești suspect că speli bani și că finanțezi teroriști. Băncile toarnă tot
