x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Mirabela sunt eu!"

"Mirabela sunt eu!"

23 Feb 2004   •   00:00
"Mirabela sunt eu!"

La filmari, Medeea Marinescu a ramas fara un dinte de lapte.

"Maria Mirabela", primul film romanesc in care maestrul Gopo i-a lasat pe actori sa se joace pe micul ecran cu desenele animate. Cu mijloacele tehnice disponibile, Gopo a reusit sa creeze o poveste verosimila intre oameni si personajele de desen animat. ROXANA I. ANCUTA

Coproductie romano-sovietica, "Maria Mirabela" este unul dintre cele mai indragite basme muzicale, inspirate din povestea lui Ion Creanga "Fata babei si fata mosneagului ". Doua dragalase surori, Maria (Gilda Manolescu) si Mirabela (Medeea Marinescu), alaturi de broscoiul Oache, caruia Anda Calugareanu i-a imprumutat inconfundabila voce, de Scaparici (prin glasul lui Mihai Constantinescu) si Omidee au ramas in inima celor care acum 25 de ani s-au visat intr-o lume de poveste si care aproape un sfert de secol au mai pastrat in amintirea lor fermecatorul film al lui Gopo.

DESTIN. Maria a plecat din tara in 1980, imediat dupa premiera filmului, care a avut loc la Scala, in Bucuresti. Impreuna cu mama ei, care se maritase cu un neamt, si cu bunica s-au stabilit in Germania. De-atunci, nimic nu s-a mai stiu de ea. Mirabela a ramas acasa, si-a construit o cariera in teatru si film si se bucura de ceea ce considera ca i-a dat Dumnezeu. Medeea Marinescu are acum 30 de ani si din 1998 este actrita Teatrului National. In 1980 a primit Premiul de interpretare la Festivalul de Film pentru Tineret din Piatra-Neamtpentru rolul Mirabela. In toti acesti ani, actrita nu s-a schimbat deloc.

BAIETOASA. Chiar ea se regaseste si se surprinde pe scena sau in viata de zi cu zi facand gesturi ale Mirabelei, micuta isteata, cam baietoasa, frumusica si sfatoasa. Ochii i-au ramas aceeasi: mari, rotunzi, curiosi, calzi... ochi de copil. "Unii zic: "Statul sunt eu!", iar eu spun: "Mirabela sunt eu!"", ne-a marturisit actrita. Medeea nu implinise inca 6 ani cand dadea probe pentru Mirabela. La filmari, ea era mai tot timpul pazita de cineva pentru ca, fire zburdalnica, disparea mereu prin decor.

"M-am simtit datoare sa-i spun Gildei cum trebuie sa joace si ca nu trebuie sa se uite in aparatul de filmat. Am jucat in hainele pe care Gopo le-a ales din garderoba noastra"

"Dimineata veneam la filmari, ne machiam si Gopo ne spunea povesti. Ne plimbam prin decor, fara sa ne dam seama, mai tragea si cadrele. Mult timp, copiii m-au strigat Maria Mirabela cu ochii cat umbrela" Medeea Marinescu

INEDIT Gopo ii spunea in gluma analfabeta, pentru ca Medeea nu-si putea citi scenariul. La probe, care s-au tinut la Buftea, au venit peste 400 de copii. O adevarata tragedie i s-a intamplat Mirabelei cand, dupa ce implinise 6 ani, au inceput sa-i cada dintii. "Mama si tata mi-au explicat cat au putut. Daca mi se misca un dinte sa-l las acolo, pentru ca exista un termen in cinematografie care se numeste racord. Adica, cum incep filmul asa trebuie sa-l si termin. Dar eu l-am scos pur si simplu. Dimineata, tragedie! M-au dus de urgenta la stomatolog si intr-o zi mi-au facut un dinte fals. La filmare, dintele statea intr-o cutiuta pe care-o tinea machiorul. Cred ca l-am exasperat, pentru ca tot timpul il puneam sa mi-l stearga cu spirt. Prin urmare, mai mult de jumatate de film am jucat cu un dinte fals." Vocile Mariei si Mirabelei au fost dublate de actritele Alexandrina Halic si Paula Radulescu. Pe versurile lui Grigore Vieru si muzica lui Eugen Doga, care acum traieste la Moscova, melodiile din "Maria Mirabela" au ramas in mintea multora. Filmul a beneficiat si de o varianta in limba rusa.

CONTINUARE: Amintirea Mihaelei

×
Subiecte în articol: special mirabela