x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Modus operandi" miliţienesc

"Modus operandi" miliţienesc

de Paula Anastasia Tudor    |    23 Sep 2009   •   00:00
"Modus operandi" miliţienesc

N-au fost în stare să-i găsească viu copilul. N-au fost în stare să i-l găsească nici mort. De ce a mai rămas din Costi Velcev s-a împiedicat un cioban şchiop care căuta zmeură. Apoi, n-au fost în stare nici măcar toate oasele să i le adune din valea pârâului... Mama lui Costi Velcev a găsit craniul copilului ei acum două săptămâni, când mersese să aprindă lumânări. Acum, nu sunt în stare să spună nici măcar cum şi când a murit băieţelul de 7 ani. Argumentat şi logic. Nu sunt în stare decât de minciuni!



Rămân întrebările. Neputinţa. Revolta. Cum poţi să minţi cu sânge rece şi cu obrăznicie când e vorba de moartea unui copil? Cum poţi să priveşti o mamă în ochii secaţi de lacrimi şi să-ţi baţi joc de durerea ei? Cum poţi să mai dormi noaptea când ştii, în adâncul sufletului tău, că n-ai făcut chiar totul pentru a salva acel copil? Au trecut două luni de când Costi Velcev a dispărut de lângă bunici, la Rânca, şi mai bine de o lună de când rămăşiţele lui au fost găsite printre bolovani, pe malul Râului Dalbanu, la aproximativ 8 kilometri de cabană, conform IPJ Gorj. Două săptămâni a durat numai efectuarea necropsiei şi concluzionarea ei, încă una, testul ADN, acum urmând şi examinarea craniului găsit întâmplător acum două săptămâni de prietenul mamei. Mama băieţelului, Olga Velcev, a suportat toate aceste amânări, cu gândul că va primi răspunsuri la întrebările ce-o chinuie din cumplita zi de 16 august când a aflat - de la ştiri! - de rămăşiţele găsite ce păreau a fi ale copilului ei. A îndurat şi a scrâşnit din dinţi, după toată umilinţa la care a fost supusă în timpul căutărilor, şi a aşteptat. A cerut răspunsuri, dar a observat că i-au fost servite o mulţime de minciuni. Minciuni care adâncesc nedumeririle şi semnele de întrebare din sufletul femeii. "De ce? De ce atâta mister?"

SCHIMBAREA VERDICTULUI
În acest context, de ce nu a fost anun-ţată de poliţie şi a aflat de la ştiri aproape că nici nu mai contează. "Pe 16 august, după ce-am văzut la tv că l-au găsit, Adi (Vasile Păduraru, prietenul mamei - n.r.) a pus imediat mâna pe telefon şi a sunat la IPJ Gorj să aflăm mai multe", povesteşte Olga Velcev, mama lui Costi. "A vorbit atunci cu domnul Caragea, care i-a spus că «au fost găsite resturi umane şi fragmente din haine. Cel mai probabil a fost atacat de animale sălbatice încă din prima seară». Pe 17 august dimineaţa am fost chemaţi la IGPR Bucureşti să recunoaştem hainele. Erau ale lui Costi, dar nu erau deloc «fragmente», ci erau intregi! Am întrebat atunci cum este posibil să te mănânce animalele sălbatice fără să-ţi rupă hainele? La care unul din poliţiştii veniţi de la Târgu-Jiu mi-a răspuns: «Teoretic se poate». În aceeaşi zi am fost întrebaţi dacă vrem hainele acasă, că, de nu - vor fi arse. Le-am luat crezând că au fost luate probele de pe ele şi le-am spălat. În timpul spălării am găsit în buzunarul drept de la pantalon un smoc de păr portocaliu şi ţepos, ne-am gândit că e de porc mistreţ, dar nu pot înţelege cum a ajuns acolo, fără ca pantalonul să fie rupt în zona aia..." Încă o nelămurire este de ce copilul era dezbrăcat de pantaloni, aceştia fiind găsiţi lângă el. După ce Olga Velcev a ridicat în mass-media această întrebare, s-a schimbat şi verdictul, lansându-se altul, la fel de hazardat.

DEGERAT LA 14 GRADE
"Cel mai probabil copilul a murit de frig încă din prima noapte şi apoi a fost mâncat de animale", a decretat imediat, pe posturile tv, comisarul-şef Viorel Caragea, şeful IPJ Gorj. "Doar că au omis să spună şi câte grade au fost afară în acea primă noapte", spune Olga Velcev. "Şi, oricum, nu prea are logică", continuă femeia. "Conform ipotezei lor, Costi a plecat de la cabană în jur de 17:30. Abia la 18:30, după o oră, s-a întâlnit cu acei patru constănţeni, la un kilometru de cabană. Deci el a făcut primul kilometru într-o oră, după care a mers încă 7 kilometri, apoi s-a oprit şi a murit de frig! La 14 grade Celsius!" (Jurnalul Naţional a obţinut grila cu temperaturile din zonă la acea dată de la INMH, conform căreia - la punctul meteo Parâng, în noaptea de 23 spre 24 iulie s-au înregistrat 14 grade Celsius - n.r.) "În timpul căutărilor", îşi aminteşte mama lui Costi, "salvamontiştii mi-au povestit că în pădurea aceea a mai dispărut în urmă cu câţiva ani o fată de 13 ani, iarna. S-a rătăcit.

Au găsit-o după 7-8 zile, în viaţă. Dar copilul meu a murit de frig la 14 grade, din prima noapte!"   

RAPORTUL INML, FĂRĂ TITLU
Pe 17 august rămăşiţele au fost duse la INML. Pe 2 septembrie, Olga Velcev a aflat că necropsia a fost efectuată, iar raportul a fost trimis la IPJ Gorj. Pentru a-l putea vedea, a fost nevoită să meargă la Târgu-Jiu. La IPJ Gorj a văzut copiile, acolo spunându-i-se că originalul a fost trimis la Novaci, la procuror. "Materialul expertizat constă în resturile cadaverice ale unui copil în vârstă de 7 ani din care lipsesc capul, membrul superior stâng, piciorul drept, gamba şi picioarul stâng, inelarul drept prezintă o plagă punctiformă. (...) Ambele coapse prezintă două plăgi muşcate de 11/12 cm (pe coapsa dreaptă) şi de 12 pe 8 cm (pe coapsa stângă)." Olga a parcurs tot înscrisul, neremarcând atunci titlul acestuia, din motive lesne de înţeles. Ce i-a sărit în ochi a fost faptul că raportul a confirmat verdictul şefului IPJ Gorj. "Moartea copilului a fost violentă, fiind cel mai probabil consecinţa refrigeraţiei." După alte 6 zile, pe 9 septembrie, Olga Velcev şi Vasile Păduraru au plecat spre Novaci pentru a obţine copiile după raportul de necropsie. Ce au primit este de fapt un fax trimis de la Serviciul de Investigaţii Criminale al IPJ Gorj la Parchet. Patru pagini, cu tot cu adresă de înaintare, pe care nu se poate distinge titlul actului. Fapt care a ridicat încă două întrebări: de ce li s-a dat raportul trimis pe fax de la IPJ, dacă originalele erau chiar la procuror? Şi cea de-a doua este vorba despre un raport preliminar sau este chiar raportul final?

În graba de a trage concluziile, comisarul-şef Viorel Caragea a omis un amănunt logic şi evident: dacă într-adevăr copilul a murit din prima noapte, cum de nu a fost găsit de echipele de căutări, având în vedere că şeful IPJ Gorj susţine că toată harta este haşurată, deci toată zona a fost scotocită, inclusiv cu câini de cadavre? "Într-adevăr, au găsit nişte oase de miel îngropate, dar pe copil nu l-au găsit!", spune mama lui Costi. Nici teoria conform căreia, imediat după ce a murit, copilul a fost târât în vreun bârlog de un animal nu stă în picioare, datorită concluziei cuprinse în raportul de necropsie, şi anume: "Muşcăturile de animale s-au produs după un timp relativ lung de la moarte - circa 3-4 zile". Încercând să inducă în eroare opinia publică şi pe superiorii săi, şeful IPJ Gorj îşi dă astfel cu stângul în dreptul deoarece, conform propriei ipoteze, argumentată de raportul INML, copilul a murit în prima noapte, iar cadavrul a stat în acelaşi loc 3-4 zile, fără ca poliţiştii care au haşurat zona pe hartă să dea de el. Atunci, cum a fost căutat copilul?  

"M-A FACUT MINCINOASĂ"
Pe lângă toate aceste nelămuriri şi ascunzişuri de care se loveşte, Olga Velcev rămâne şi cu durerea pricinuită în timpul căutărilor de către acelaşi şef al IPJ Gorj, care părea că încearcă din răsputeri să întineze amintirea dispărutului. "De ce au ţinut morţiş să-l facă ba cu deficienţe de vorbire, ba că nu e înscris la şcoală, mai mult, au spus că nu e nici la grădiniţă. De la un reporter am aflat şi că băiatul meu era sub tratament. Degeaba am spus că nu-i aşa. Degeaba am vorbit zile în şir cu psiholoagele de la Târgu-Jiu, care erau acolo şi mă tot întrebau cum e copilul, şi tot degeaba au vorbit şi ele cu educatoarele încă de pe 26 iulie, domnul Caragea n-a vrut să ţină cont de astea. N-a pierdut nici o ocazie să-i pună pe cei veniţi la căutări împotriva noastră. Începând de la zvonul pe care l-au împrăştiat că bunicii erau beţi în seara dispariţiei că de-abia vorbeau. Păi ei nu vorbesc fluent româneşte. Au anunţat cu întârziere Salvamontul pentru că nu puteau crede că băiatul a plecat în pădure, ştiind că el nu pleca nicăieri fără să ceară voie. L-au căutat din casă în casă. Tatăl meu a mers şi în jos până la stână, a vorbit cu ciobanul care a spus că nu l-a văzut. A doua zi a spus însă că a venit ursoaică sus la stână chiar în noaptea în care a dispărut Costi. Deşi până atunci nu mai urcase, iar pădurarii ne-au spus că urşii nu urcă până sus că n-au ce mânca, stau doar jos, în pădure. Ciobanul a fost chemat la testarea poligraf în aceeaşi zi cu Adi. Pe Adi l-au testat, dar pe cioban, nu. A zis că e răcit, deşi Adi mi-a spus că tot drumul până acolo n-a tuşit, n-a strănutat, nu şi-a tras nasul... Mai mult, în ziua în care a apărut zvonul că are probleme locomotorii, domnul Caragea m-a luat de mână şi m-a dus în faţa căutătorilor şi mi-a zis: «Ei acuma spune-le şi lor de ce-ai minţit şi-ai zis că putea să meargă când el avea probleme!». Eu plângeam şi spuneam că nu-i adevărat, că putea să meargă, dar nu mă auzea nimeni."

Cerem o anchetă Ministerului de Interne

Având în vedere modul în care au fost organizate căutările copilului dispărut la Rânca, dar mai ales evoluţia evenimentelor ulterioare găsirii copilului, solicităm MAI declanşarea unei anchete interne pentru a stabili: nDacă au fost respectate, în cazul de la Rânca, procedurile interne privind modul de acţiune al poliţiei în cazurile copiilor dispăruţi nDacă s-au făcut căutări în zona pârâului Dâlbanu, zona în care a fost găsit ulterior copilul. Cine a făcut aceste căutări şi de ce copilul nu a fost găsit acolo, având în vedere rezultatul expertizei, care arată că băieţelul ar fi murit de frig, în prima noapte? nCare sunt motivele pentru care coordonatorul căutărilor, comisarul-şef Salvador Caragea, nu a solicitat de la minister elicopter cu termoviziune în primele 24 de ore de la dispariţie? nCum au fost organizate operaţiunile de căutare în noaptea de 23/24 iulie, cine a coordonat în acea noapte Centrul de Monitorizare şi cine - Punctul de Comandă? nLa ce interval de timp de la primirea sesizării dispariţiei prin 112 s-a deplasat inspectorul-şef Salvador Caragea la faţa locului, în Rânca? nCum a realizat şeful Centrului de Monitorizare "Evaluarea acţiunilor pentru rezolvarea cazului", raport care trebuie efectuat, conform procedurilor interne, în timpul operaţiunilor de căutare a minorului dispărut. De asemenea, solicităm public conducerii INML să verifice rezultatele analizelor ce stau la baza raportului de expertiză eliberat de prof. Viorel Panaitescu. În sprijinul cererii noastre menţionăm că în zona Rânca temperatura minimă înregistrată în noaptea de 23/24 iulie a fost de 13,9 grade Celsius, conform răspunsului oficial primit de Jurnalul Naţional de la Administraţia Naţională de Meteorologie, document pe care îl putem pune la dispoziţia INML.

×
Subiecte în articol: special costi velcev