Decenii la rand, propaganda comunista s-a zbatut sa impuna "morala proletara". Destinata oamenilor de rand, aceasta nu era insa valabila si pentru "baronii rosii". "Liderii" nu se prea incurcau in principii si tratau amorul ca pe un joc de societate, cu atat mai pasionant cu cat partenerii erau schimbati mai des.
Arhivele PCR contin prea putine documente oficiale referitoare la viata secreta a "Baronilor comunisti". Majoritatea contemporanilor lor se feresc si acum sa dezvaluie amanunte picante despre acest subiect. Daca totusi o fac, au grija sa insiste asupra faptului ca relatarile aventurilor amoroase ale Anei Pauker, ale lui Gheorghiu-Dej si ale fiicelor sale, ale lui Teohari Georgescu, Chivu Stoica ori Gheorghe Apostol, fac parte din "istoria orala", neconfirmata prin documente de epoca.Atasata senzual fata de intriga, de putere si de barbatii tineri
Ana Pauker, sau "Tovarasa Ana", dupa cum o gratulau "Tovarasii" in epoca ei de glorie, a fost, ani la rand, "Doamna de otel" a comunismului roman. Cei care au avut de suferit de pe urma ei o descriu ca pe o fiara, ascunsa sub masca unei femei deosebit de energice. Dupa caderea in dizgratie si mai ales dupa disparitia fizica, cand din puterea ei ramasese doar o amintire inofensiva, au aparut si marturii, tot neoficiale, despre aventuroasa ei viata personala. "Totodata indecenta si pudica, Ana Pauker, care a lasat amintirea atasamentului senzual fata de intriga si putere, fata de barbatii tineri si de partea buna a lucrurilor, nu-si povestea viata", afirma Nicolette Franck in lucrarea "La Roumanie dans lâengrenage", aparuta la Geneva, in 1977.
Soti, amanti si copii nascuti in trei tari diferite
I-au povestit-o insa altii. S-a nascut in 1893. Primul ei barbat a fost Iacob Steinbreg, cu care nu s-a inteles, probabil si din motive politice. Casnicia lor a fost scurta, punctata adeseori cu episoade violente cand se bateau crunt intre ei. Urmatorul sot a fost activistul comunist Marcel Pauker, mai mic decat ea cu trei ani. S-au cunoscut la Zurich, unde s-au si casatorit, in 1921. Un timp au locuit in Romania, unde li s-a nascut primul copil, o fetita care a murit la mai putin de un an. Urmatorul a fost un baiat, nascut intr-o perioada in care sotii Pauker traiau la Viena, urmat de o fata, nascuta la Moscova. Casnicia lor s-a incheiat in 1937, cand Marcel Pauker a fost executat din ordinul lui Stalin. Casatorita fiind, Ana Pauker a avut o legatura amoroasa si in Franta, unde era agent al Kominternului. Este vorba despre Albert Fried, instructorul politic al lui Maurice Thorez, viitorul presedinte al Partidul Comunist Francez. In urma acestei legaturi, "tovarasa Ana" a mai nascut o fata.
Iubitul recrutat dintre "tovarasii de drum"
In "Dosar Ana Pauker", lucrare aparuta in 1991, care incearca sa-i descrie complexitatea personalitatii, se spune: "Ana era femeie, nu i-o putem reprosa, degeaba i-am reprosa-o! Fiinta cu temperament, poate chiar nimfomana ". Temperament care, cel putin intr-o ocazie, i-a pus cariera politica in pericol. Dupa venirea comunistilor la putere, l-a cunoscut pe Victor Vojen, fost ambasador la Roma, in timpul guvernarii legionare, pe care l-a facut secretar particular. Iar asta se intampla exact in perioada in care ea lansase lozinca despre "Tovarasii de drum legionari". Dupa ce a fost trecuta "pe linie moarta" au circulat zvonuri despre alte legaturi pe care le-ar fi avut. Este vorba de o aventura romantica cu un aviator, dar si altele, cu colegi "activisti". In schimb, se cunosc foarte putine amanunte din viata sa personala, dupa ce ea a urcat cu adevarat in varful ierarhiei comuniste. Depasise de mult prima tinerete si ajunsese probabil la varsta la care puterea devine la fel de atragatoare si incitanta ca si sexul.
Liderii comunisti, iubitori ai frumusetilor vietii artistice
Tovaras politic al Anei Pauker, devenit apoi adversarul care a scos-o din "jocul puterii", Gheorghe Gheorghiu- Dej a avut si el o viziune personala despre "morala proletara", viziune care i-a adus in viata cateva femei deosebit de frumoase. Cu toate ca in politica era o fiara la fel de dura ca si colegii sai, "Ghita" Dej era, in particular, un om vesel, placut la petreceri. A fost insurat cu Maria Alexe, cu care a avut doua fete: Tanta si Lica. Au divortat, la cererea ei, cand el a fost arestat si nu s-au mai impacat nici macar atunci cand el era seful statului. In acea perioada s-a spus, fara, insa, ca macar acum cineva sa confirme oficial, ca ar fi avut mai multe legaturi amoroase, printre care s-au numarat doua actrite cu renume si o cantareata, in mare voga datorita unui cantecel legat de un articol din vestimentatia populara.
Tot pe atunci se mai povestea ca si Gheorghe Apostol era "pasionat" de viata artistica, fiind tot timpul inconjurat de tinere balerine, care de care mai frumoase. Renume de afemeiat, care nu dadea nici macar doua parale pe "morala proletara ", avea si Teohari Georgescu. Despre acesta se afirma ca, in timpul in care a fost ministru de Interne, nu a "ratat" nici una dintre functionarele ministerului, precum si pe toate femeile venite in audienta, pentru diverse necazuri.
Chivu Stoica - "mogulul" jocului de table
Despre Chivu Stoica se spunea ca nu are decat o singura calitate: era un foarte bun jucator de table, partener de "sase-patru, poarta-n casa" al lui "Ghita" Dej. Asta nu l-a impiedicat nici pe el sa fie cotat drept un mare fustangiu, ultima lui "legatura" pe care ar fi avut-o, inainte de a se sinucide, fiind tot o actrita.
Viata pasionala a surorilor Dej
Proverbul care spune ca "aschia nu sare departe de trunchi" a fost adeseori confirmat de odraslele "baronilor" comunisti. Cu mult inainte ca aventurile amoroase ale lui Nicu Ceausescu sa-i fi adus acestuia celebritatea de "Playboy ", surorile Dej au stiut sa se bucure de viata intr-un mod la fel de spectaculos. Atrasa si ea de lumea artistica, Tanta Gheorghiu a fost maritata, un timp, cu solistul de muzica usoara Cezar Grigoriu, membru al celebrului pe atunci "Trio Grigoriu". Cu toate ca "Ghita" Dej nu a prea agreat acest mariaj, ei au ramas impreuna pana la moartea lui "tata socru", divortand insa la scurt timp dupa ce acesta si-a schimbat "domiciliul" in Mausoleul Eroilor Comunisti. In schimb, Lica si-a dorit sa fie ea insasi artista. Dupa anii de studentie, petrecuti la Moscova, in chefuri de pomina, "garnisite " cu baieti frumusei, s-a intors acasa unde, la inceputul anilor â60, s-a lansat, fara mare succes, in cinematografie. Primul ei sot a fost Marcel Popescu, ridicat ulterior la rangul de ministru. Cel de-al doilea ei sot a fost Gheorghe Radoi, fost director la ARO, facut apoi vicepresedinte al Consiliului de Ministri. Daca pentru acestia mariajele au fost niste veritabile "trambuline " sociale, nu acelasi noroc l-a avut si doctorul Gheorghe Placinteanu, marea iubire a Licai Gheorghiu. El nu a fost agreat niciodata de "Ghita". La un moment dat, Alexandru Draghici a intentionat sa-l introduca si pe el in "lotul Ioanid", acuzat de jefuirea unei filiale a Bancii Nationale. Pana la urma acest lucru nu s-a intamplat, iar Placinteanu a fost arestat pentru un cu totul alt motiv si, ceva mai tarziu, a murit in puscarie.
VASILE SURCEL
Teoria "paharului de apa"
Nemtoaica Clara Zetkin, activista comunista ce se pretindea "teoreticiana a problemelor feminine" a lansat, la mijlocul anilor â30, "teoria paharului de apa". Promovand amorul liber, ea afirma ca iubirea fizica este o actiune la fel de banala ca bautul unui pahar cu apa. Teoria ei a fost adoptata rapid de "baronii rosii", care au si aplicat-o cu entuziasm.
"Nu m-a iertat niciodata ca am refuzat-o"
Una dintre putinele relatari directe referitoare la "apetitul" sexual al Anei Pauker este cea a generalului Nicolae Cambrea, fostul comandant al diviziei "Tudor Vladimirescu", infiintata in URSS, in urma "muncii de convingere" duse de catre Ana Pauker si Walter Roman si revenita in tara dupa 23 august in 1944, o data cu tancurile rusesti. Intr-un interviu acordat unei reviste bucurestene, in anul 1990, Cambrea relateaza: "Cand eram cu divizia TV la Riazan, intr-o zi, am gasit-o la mine in camera, in pat, pe Ana Pauker, goala. Am intrebat-o ce cauta la mine. Cand i-am spus sa se imbrace, m-a fulgerat cu privirea si mi-a spus: "Ai sa mi-o platesti!"". Frumoasa aceasta poveste despre taria de caracter a ofiterului roman. Dar putin credibila. Sa nu uitam, totusi, ca Nicolae Cambrea era doar un barbat aflat pe front de cativa ani buni, la care se adauga si perioada durului prizonierat la rusi. Iar in acel timp Ana Pauker era inca indeajuns de "competitiva " incat sa poata intra la Stalin, neanuntata, la orice ora din zi sau din noapte.