x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Moravuri de "Bonton"

Moravuri de "Bonton"

de Mara Raducanu    |    Monica Andrei Capatos    |    28 Aug 2008   •   00:00
Moravuri de "Bonton"

"PISI" DE HERĂSTRĂU, MAI TARE CA PIRANDA DIN RAHOVA
Două lumi. Aceeaşi ţară. Două evenimente, o singură lege aplicată diferit. În timp ce o familie de ţigani s-a ales cu dosare penale pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, pentru că şi-a organizat nunta pe o stradă din Rahova, patronii teraselor Marie Celeste şi Bonton de pe malul Lacului Herăstrău scapă basma curată, deşi fac acelaşi lucru. Organizează concerte, dau petreceri în miez de noapte pe domeniul public, fără nici un fel de autorizaţie. Numai că, de data aceasta, poliţiştii dansează după cum cîntă muzica. Şi nu cea ţigănească. Ci una românească ascultată de poponeţi şi piţipoance care dansează nu pe asfaltul încins, ci pe mese de lux. Ne-am săturat să vedem cum doar ţiganii sînt pedepsiţi în timp ce şmecherii din Herăstrău fac legea. Unde sînt miliţienii zeloşi care au umflat pirandele, dar nu îndrăznesc să se apropie de gulerele albe? Ciocane, problemă mă? Chilimane, ţi-a dispărut autoritatea statului? Bă, vi se urcă şmecherii în cap, iar voi vă prostituaţi pe o sută de parai. Treziţi-vă! "PISI" DE HERĂSTRĂU, MAI TARE CA PIRANDA DIN RAHOVA
Două lumi. Aceeaşi ţară. Două evenimente, o singură lege aplicată diferit. În timp ce o familie de ţigani s-a ales cu dosare penale pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, pentru că şi-a organizat nunta pe o stradă din Rahova, patronii teraselor Marie Celeste şi Bonton de pe malul Lacului Herăstrău scapă basma curată, deşi fac acelaşi lucru. Organizează concerte, dau petreceri în miez de noapte pe domeniul public, fără nici un fel de autorizaţie. Numai că, de data aceasta, poliţiştii dansează după cum cîntă muzica. Şi nu cea ţigănească. Ci una românească ascultată de poponeţi şi piţipoance care dansează nu pe asfaltul încins, ci pe mese de lux. Ne-am săturat să vedem cum doar ţiganii sînt pedepsiţi în timp ce şmecherii din Herăstrău fac legea. Unde sînt miliţienii zeloşi care au umflat pirandele, dar nu îndrăznesc să se apropie de gulerele albe? Ciocane, problemă mă? Chilimane, ţi-a dispărut autoritatea statului? Bă, vi se urcă şmecherii în cap, iar voi vă prostituaţi pe o sută de parai. Treziţi-vă!  

Două lumi. Aceeaşi ţară. Două evenimente, o singură lege aplicată diferit. În timp ce o familie de ţigani s-a ales cu dosare penale pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice pentru că şi-a organizat nunta pe o stradă din Rahova, patronii teraselor Marie Celeste şi Bonton de pe malul Lacului Herăstrău scapă cu basmaua curată, deşi fac acelaşi lucru. Organizează concerte, dau petreceri în miez de noapte, fără nici un fel de autorizaţie. Numai că, de data aceasta, poliţiştii dansează după cum cîntă muzica. Şi nu cea ţigănească.

Ne-am săturat să vedem cum doar ţiganii sînt pedepsiţi, în timp ce şmecherii din Herăstrău fac legea.
Cartierul Rahova. O nuntă ţigănească, organizată în stradă, după reguli deja ştiute de toată lumea. Corturi imense montate între blocuri, manelişti care nu fac niciodată playback, obiceiuri respectate pînă la ultima virgulă. Mirii Petrică şi Camelia Mihai au avut o autorizaţie de la Primăria Sectorului 5 pentru 10 metri pătraţi, amplasaţi pe un teren viran pe de Strada Mihail Sebastian. Nuntaşii, luaţi de val, n-au mai ţinut cont de spaţiul dat de primărie şi au ocupat parcarea, accesul într-un loc de locuinţe, mai exact cam toată strada.

A urmat o petrecere în stil ţigănesc, cu hore, mese întinse, momente "inedite" oferite de Dan Bursuc, Adi Minune, Florin Salam. Deranj. Vigilenţi, poliţiştii au reacţionat imediat în momentul în care vecinii au sunat deranjaţi de zgomotul infernal al petrecăreţilor. Urmarea. Mirii s-au ales cu dosare penale pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice şi amenzi de aproape 2.000 de euro.
O nuntă ţigănească, de o asemenea amploare, este un eveniment de care auzim cam o dată pe lună. Şi atunci poliţiştii nu ratează ocazia să iasă în faţă. Aşa s-a întîmplat şi luni, cînd purtătorul de cuvînt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, s-a transformat într-un adevărat "erou naţional". Potrivit acestuia, ajuns la faţa locului, s-a impus în faţa nuntaşilor năbădăioşi din fire şi în cele din urmă a reuşit să oprească nunta. De lăudat succesul domnului Ciocan, însă se întîmplă lucruri cu mult mai grave, la care nu prinzi picior de poliţist. Fericitul eveniment s-a terminat, conform legii. Nu aceeaşi lege se aplică şi pentru "lumea bună" a Capitalei. Acolo, poliţişti precum Ciocan dansează după cum cîntă muzica. Şi nu orice muzică, ci cea de la terasele Marie Celeste şi Bonton.

PILOŞII. Revoltător este faptul că astfel de petreceri au loc aproape în fiecare zi. De data asta, pe malul Lacului Herăstrău. Pe terasele Marie Celeste şi Bonton muzica duduie seară de seară, iar reclamaţiile la poliţie şi la primărie rămîn fără nici un ecou. Nu se întocmesc dosare penale, nu vine poliţia la faţa locului pentru a da amenzi, nimeni nu ia nici o măsură. De ce? Patronii restaurantelor sînt blindaţi de relaţii peste relaţii şi nimeni n-are tupeu să ia la întrebări piţipoancele şi poponeţii prezenţi la dezmăţ. Deşi reclamaţii au tot fost. Jurnalul Naţional a publicat la începutul săptămînii un material despre terasa Marie Celeste şi despre pontonul Bonton, de pe Malul Lacului Herăstrău, rămase unele dintre cele mai căutate locuri, după ce "Fitzele" au fost demolate.
Scăpat de buldozerele primăriei, patronul de la Bonton îşi continuă nestingherit afacerea.

Terasa funcţionează fără nici un fel de autorizaţie şi, cu toate acestea, nimeni pînă acum nu s-a sinchisit să ia vreo măsură. Ba, mai mult, chefurile însoţite de concerte în aer liber şi jocuri de artificii se ţin lanţ pînă dimineaţa.

Cu toate că oamenii din cartierele învecinate au făcut nenumărate sesizări la poliţie, reclamînd acelaşi lucru ca în cazul nunţii din Rahova, adică tulburarea liniştii publice, zgomotul infernal, politiştii n-au mai fost atît de vigilenţi.

0,66 de euro mp pe malul lacului

În 1997, firma DAEG INTERNAŢIONAL SA a avut un contract de închiriere cu Administraţia Lacuri şi Parcuri, din Primăria Capitalei, pentru o perioadă de un an. Suprafaţa prevăzută în contract era de 3.276 mp, pe malul Lacului Herăstrău, fiind vorba despre o clădire ce se întinde pe o suprafaţă de 48 mp, o terasă betonată descoperită de 620 mp, încă o terasă de 140 mp şi un spaţiu verde de 2.468 mp. Exact pe locul unde în prezent se află restaurantul Marie Celeste @ Bonton. Printr-un act adiţional, în 1998 beneficiarul contractul devine SC Rodrag Trade Co SRL, iar suprafeţele, ce totalizează 3.276 mp, se modifică astfel: 240 mp pergolă închisă, 160 mp pergolă deschisă, terase şi alei pietonale asfaltate şi betonate 1.334 mp, iar spaţiu verde 1.542 mp. În 15 februarie 2006, Rodrag Trade Co SRL  cumpără de la Primăria Sectorului 1, cu plata în rate, 451,75 mp din terenul pe care-l folosea pe malul Lacului Herăstrău, în contract specificîndu-se faptul că restul suprafeţei de peste 3.000 mp urmează a fi concesionată, prin negociere directă. Pînă la concesionare, firma plăteşte către ALPAB o chirie lunară de 2.000 de euro. Nu este o glumă. Patronii plătesc doar 0,66 de euro pe metrul pătrat, o sumă mai mult simbolică, fiind vorba de un teren pe malul Lacului Herăstrău, cotat pe piaţa imobiliară la mii de euro.

×