Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a făcut iei publice motivele care au stat la baza revocării din funcţiile de conducere a preşedintelui Tribunalului Braşov, Aurelia Munteanu, şi a preşedintelui Secţiei Penale, Dan Iulian Năstase.
Necomunicarea actelor în cazul Gorbunov are la bază neglijenţa unei grefiere şi lipsa capacităţii celor doi manageri de a sesiza acest lucru şi de a lua măsurile care se impuneau pentru eficientizarea Biroului de Executări Penale.
Controlul făcut de Inspecţia Judiciară a CSM a scos la iveală carenţe în activitatea Biroului de Executări Penale din cadrul Secţiei Penale a Tribunalului Braşov, instanţă înştiinţată de Tribunalul Dolj să ia măsuri pentru reîncarcerarea condamnatului Serghei Gorbunov. Şi nu vorbim doar de eroarea umană a unei grefiere, fie ea Moraru sau Ciociu, ci de întregul sistem de lucru al acestui birou: de la registrele-tip caiet de matematică, completate sumar şi superficial, personalul auxiliar slab pregătit, la judecătorii-delegaţi la grămadă fără defalcarea pe competenţele caracteristice biroului şi la şefii acestora care au făcut un control într-un an fără să depisteze neregulile găsite de Inspecţia Judiciară a CSM.
GORBUNOV, URMĂRIT ŞI INSOLVABIL
La 10 noiembrie 2008, poliţiştii l-au căutat pe Gorbunov, pentru executarea mandatului de reîncarcerare, nu la adresa din rechizitoriu - care era un apartament închiriat de concubina lui Gorbunov, Daniela Gârlea, pe Strada Fragilor nr. 1, bloc A 27, ap. 18 - ci la apartamentul cu nr. 15 din acelaşi bloc, unde moldoveanul ar fi locuit fără forme legale. El nu a fost găsit şi, ulterior, la 3 decembrie, Poliţia informa Tribunalul Braşov despre darea în urmărire naţională a condamnatului.
DAR... "EXECUTAT" ÎN REGISTRU
La 21 ianuarie 2009, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov emite o adresă prin care încunoştiinţează instanţa de executare, Tribunalul Braşov, că obligaţiile de plată reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat nu pot fi executate, deoarece debitorul, Serghei Gorbunov, se află în stare de insolvabilitate. Adresa a fost înregistrată de grefiera Camelia Moraru în registrul de evidenţă la data de 26 ianuarie a.c. Tot atunci, aceasta a apreciat - eronat - că dispoziţiile din hotărârile penale de la poziţia respectivă din registru sunt efectuate, motiv pentru care încheie poziţia cu "executat" şi predă dosarul la arhivă. Or, cu deţinutul neprins şi fără achitarea datoriilor către stat, grefiera nu avea cum să închidă speţa cu menţiunea "executat". Cum nici judecătorul Bogdan Benegui n-ar fi trebuit să semneze ultima poziţie, ulterior datei de 26 ianuarie, la rubrica "semnătura judecătorului delegat cu executarea".
Această semnătură a lui atestă în primul rând "că a constatat personal că activităţile de punere în executare au fost îndeplinite, situaţie care era însă contrazisă de faptul că nu exista dovada de (re)încarcerare, atâta vreme cât condamnatul fusese dat în urmărire naţională şi era consemnat acest lucru", susţine CSM.
Dosar direcţionat
Procurorii Parchetului Instanţei Supreme care au declanşat o anchetă din oficiu în cazul Serghei Gorbunov au indicii de săvârşire a unor infracţiuni de către persoane implicate în traseul soluţionării cererii de eliberare temporară a deţinutului. "Am sesizat CSM, secţia pentru judecători, existând un indiciu privind încălcarea sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor. A existat o rezoluţie de repartizare a cauzei pentru 11 februarie, ulterior modificată în 25 februarie. Este vorba de acel dosar de întrerupere a pedepsei", a spus Gabriela Scutea, prim-adjunct al procurorului general. Ancheta penală este în faza strângerii de probe.• Citiţi aici hotărârea de revocare a judecătoarei Aurelia Munteanu - format pdf
• Citiţi aici hotărârea de revocare a judecătorului Dan Iulian Năstase - format pdf
Citește pe Antena3.ro