x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Muzică, distracţie, şampanie şi caviar la Casa Albă

Muzică, distracţie, şampanie şi caviar la Casa Albă

de Sînziana Stancu    |    15 Mar 2009   •   00:00
Muzică, distracţie, şampanie şi caviar la Casa Albă

PRILEJ DE SOCIALIZARE  L  DACĂ E MIERCURI, E RECESIUNE DANSANTĂ.
La scurt timp după ce a preluat ştafeta de la George Bush, noul locatar de la Casa Albă a făcut ca istorica reşedinţă prezidenţială să-şi mai piardă din sobrietate şi să răsune de glasuri vesele, muzică şi petreceri, de la cele pentru oficialităţi şi artişti până la cele pentru elevi, mame, gospodine şi alţi americani obişnuiţi.



La scurt timp după ce a preluat ştafeta de la George W. Bush, noul locatar de la Casa Albă a făcut ca istorica reşedinţă prezidenţială să răsune de glasuri vesele, muzică şi petreceri, de la cele pentru oficialităţi şi artişti până la cele pentru elevi, mame, gospodine şi alţi americani obişnuiţi.

Noile tendinţe de "casă deschisă pentru fiecare" ale cuplului prezidenţial Michelle şi Barack Obama au surprins doar pentru că s-au manifestat aproape imediat după ce ei s-au instalat la Casa Albă. Registrul distracţiilor cu invitaţi a explodat, pur şi simplu, iar miercuri a devenit ziua preferată pentru asemenea primiri în "fortăreaţa" prezidenţială. Aşa se face că în Camera de Est, George şi Martha Washington, imortalizaţi în portrete din colecţia celor ale tuturor preşedinţilor americani, au avut ocazia "să asiste" la un concert de muzică pop, în cinstea lui Stevie Wonder. Înainte cu o săptămână, tot acolo, s-a produs o trupă feminină, Sweet Honey in the Rock, în cadrul programului Black History Month (Luna Istoriei oamenilor de culoare, în traducere aproximativă), un program desfăşurat sub auspiciile "Primei Doamne" a Americii, la care ea a invitat vreo 200 de elevi de clasa a VI-a şi a VII-a, din tot oraşul. În alte trei miercuri, cuplul prezidenţial a organizat cocktailuri.

CONGA POLITICĂ. Tot într-o miercuri a venit rândul şi parlamentarilor şi guvernatorilor, care au fost invitaţi la un dineu select, la prima petrecere "black tie" a noii Administraţii americane. Meniurile alese – cele mai savurate fiind crabii Maryland, vita Wagyu şi escalopul Nantucket – au fost "acompaniate" de muzica anilor ’70, a grupului Earth, Wind and Fire. Alcoolul fin, şampania şi caviarul, i-au dezinhibat total pe invitaţii de toate culorile politice, care au încheiat petrecerea într-o conga îndrăcită. Totuşi, şirul de dansatori s-a format după ce Obama a dat oficial "stingerea" şi presa a plecat până la ultimul reprezentant, fiind condusă personal de preşedinte. "Vă mulţumesc că m-aţi aşteptat şi nu aţi început conga fără mine", le-a mulţumit cu un aer complice Obama guvernatorilor în dimineaţa următoare. "Cred că v-aţi făcut o idee despre cât de primitoare va fi atmosfera aici, la Casa Albă (...) Suntem doar nişte locatari temporari. Este un loc care aparţine poporului american şi vrem să fim siguri că fiecare a înţeles că va fi un loc al tuturor", le-a mai spus el. La dineul guvernatorilor, soţii Obama erau în elementul lor. Relaxaţi şi zâmbitori, au glumit cu invitaţii, pe care i-au dus apoi în Camera de Est, unde au aşezat mai multe mese mici, cu scaune, pentru a crea o atmosferă intimă şi a-i îndemna să danseze.

UMANIZAREA OPOZANŢILOR.
Dineul guvernatorilor şi al politicienilor din ambele tabere ale Congresului, democrată şi republicană, a fost o lecţie de socializare de zile mari, pe care nu a dat-o nici un alt preşedinte. Lui Obama i-a venit mănuşă un eveniment sportiv adorat de americani, Super Bowl, pentru a-i strânge laolaltă, într-un cadru mai intim, până şi pe rivali. Avid de sport, preşedintele a urmărit aproape toate meciurile, cot la cot cu alţi politicieni ahtiaţi după Super Bowl ca şi el. Iniţiativa a avut efectul scontat. Până şi adversarii lui au avut numai cuvinte de laudă. "Oameni ca mine se simt bine în prezenţa lui", a recunoscut republicanul Mike Honda, care s-a descris pe sine ca fiind un "biet băiat de la ţară", spunând că s-a simţit "ca un lacheu" când a participat la prima recepţie a liderilor din Congres, la Casa Albă. Dar i-a trecut imediat, când a văzut cât de prietenos şi de natural se poartă Obama cu toată lumea. El a stat de vorbă cu toată lumea, inclusiv cu un băiat de 12 ani, care îl întrebase la un moment dat unde e toaleta. "Cred că ăsta e stilul lui, aşa a crescut, aşa este", a spus Honda, care a apreciat foarte mult faptul că preşedintele "nu a urmărit meciurile de ochii lumii, ci cu pasiune". O doamnă senator, Amy Klobuchar, a mărturisit că i-a plăcut momentul în care Obama le-a servit oaspeţilor lui, personal, prăjituri în timpul meciului.

O altă reuniune de tipul "hai să ne cunoaştem", cu hot dog şi hamburger, a avut loc tot la Casa Albă, când Obama făcea lobby în Congres, pentru a-şi promova planul de redresare economică, de 800 de miliarde de dolari. Deşi eforturile preşedintelui au produs doar trei voturi republicane în Senat şi nici unul în Camera Reprezentanţilor, senatorul republican de Arizona Trent Franks a apreciat eforturile democratice ale lui Obama de a se apropia de opoziţie. "Cred că valoarea unei interacţiuni sociale de acest gen este aceea de a-i umaniza şi personaliza pe opozanţi", a fost părerea lui Franks, care crede că aşa s-ar putea diminua rivalităţile politice, iar taberele din Congres ar putea rezolva mai bine împreună problemele cu adevărat importante pentru ţară.

NOAPTEA FETELOR.
Petrecerile nu se opresc nici în lipsa preşedintelui. "Prima Doamnă" a Americii îşi are partea leului când soţul ei pleacă în vreo vizită oficială în care nu e nevoită să îl însoţească. Aşa s-a întâmplat, de pildă, când Barack a plecat în Canada. Michelle n-a stat pe gânduri şi a organizat o "noapte a fetelor", cu secretare, dar şi cu  doamne din politică. S-au uitat la filme, au ascultat muzică şi au ronţăit floricele. Soţia preşedintelui şi-a impus gustul în materie de muzică, aşa că vocea lui Stevie Wonder s-a făcut auzită mai toată noaptea la petrecere. Soţii Obama sunt mari admiratori ai muzicianului, iar Barack îi este pe de-a dreptul tributar, pentru că muzica lui Stevie Wonder "i-a fost fundalul tinereţii", iar în cântecele lui "a găsit linişte şi inspiraţie, mai ales în momentele grele", după cum a dezvăluit Michelle în interviul apărut în numărul din martie al revistei Vogue.

OBAMAMANIA. În lifestyle-ul de la Casa Albă, cuplul Obama nu a impus numai moda petrecerilor private, ci şi un nou cod vestimentar. Chiar din prima zi de lucru, în Biroul Oval, preşedintele a apărut în ţinută lejeră, doar în cămaşă, fără sacou şi cu manşetele îndoite. Iar "Prima Doamnă" a devenit încă din timpul campaniei prezidenţiale a soţului ei un etalon al modei. Stilul său, criticat pe drept uneori de cei mai rafinaţi cunoscători, a învins până la urmă. Aşa s-a născut rapid în America "Obamamania", o imitaţie frenetică a felului de-a fi al familiei prezidenţiale. Numele Obama a început să fie pus nu numai copiilor nou-născuţi, ci şi unor şcoli, grădiniţe sau altor instituţii.

BULETIN ALIMENTAR.
După ce bicepşii fermi ai doamnei Obama au făcut furori şi au dat de lucru antrenorilor de fitness, în ultimul timp, americanii sunt din ce în ce mai interesaţi şi de obiceiurile alimentare ale familiei prezidenţiale. Ei vor să ştie exact ce anume mănâncă soţii Obama şi copiii lor, de arată aşa de bine, sunt supli şi mereu în formă. Sensibilă la nevoile publicului, lui Michelle nu i-a trebuit mult până să se lanseze într-o campanie de promovare a hranei sănătoase, în importanţa căreia crede cu tărie. Nici ea, nici Barack, nu au ezitat să le dezvăluie concetăţenilor că au scos total din alimentaţia familiei, mai ales din cea a copiilor lor, dulciurile, sucurile conservate şi, în general, toată hrana procesată, pe care au înlocuit-o cu alimente naturale, preparate în bucătăria proprie. Michelle este şi o adeptă înfocată a grădinilor de legume şi zarzavaturi. Vineri şi-a văzut visul cu ochii, pentru că 85.000 de americani au semnat o petiţie pentru amenajarea unei grădini de legume la Casa Albă. Iar editorul revistei Gourmet are trecere liberă spre bucătăria Casei Albe, de unde va transmite regulat "buletinul alimentar" al familiei prezidenţiale.

Michelle, la cantina săracilor

Mare le-a fost mirarea celor care au văzut-o pe prima doamnă la cantina săracilor, cu şorţ şi cu mănuşi, servindu-i cu mâncare pe nevoiaşii înfometaţi şi fără adăpost, care stăteau la coadă pentru o porţie de mâncare caldă. Asta s-a întâmplat într-o joi, la începutul lunii, la doi paşi de Casa Albă, unde se afla cantina "Miriam's Kitchen". Lângă Michelle au venit imediat cinci voluntari, care au dat o mână de ajutor săracilor după modelul "Primei Doamne". Ea a îndemnat pe toată lumea care are posibilitatea să ajute cu donaţii de hrană "sănătoasă", pe cât posibil, pe cei care au de suferit acum din cauza crizei financiare.

×
Subiecte în articol: special casa obama casa alba michelle