x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Nationalizare" de 100 de milioane euro

"Nationalizare" de 100 de milioane euro

17 Feb 2004   •   00:00

Decizie prin care o universitate ar putea fi lasata fara 353 de hectare.

Rectorul Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului, senatorul Ioan Paun Otiman, sustine ca un grup de interese local, puternic din punct de vedere financiar, influenteaza decizii la nivel inalt si scoate hotarari de guvern pe banda rulanta. Otiman spune ca un teren al USAB, in suprafata de 353 de hectare si cu o valoare de piata de peste 100 de milioane de euro, va fi "nationalizat " printr-o decizie de urgenta a Guvernului, motivata de "necesitatea restabilirii dreptului de proprietate ". Terenul cu pricina se afla intre doua magistrale rutiere, care leaga Timisoara de punctele de frontiera de la Cenad si Nadlac.
In ultima decada a lunii ianuarie, in baza unei documentatii realizate de subprefectul de Timis, Dorel Gatlan, Ministerul Agriculturii a dospit un proiect de hotarare de guvern, care sa mute cele 353 de hectare de teren in domeniul privat al statului.

Bal... mascat
Motivarea preluarii fortate a suprafetei de 353 de hectare de teren a fost aruncata in carca unor revolutionari din Timisoara si a locuitorilor din doua comune banatene - Sacalaz si Dumbra vita - care au cerut, chipurile, "improprietarirea si stabilirea unor drepturi de proprietate".
Primarii celor doua localitati, situate la nici 5 kilometri de Timisoara, se jura ca nu au solicitat niciodata o astfel de punere in posesie. Primarul din Sacalaz, Ilie Todas ca, e de acord sa dea si in scris prefectului de Timis ca are destul pamant pentru restabilirea dreptului de proprietate. Mai mult, localitatile Dumbravita si Sacalaz nu au avut niciodata teren agricol pe teritoriul cadastral al Timisoarei, asa cum fals s-a mentionat in documentatia care sta la baza viitoarei hotarari de guvern.

Zona crepusculara
Fenomene similare, cu terenuri ce au apartinut unor universitati si institute de cercetare, au avut loc si in alte localitati. Insitutul de Cercetare a Taurinelor din Arad a fost deposedat de 1.750 de hectare, tot in virtutea "restabilirii unor drepturi de proprietate". Terenul, care are o valoare imensa, se afla pe soseaua spre punctul de trecere a frontierei de la Nadlac. Chiar daca pamantul se afla pe raza comunei Pecica-Arad, cei care vor fi improprieta riti acolo vor fi taranii din Felnac, localitate aflata la 30 de kilometri distanta, pe partea cealalta a Muresului.

×
Subiecte în articol: eveniment