Vestea eliberarii jurnalistei Florence Aubenas si a ghidului ei, irakianul Hussein Hanoun
Al-Saadi, i-a gasit pe Sorin Miscoci si pe logodnica lui, Andreea Costiuc, la Valcea, la nunta unor rude.
Abia acum Sorin a putut sa spuna cu usurare ca, in majoritatea zilelor petrecute in detentia din Irak, Florence a fost alaturi de el. Ea l-a imbarbatat ca o mama, mai ales cand a luat o palma de la rapitori, pentru ca
nu a respectat conditiile impuse de ei.
"Conditiile de detentie de acolo, din Irak, m-au facut sa pastrez tacerea, pentru a nu le pune viata in pericol nici macar o secunda. Cred ca acum ai inteles de ce am spus in conferinta de presa ca fiecare cuvant al nostru conteaza, ca de fiecare cuvant depinde viata altor persoane rapite in Bagdad, de ce v-am cerut putina intelegere, ca in scurt timp speram sa putem vorbi mai mult", ne-a spus Sorin.
La cateva ore de la anuntarea eliberarii celor doi fosti colegi de "celula", Sorin Miscoci a plecat spre Bucuresti. "Acum pot sa spun ca intre noi si Florence a fost o intelegere. Nu vorbim de o intelegere intre autoritati si noi, pur si simplu a fost o intelegere intre noi, cei care am fost in acea camera de numai cativa metri patrati. Am convenit ca primul care scapa sa faca tot posibilul sa ii ajute pe cei care raman si in primul rand sa nu faca nici un rau prin declaratii si actiuni", povesteste Sorin.
"FLORENCE A FOST CA O MAMA". Cele mai vii amintiri ale lui Sorin legate de Florence sunt momentele in care detentia devenea greu de suportat. "Am avut foarte mare noroc ca am ajuns sa o avem pe Florence alaturi de noi. Ea avea deja experienta detentiei, avea deja experienta coabitarii cu cei care ne-au rapit, si tocmai de aceea a fost cea care ne-a sprijinit si incurajat permanent. Practic, Florence a stat tot timpul in dreapta lui Marie-Jeanne si a fost pentru noi ca o mama. Nu pot sa iti spun ce a insemnat pentru noi, cat ne-a ajutat."
Rememorand cele 55 de zile de detentie, Sorin vorbeste acum de riscurile la care ii putea supune pe Florence Aubenas si Hussein Hanoun Al-Saadi, in conditiile in care nu reuseau sa pastreze tacerea in privinta coabitarii.
"Se stie ca noi am fost agresati in Irak. Ovidiu a fost batut, iar eu personal am luat numai o palma. Tot timpul am fost imbarbatati de Florence. Eram pedepsiti, pentru ca nu am respectat conditiile impuse de rapitori. Adica sa nu vorbim, sa nu ne luam bentitele de la ochi, sa nu ne plangem de nimic. Cand nu am respectat astea, am fost sanctionati, daca intelegi ce spun. De asta am tacut. Nu doream sa le facem rau celor doi, mai ales pentru ca ei ne-au ajutat. Exista riscul ca Florence sa fie executata daca noi vorbeam despre ea."
"NU STIU CAT TIMP AM FOST LESINAT". Cel mai greu ii este lui Sorin sa isi aminteasca tot ce a fost in camera in care au fost retinuti. Sase oameni intr-un spatiu extrem de mic. "Crede-ma ca nici nu stiu cat timp am fost lesinat, cat timp am fost in letargie si cat timp am dormit. Aerul putin, umiditatea care te sufoca si lipsa de lumina te faceau sa crezi ca nu mai rezisti. In fiecare clipa credeai ca o sa cedezi. Nu aveam aer si transpiram enorm, ca intr-o sauna. Inchipuie-ti ca in 55 de zile eu am facut sase dusuri. Nu te mai poti suporta la un moment dat. Florence a fost omul care ne-a incurajat tot timpul si ii multumesc pentru curajul ei, pentru atitudinea ei, de la prima zi pana la plecarea noastra. Eliberarea noastra ne-a luat prin surprindere si intr-un fel a fost greu sa stim ca ii lasam acolo. Insa nu am renuntat sa speram ca vor fi eliberati si ei."
"SOPTEAM SI NE IMBARBATAM". Amintirile despre Florence sunt multe, insa primele cuvinte pe care Sorin le exprima la adresa ei sunt simple: "Este o persoana foarte puternica, o persoana care te face sa lupti, sa continui sa speri si sa nu cedezi, orice ar fi. Atunci cand ne permiteam, sopteam, nu puteam risca sa vorbim normal. Sopteam si ne imbarbatam. Ne-am cunoscut in soapta si ne-am despartit tot in soapta. Dar Florence este cea mai puternica femeie pe care am cunoscut-o in viata asta. Este incredibil ca este libera. Sunt mai linistit acum, e bine, e foarte bine!".
Sorin sustine ca s-a constituit parte civila in viitorul proces al rapirii lor in Irak. "Vreau sa lamuresc un lucru care nu s-a inteles foarte bine. Eu mi-am angajat un avocat cu ajutorul caruia m-am constituit parte civila in procesul celui sau celor care vor fi declarati in mod oficial autorii
evenimentului in care am fost implicati. Aici eu nu vorbesc de Hayssam sau de Munaf, asa cum am auzit in foarte multe interpretari. Eu nu stiu acum cine este vinovat pentru ce am patimit noi, insa este clar ca cineva trebuie sa raspunda si sa plateasca pentru asta."
INTELEGERE
"Am convenit ca primul care scapa sa faca tot posibilul sa ii ajute pe cei care raman si in primul rand sa nu faca nici un rau prin declaratii si actiuni" -
Sorin Miscoci
TRATAMENT DUR
"Se stie ca noi am fost agresati in Irak. Ovidiu
a fost batut, iar eu, personal, am luat numai o palma. Tot timpul am fost imbarbatati
de Florence" -
Sorin Miscoci
Florence Aubenas - tratata mai bine alaturi de ziaristii romani
|
SOC. Ovidiu pare a fi cel mai marcat de evenimente |
Ovidiu Ohanesian declara ca tratamentul frantuzoaicei s-a imbunatatit de cand e cand ziarstii romani au ajuns in aceiasi celula cu ea. "De cand ne-au bagat langa Florence, regimul ei s-a imbunatatit. Unul dintre motive este relatia dintre serviciile noastre si rapitori. Se stie ca serviciile franceze nu au contacte suficient de bune in lumea araba.
Din declaratiile de pana acum rezulta ca Florence Aubenas a fost cea care le-a oferit ziaristilor romani cel mai puternic sprijin moral, si a reusit chiar sa-i faca sa zambeasca. Pentru Ohanesian, bucuria pe care o simte acum, la aflarea vestii despre eliberarea jurnalistei franceze, este foarte mare. Cand Miscoci a fost imbracat in portocaliu, Ovidiu s-a blocat si nu a mai putut "sa-si joace rolul" in fata camerei de filmat, ceea ce a declansat reactia violenta a irakienilor. Dupa spusele lui Sorin, Ovidiu a crezut in acea clipa ca vor fi luati pe rand si omorati. "N-am declarat asta din prima clipa de frica repercusiunilor asupra lui Florence si a lui Hussein Hanun", spune Ovidiu.
CARACTER. In ton cu Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci, Ovidiu o declara pe Florence drept "o femeie extraordinara. E una dintre putinele persoane puternice, cu adevarat puternice, pe care le-am cunoscut". In mod extraordinar, frantuzoaica, tinuta captiva inca de la inceputul anului, dormind luni de zile pe o saltea asezata pe jos intr-o camera in care nu razbatea soarele, in care atunci cand se oprea curentul electric nu mai intra nici oxigen, a reusit sa le aduca romanilor zambetul pe buze.
FALS. Ohanesian inca pare sa fie cel mai marcat de evenimente. In mare parte din spusele sale repeta ca deocamdata nu e suficient de linistit pentru a da amanunte. "Sper ca opinia publica si colegii nostri ziaristi au inteles despre ce e vorba si speram ca lucrurile se vor lamuri cat de curand." Daca asa ar sta lucrurile, nimeni nu i-ar mai deranja pe cei trei, dar iata ca presa isi continua asalturile asupra colegilor si e clar ca sperantele lui Ovidiu nu sunt reale. In plus, presedintele Basescu a declarat ca operatiunea de salvare a fost foarte costisitoare, evident fiind vorba de bani publici, deci contribuabilii au dreptul la informare. Deocamdata nu este clar daca celor trei jurnalisti romani li s-a impus sa nu faca pana astazi declaratii despre faptul ca fusesera prizonieri alaturi de Florence Aubenas si ghidul acesteia, Hussein Hanoun, sau a fost doar decizia lor. Ovidiu declara ca in ceea ce-l priveste a fost strict o hotarare personala. (V.I.)