x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nunta pentru bani de inmormantare

Nunta pentru bani de inmormantare

de Alexandra Chivu    |    02 Feb 2007   •   00:00
Nunta pentru bani de inmormantare

Nea Costica (92) si tanti Marina (79) s-au luat, la primarie. Cei 200 de euro de la stat le trebuie mirilor pentru pregatirea de cele vesnice. Cei doi batrani din Gradistea de Valcea se iubesc de o viata si au doi baieti. Ravasiti de emotie, au zis "Da" la starea civila, imbracati in haine de sarbatoare.

Nebanuit de simplu. A vrut-o mireasa lui, acum, la sfarsitul vietii. Ea, fastacita, cu ciorapi gauriti, a semnat impacata la primarie. El, proaspat ras, cu pantalonii namoliti, a plans ca un tanc. Taras in bastoane au spus DA, sa capete cei 200 de euro. Cu ei vor cumpara lucruri de moarte.

La 9:00, cum era stabilit. Nu au intarziat nici un minut. Adusi cu o Dacie crem, mancata o tar’ de rugina, mirii de 92 de ani si respectiv 80 de ani au decis sa spuna DA la Starea Civila din comuna Gradistea. In bastoane, cu hainele de curte, erau nerabdatori sa intre in randul lumii dupa 50 de ani de convietuire. La bine si la greu. Alaiul, nu prea mare, a fost format din angajati ai primariei si cateva rude ale batraneilor. "E mai bine sa se treaca in acte. S-au descurcat o viata singuri, acum trebuie sa se mandreasca. Lumea rade, face glume…", a spus Ioana Zmarandoiu, nasa batranilor. Cei doi baieti ai insurateilor au lipsit de la eveniment. Sunt departe. Mosnegii, mai emotionati ca niciodata. Uneori legati de mana, alteori povestindu-si din priviri, nea Costica si domnisoara Marina au semnat intr-un final. Ea a pus degetul sa lase amprenta, caci nu stie sa scrie. O cununie simpla, in sanul satului, unde cainele scapa din lant si vecinu’ te cheama la cazanul de tuica. Desi cocosati de anii de durere, mirii au fost tare bucurosi ieri. Si nu pentru mult timp. Doar pentru petrecerea cu biscuiti sarati, pentru paharul de plastic cu sampanie, pentru prajiturile cu crema. O vecina le-a facut cadoul de nunta: un set de oale rosii. Ea, sfioasa ca la 16 ani, a primit si un buchet de frezii. Lacrimile lui au uns-o pe suflet. "Vai de capul meu! Nu-mi scap eu babuta din ochi. A fost cuminte, muncitoare. E femeia vietii mele", a declarat nea Costica, proaspat insurat. Nebunie sau nu, mosnegii s-au luat si pentru bani. Duminica au nunta religioasa si merg la biserica. De acum, doamna Marina nu se vrea in rochie alba, desi fidela i-a fost doar lui. Aproape un secol. "Am auzit si noi ca ne da 200 de euro. A mea a zis sa o facem si pe asta, si eu m-am dat dupa ea. Ii punem la CEC sa ne luam lucruri pentru atunci cand ni se termina zilele", a mai adaugat nea Costica.

CUIBUSORUL. Mirii traiesc in conditii aproape inumane. Au indurat, insa au tacut. Impart si acum o cocioaba cu camarute inguste, ocupate de paturi. Nu au avut curent electric niciodata si nu stiu cum arata un televizor. Nu stiu nici cum il cheama pe presedintele Romaniei. "De un’ sa stiu cum ii zice presedintelui. Pe aici nu canta cocosii asta. Si apoi, fara curent, fara de nici unele… Daca ziceti ca Basescu il cheama, asa o fi", a adaugat mirat nea Costica.

IN FATA PRIMARIEI. Mireasa coboara din masina
LACRIMI DE EMOTIE. "La bine si la greu"

MODA
In comuna valceana Gradistea, alte 10-15 familii si-au exprimat intentia de a se casatori pentru a putea intra in posesia celor 200 de euro. Multi au vrut ca evenimentul sa fie oficiat pe loc. Chiar daca, anul trecut, in localitate s-au mai cununat inca doua perechi peste 60 de ani, nea Costica si domnisoara Marina formeaza cel mai varstnic cuplu casatorit vreodata.

×
Subiecte în articol: special