x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O fetiţă de numai 5 ani, inchiriată florăreselor

O fetiţă de numai 5 ani, inchiriată florăreselor

de Paula Anastasia Tudor    |    22 Iun 2007   •   00:00
O fetiţă de numai 5 ani, inchiriată florăreselor

Are 5 ani şi o cheamă Elena. In miez de noapte vindea trandafiri, cu zece lei firul, pe terasele din Mamaia. Nu ştie să dea restul şi incă mai stălceşte cuvintele printre dinţişorii de lapte. In vreme ce ea munceşte, mama, care a dat-o de bunăvoie pe măna celor trei ţigănci supraveghe-toare, stătea acasă. In urma sesizărilor făcute de jurnalişti, Poliţia şi Protecţia Copilului au intervenit in acest caz. Mama a fost avertizată, iar supraveghetoarele fetiţei, amendate cu 150 RON. Bani pe care ii strănseseră in căteva ore de pe urma fetiţei.

Are cinci ani şi o cheamă Elena. In miez de noapte vindea trandafiri cu zece lei firul pe terasele din Mamaia. Nu ştie să dea restul şi incă mai stălceşte cuvintele printre dinţişorii mici de lapte. In urma sesizărilor făcute de jurnalişti, Poliţia şi Protecţia Copilului au intervenit impreună in acest caz.


La 18 iunie a.c. am primit pe adresa de e-mail copiidisparuti@jurnalul.ro următorul mesaj. "Am găsit pe net această adresă şi cred că dumneavoastră mă pot adresa in legătură cu ceea ce am văzut in staţiunea Mamaia: o fetiţă blonduţă, slăbuţă, de vreo patru anişori, speriată, tot incerca să văndă flori persoanelor prezente la diferite terase! Prima dată m-a frapat faptul că un copil atăt de mic este pus să muncească..., apoi am urmărit-o şi am constatat că era supravegheată de la distanţă de două tinere ţigănci, care chefuiau pe o bancă şi care i-au luat copilei şi ingheţata pe care o primise de la un trecător milos, apoi au trimis-o pe altă terasă. (…) Acel copil poate fi unul răpit, unul abandonat sau poate unul văndut de părinţi! (…) Oamenii văd, compătimesc sau, veniţi in sejur, nu vor să-şi strice cheful... e inuman! Copilul acela suferă şi simt că avem măinile legate (…) Vă rog din suflet, dacă ştiţi o cale de intervenţie, ajutaţi-o! Trebuie să existe o organizaţie, ceva, cineva care să urmărească, să monitorizeze şi să intervină in aceste cazuri! Şi eu am copil şi vreau să-i ofer o viaţă frumoasă... oare acea fetiţă nu are aceleaşi drepturi? (…)" Pentru că in ţara asta cei care fac fapte bune nu primesc intotdeauna doar aplauze, o să-i dăm semnatarei doar prenumele, Mariana.


NU-I TREABA NOASTRĂ! In astfel de situaţii, primul gănd care-ţi vine in minte este să suni la apelul unic de urgenţă. Şi Mariana a sunat la 112, semnalănd cazul. "Dar de acolo ni s-a spus că ei nu au ce să facă, pentru că nu au de unde să ştie dacă e sau nu copilul ţigăncii!!! Faptul că un copilaş de patru-cinci anişori este ţinut treaz la miezul nopţii şi pus să muncească (ceea ce este pedepsit prin lege) nu a fost un motiv?", se intreba femeia, intrigată. A sunat şi la Telefonul Copilului, dar i-a răspuns mereu doar tonul de ocupat.


In aceeaşi seară am mers in Mamaia şi-am găsit fetiţa. Micuţă, de-abia i se iţeşte capul deasupra meselor, blondă, cu părul străns in codiţe. Era miezul nopţii, iar ea umbla printre mese intrebănd: "Cumperi?". Incă mai stălceşte cuvintele. Ia banii doar dacă recunoaşte bancnota de zece lei sau pe cea de cinci lei. Dacă-i dai una de 50 de lei incepe să strige la tine:
"Du-te şi ţchimbă!". Pentru că nu ştie să dea restul. O cheamă Elena şi vinde trandafiri cu 10 lei firul.
In seara cu pricina era in zona Castel-Cazino. A intrat, s-a dus conştiincioasă la fiecare masă, a reuşit să văndă un singur trandafir, apoi a ieşit. Am văzut-o indreptăndu-se spre o bancă pe care stăteau două tinere ţigănci. Le-a dat banii şi au plecat impreună mai departe spre următoarea terasă. Fetiţei ii era sete, iar una dintre femei i-a dat o sticlă de cola din care micuţa a băut pe săturate. Probabil că doar cofeina din suc o mai ţinea trează la ora aia. I-am făcut doar o fotografie. Ea, cu florile in braţe, printre mese, inconjurată de noapte. Era dovada de care aveam nevoie pentru a-i convinge pe oamenii legii să intervină in acest caz.


FLAGRANTUL. A doua zi am inceput să dăm telefoane. La Telefonul Copilului, nici o şansă. Am aflat că mai există un număr pe care-l are fiecare judeţ alocat pentru copii: 983. Acolo o doamnă a notat sesizarea şi a spus că o va trimite mai departe. Cănd, nu se ştie… Conform Legii 272/2004, art. 87, exploatarea copilului prin muncă e o infracţiune in Romănia. Măcar teoretic… Am cerut ajutorul celor de la Poliţia Mamaia şi de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Constanţa. Spre seară s-a format o echipă care a plecat pe faleză in căutarea micuţei: poliţişti, un inspector pe protecţia copilului şi reporteri.


Era incă devreme, ora 21:00. Dar fetiţa intrase deja in tură, la Vega, in capătul nordic al Mamaiei. Totul fusese calculat de florărese, terasele de acolo se golesc mai repede, turiştii orientăndu-se apoi spre centrul Mamaiei - Cazinoul. Un subcomisar al IJP Constanţa şi inspectorul pe protecţia copilulu au urmărit-o pe Elena pănă spre REX. Fetiţa intra cu flori, ieşea şi işi continua drumul, de data asta fiind insoţită de trei ţigănci. Echipa noastră a căutat-o tot in zona Cazino şi prin furnicarul de-acolo am putut găsi alte trei fetiţe cu flori in braţe, şi ele urmărite de departe de insoţitorii lor. Copiii vin la tine, te-ntreabă candid: "Vrei o floare?" şi-ţi tot repetă asta, indiferent ce le-ai intreba. E adevărat, celelalte sunt ceva mai mari, de opt-nouă ani, unele blonde, altele vopsite ca să pară blonde. Marketing - romănii sunt mai impresionabili şi mai darnici cu copiii majoritarilor. Cele trei femei care o insoţeau pe Elena şi o aşteptau in locuri ferite de ochii turiştilor au fost ridicate de oamenii legii şi duse la secţia de poliţie din Mamaia.


A CUI E FETIŢA? "Da’ de ce ne-aţi luat pe noi? Că mai sunt o grămadă!", ne-a luat una din florărese la intrebări. "Aţi văzut că este blondă, moldoveancă de-a voastră, că nu-i ţigancă ca noi şi de-aia, nu? Păi mă-sa nu-i ţigancă, dar soacră-mea a crescut-o de la 8 ani, a luat-o dintr-un cămin, că era părăsită de părinţi." Deci a fost adoptată? "Ei, nu! A găsit-o pe stradă, c-o părăsiseră părinţii", răspunde ţinganca.

Din cercetări făcute de poliţie a reieşit că mama micuţei, care stătea acasă, o trimitea pe fetiţă la produs cu cele trei supraveghetoare. Pentru că, zice ea, mai are acasă un copil de 1 an şi şapte luni, orb. "Stăm cu chirie şi trebuie să trăim dintr-o alocaţie. De unde?." Poliţiştii susţin insă că părinţii fetei trăiesc in condiţii mai mult decăt decente. Iar intr-una din fotografiile făcute de noi se vede un lănţişor de aur la gătul Elenei.


Sub ameninţarea că, dacă o mai inchiriază florăreselor, copila ii va fi luată, mama ei, Irina P., a dat o declaraţie prin care şi-a luat angajamentul că nu o va mai trimite niciodată să muncească. Şi-a plecat cu fetiţa acasă, agăţată străns de gătul ei. In urma raportului intocmit de inspector, DPC Constanţa a dispus o anchetă socială de urgenţă la domiciliul fetiţei şi intrarea mamei intr-un program de consiliere. Ce-au păţit cele trei ţigănci? După căteva ore de cercetări au primit o amendă de 50 de lei pentru comercializarea de produse fără autorizaţie, conform Legii 12/1990…

La poliţie

Nici una dintre florărese nu avea la ea vreun act de identitate. La inceput, femeile au spus că au luat-o cu ele pe Elena, pentru că "n-are cu cine să stea acasă, mama ei e plecată cu surioara mai mică la Bucureşti". La percheziţie, poliţiştii au găsit asupra lor 1.500.000 de lei. Şi abia de-acum incolo venea grosul. Bani pentru care, din căte am văzut noi, doar fetiţa a muncit. La interogatoriu, cele trei au inceput să-şi schimbe declaraţiile. Ba că s-au
intălnit intămplător in Mamaia şi că fiecare işi vinde florile ei, ba că fetiţei ii place să facă asta şi că "ea oricum nu se culcă inainte de ora 5 dimineaţa!". Ospătarii din zona Cazinoului ne spuseseră că au văzut-o şi in anii precedenţi pe Elena. "Fetiţa vine de vreo trei ani aici cu flori. Era căt florile."

×
Subiecte în articol: special fetita