x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special ONG-urile de mediu declară război total energiei României. Ministrul Energiei vrea hidrocentrale, dar are ghinion

ONG-urile de mediu declară război total energiei României. Ministrul Energiei vrea hidrocentrale, dar are ghinion

de Diana Scarlat    |    11 Noi 2024   •   07:40
ONG-urile de mediu declară război total energiei României. Ministrul Energiei vrea hidrocentrale, dar are ghinion

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, prezintă hidrocentrala de la Răstolița drept „o mare victorie” a Guvernului României, dar ONG-urile de mediu atacă din nou inițiativa Executivului de a asigura securitatea energetică a țării noastre. Proiectul de construire a hidrocentralei a fost blocat mai mulți ani de ONG-uri, după ce statul român a făcut o investiție de peste un miliard de lei. Burduja a anunțat, pe 8 noiembrie, că lucrările sunt finalizate în proporție de peste 95% și că el va duce până la capăt acest proiect. În replică, activiștii de mediu au promis că vor merge și ei până la capăt pentru a închide hidrocentrala, înainte de a putea produce energie electrică. De altfel, aceleași ONG-uri se opun și exploatării gazelor din Marea Neagră, punând în pericol securitatea energetică a României.

Ministerul Energiei a obținut de la Ministerul Mediului acordul de mediu pentru pentru construirea hidrocentralei de la Răstolița, pe 28 octombrie, iar ministrul Sebastian Burduja se laudă că va finaliza lucrările la acest proiect început cu decretul 95/1989 și blocat foarte mulți ani de ONG-uri. 

„Statul român a investit aici peste 1 miliard de lei în decursul deceniilor. Stadiul lucrărilor este peste 95%, așa cum am verificat azi în teren. Și nu mă las până nu le ducem la bun sfârșit. Tuturor celor care nu mai cred că putem finaliza proiectele începute, tuturor celor care se opun României independente energetic, tuturor celor care dezinformează le spun direct: Nu veți reuși! Ajunge! În decembrie vom finaliza lucrările la centrală, iar în 2025 hidrocentrala Răstolița va da energiei României. Nimic nu este imposibil — cu o condiție: să nu renunțăm niciodată să luptăm pentru ceea ce este bine și corect pentru români”, a scris ministrul Burduja, într-o postare pe Facebook (fiind în plină campanie electorală).

Armele scoase la atac de activiști

Organizațiile de mediu au făcut coaliție în lupta împotriva statului român și se pregătesc din nou să atace hidrocentrala. Principalele argumente ale activiștilor sunt legate de efectele grave pe care le-ar avea asupra râurilor din zonă și a numeroaselor arii naturale protejate.

Proiectul de construire a acestei hidrocentrale este foarte vechi, anterior anului 1990, dar acum ar încălca legislaţia naţională şi pe cea europeană şi ar submina angajamentele internaţionale ale României de a opri distrugerea naturii, spun activiștii de mediu. 

Hidrocentrala Răstoliţa, de pe râul Mureş, a primit aviz de construire în 1991, când în România erau alte reguli, foarte diferite de cele actuale. ONG-urile spun că impactul negativ al barajelor hidroelectrice este imens. După 30 de ani de la demararea proiectului, compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie hidro din România, a reluat acest proiect ca parte a eforturilor de a accelera tranziţia către energia regenerabilă, cu sprijinul Guvernului României.

Dezastrul anunțat de organizațiile care se opun

WWF România a lansat, în luna iulie, un apel pentru renunțarea la proiect, descriind impactul uriaș asupra mediului. I s-au alăturat Coaliția Natura 2000, Bankwatch România, Declic și 2Celsius. Activiștii de mediu spun că proiectul va distruge 170 de hectare de pădure la intersecția a trei arii protejate Natura 2000, va fragmenta râul Mureș, bogat în biodiversitate, și va afecta grav alte nouă râuri, va avea impact negativ asupra a 43 de arii naturale protejate și a altor zone de protecție, care sunt susținute de aceste râuri, va avea impact negativ asupra a două Zone-Cheie pentru Biodiversitate, locuri importante la nivel mondial pentru specii și habitate, și va duce la dispariția locală a lostriței (somonul de Dunăre), specie emblematică și critic periclitată. 

„Pe lângă amenințarea la adresa populațiilor diverselor specii, degradarea acestor ecosisteme fluviale și forestiere va avea un impact asupra cantității și calității apei în aval, cu efecte resimțite până în Ungaria, și va submina reziliența pe termen lung, în condițiile în care România se confruntă cu efecte din ce în ce mai mari ale schimbărilor climatice, cum ar fi secetele și inundațiile extreme”, se arată într-un comunicat transmis de ONG-urile de mediu.

O altă hidrocentrală blocată

Ministrul Burduja speră ca măcar această hidrocentrală să poată fi pusă pe lista realizărilor din mandatul său, după alte eșecuri la baza cărora stau aceleași organizații. Unul dintre eșecuri este hidrocentrala de la Tarnița-Lăpuștești, pentru care statul român a plătit un miliard de euro, dar a fost blocată din cauza problemelor legate de licitații.

Recent, Comisia de evaluare din cadrul Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a respins ambele oferte depuse pentru realizarea studiului de fezabilitate și a documentației tehnico-economice pentru realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița-Lăpuștești.

Ofertele depuse de Baran Israel Ltd și de asocierea SMM Invest Co (lider) - Hydro Proiect Invest - Hidrotim - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Pentru Inginerie Electrică ICPE - CA București Subunitatea Icemenerg au fost evaluate ca nefiind conforme cu cerințele caietului de sarcini, după ce prima procedură  de licitație a fost anulată automat, la sfârșitul anului trecut, din lipsă de oferte.

×
Subiecte în articol: ONG razboi energie România