Jumatate din cele 480 de scoli bu-curestene au conduceri noi. Direc-tori proaspat numiti in toamna vin cu reguli care ii infurie pe parinti
si pe profesori. Un exemplu: intrarea elevilor de la Liceul "Ion Barbu" se face numai pe usa din spate.
Inchideti portile. Semnati condica. Noii directori ai scolilor bucurestene vin cu reguli dure, care ii infurie pe parinti si pe profesori. Au fost numiti insa conform legii.
Mai mult de jumatate dintre cele circa 480 de scoli bucurestene au noi directori din toamna acestui an. Unii ocupa aceste functii in urma concursului sustinut in vara anului 2006, dar altii au fost numiti cu delegatie, fiind interimari pana la organizarea unui nou examen. In cazul celor din urma, numirile au fost facute precum cere legea, adica in urma propunerilor inspectorilor de sector si ale celor de management, dar au fost pusi pe post numai cu semnatura inspectorului scolar general al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Cristian Alexandrescu.
DEMOCRATIE? Noii directori nu sunt tocmai pe placul cadrelor didactice, dar nici al parintilor. Si nu neaparat din conservatorism, ci pentru simplul motiv ca au adus in unitatile de invatamant pe care le conduc regulile birocratiei, ale ordinii si disciplinei, semnatul in condica si sedintele interminabile. Asa arata noii manageri care vor conduce scolile romanesti? Cert este ca 60% dintre directorii unitatilor de invatamant bucurestene au fost schimbati inainte de 15 septembrie, dupa cum spune Cristian Alexandrescu. Urmatorul concurs, unde vor fi scoase in jur de 100 de posturi, va fi in octombrie-noiembrie.
|
LA INCEPUT. In clasele mici, elevii invata pentru prima data elementele la sol |
PE POANTE. Si in aces mod, la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" din Capitala, liceul de balet mai pe intelesul tuturor, a fost numit un nou director. Profesorii de specialitate din Consiliul de Administratie au decis sa dizolve Consiliul in aceasta saptamana, din cauza sedintelor interminabile, care inlocuiesc orele de balet. Seful de catedra, Mihaela Santa, spune ca la carma unui liceu vocational ar trebui sa stea un profesor de specialitate, care sa inteleaga nevoile elevilor ce aleg sa vina la "Capsali". Inspectorul scolar nu ii contrazice pe profesorii de la "Capsali", doar ca, din cauza specificului liceului, nu se poate face nimic. "Ei se afla intr-o situatie speciala, cladirea este cam improprie pentru activitatea de balet, avem o actiune cu Primaria Generala a Capitalei pentru constructia unei noi cladiri in apropierea Operei, iar cand va fi gata scoala vom putea numi un director adjunct, un profesor de specialitate", spune Cristian Alexandrescu.
RENUME. Pana una-alta, educatia nu dispune de un regulament specific pentru un liceu de coregrafie, asa ca nu conteaza ca in tara sunt numai doua astfel de unitati de invatamant sau ca nume precum Gigi Caciuleanu, Ruxandra Racovita, George Iancu, Alina Cojocaru s-au format la "Capsali". "Anul asta s-a format o singura clasa", spune cu regret Mihaela Santa, prevestind ultimul dans pentru scoala de balet din Capitala, intr-una din salile improprii din cladire, fara vestiare si fara dusuri.
LEGE
"In cazul Liceului de
coregrafie «Floria Capsali» este o mica problema pe care sper ca o vom rezolva. Nu exista regulament
specific pentru liceul
de coregrafie" -
Cristian Alexandrescu, inspector-sef Inspectoratul Scolar
al Municipiului Bucuresti
SOLICITARE
"Noi, profesorii de
specialitate, dorim
numirea unui director din interiorul scolii, un director de specialitate. Deocamdata, scoala nu are Consiliu
de Administratie" -
Mihaela Santa, sef Catedra Liceul de coregrafie
"Floria Capsali"
Liceul "Ion Barbu" are poarta elevilor si poarta profesorilor
|
ACCES INTERZIS. Desi la Liceul "Ion Barbu" sunt doua porti functionale, elevii intra numai pe cea din spate |
Doua porti, o singura intrare. Aceasta este situatia la Liceul "Ion Barbu" de la inceputul anului scolar. Mai exact, profesorii si adultii au o intrare, iar elevii au propria lor poarta de acces in unitatea de invatamant. Parintii sunt nemultumiti de noul sistem de acces implementat de noul director, Diana Ciulei. Ei spun ca elevii sunt nevoiti sa ocoleasca toata cladirea scolii si terenul de sport, sa mearga prin balarii pentru a ajunge la poarta lor. Directorul nu neaga ca scolarii intra pe la poarta elevilor, lucru de altfel scris chiar la poarta, ci spune ca a decis acest lucru "pentru a crea o stare de respect". "Zona de trafic trebuie sa fie civilizata. Copiii au un anumit limbaj, o anumita atitudine. Elevii devin deja multumiti, nu se pune problema ca ocolesc scoala", spune directorul Liceului "Ion Barbu", precizand ca decizia a fost luata in Consiliul de Administratie.
PROGRAM. De altfel, poarta elevilor se deschide numai la 7:15, iar la clasele mici, in cazul in care invatatoarea decide sa intre grupati in scoala, elevii stau cuminti la poarta si intra in grup. "Acest lucru va fi stipulat in regulamentul scolar, trebuie sa fie ordine si disciplina", adauga Diana Ciulei. Pentru ca in orice institutie exista ordine, dupa cum explica noul director al Liceului "Ion Barbu", numit dupa ce a luat concursul din luna iunie. "Directorul trebuie sa fie manager, mai ales un bun administrator", spune Cristian Alexandrescu, inspector general scolar in cadrul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, facand referire la concursul pentru directori care a avut loc in aceasta vara in Capitala. Cat despre ce se intampla la Liceul "Ion Barbu", nu stie, dar promite ca se va interesa.
|
TRASEU. Drumul lung spre scoala se face prin ocolire, pe langa ghena, terenul de sport si printre blocuri |
Pe poarta adultilor intra femeile de serviciu, apoi intra persoane mature s.a. In interval de jumatate de ora. Elevii inconjoara liceul. Nu toti, pentru ca din cei aproximativ 1.600 de elevi ai Liceului "Ion Barbu" din Sectorul 5, sunt si scolari care locuiesc mai aproape de poarta elevilor.