x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Originea exploziei aviare

Originea exploziei aviare

de Radu Tudor    |    23 Mai 2006   •   00:00
Originea exploziei aviare

Gripa aviara ce a explodat in ultime-le zile si pare de nestavilit se pare ca are plecarea intr-un import ma-siv de pui vii din Slova-cia si Ungaria. Un raport strict secret al Serviciu-lui Roman de Informatii descrie intregul traseu al "bom-bei" aviare. Raportul a fost inaintat Presedintiei, primu-lui-ministru si ministrilor de la Agricultura, Sanatate si Interne. Focarele de gripa se extind cu repeziciune.

Potrivit unor surse din cadrul Serviciului Roman de Informatii, unele importuri masive de pasari vii ar putea fi la originea exploziei cazurilor de infestare cu gripa aviara in Romania.

Sursele citate afirma ca fermele de pasari Drakom si Pati Prod din Brasov au importat in ultimele luni zeci de mii de pasari vii, mai precis pui de curca, din Ungaria si Slovacia. Peste 20.000 de pui importati au murit in fermele din Romania dupa un timp relativ scurt. O parte din ei a fost incinerata, dar o alta parte a fost ingropata. Din acesti pui morti, se pare ca specialistii Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare au prelevat deja probe care demonstreaza ca unii dintre ei erau purtatori ai virusului H5N1, ce raspandeste gripa aviara.

SITUATIE. Potrivit raportului SRI, anul acesta au fost importati la 17 ianuarie 48.860 de pui de curca de o zi de la firma Aviagen KFT din localitatea Babolna Meszaros din Ungaria, pui care au fost comercializati. S-au inregistrat cantitati mari de pasari moarte care au fost incinerate. Astfel, potrivit raportului citat, s-a descoperit ca la firma Protan-Codlea au fost arse in perioada 2-12 mai 2006 circa 200 de tone de cadavre de pui.

Desi cunosteau ca pasarile importate au murit din cauze grave, patronii celor doua ferme din Brasov au comercializat in toata tara atat pasari din lotul de import, cat si carcase de pui proaspat sau congelat. Acesta este si cel mai important argument pentru care patronul fermei Drakom a fost arestat pentru 29 de zile. Daca informatia detinuta de SRI va fi comfirmata oficial, avem de-a face cu o foarte grava disfunctionalitate in cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) si a Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare (ANSV).

INFORMATII PENTRU SEFUL STATULUI. Un raport detaliat cu toate datele mentionate a fost inaintat recent de SRI presedintelui Traian Basescu, primului-ministru, ministrului Agriculturii, ministrului Sanatatii si ministrului de Interne. Avand in vedere gravitatea informatiilor cuprinse in acest raport al Serviciului Roman de Informatii, Jurnalul National cere institutiilor abilitate declasificarea documentului. Opinia publica are dreptul sa cunoasca aceste informatii care dezvaluie fapte ce pun in pericol, in cel mai inalt grad, sanatatea intregii populatii a Romaniei.

Suspiciunea suspiciunii in Sectorul 2


AGENT DSV. Primarul Ontanu a lucrat sub acoperire
Daca pana acum doua zile vorbeam de suspiciunea existentei virusului gripei aviare, de ieri vorbim de suspiciunea suspiciunii. Mai exact, edilul Sectorului 2, Neculai Ontanu, a jucat ieri rolul lui Toma necredinciosul. El a cerut autoritatilor sanitar-veterinare ridicarea carantinei din cartierul Andronache, intrucat exista suspiciunea ca rezultatele probelor prin care a fost confirmat virusul in aceasta zona au fost incurcate. Edilul a vrut sa afle exact daca gaina examinata de specialistii sanitar-veterinari a fost cea gasita in cartierul Andronache sau nu.

INCURCATURI. Edilul considera ca laboratorul a incurcat probele si a transmis rezultatele de la o pasare provenind din alta parte. "A fost o presiune mare pe rezultate si cred ca s-a dat un rezultat de pe alt cadavru de pasare, din alta parte. Pentru a nu tine niste oameni degeaba in carantina am obligatia sa cer celor de la DSV sa repete analizele, doar Dumnezeu nu greseste", a adaugat primarul Sectorului 2. De cealalta parte a baricadei, Gabriel Predoi, director general in cadrul ANSV, a exclus din start orice posibilitate ca probele prelevate de la pasarea gasita moarta in Sectorul 2 sa fi fost incurcate. Predoi a adaugat ca exista documente in baza carora au fost facute anlizele care au dus la depistarea virusului aviar si instituirea carantinei in aceasta zona administrativa a Bucurestiului.

ANDRONACHE… "Nimeni nu intra si nimeni nu iese" in si din perimetrul celor trei strazi din zona Andronache, Sectorul 2, blocate de moartea unei pasari si aflate in carantina de gradul I. Acesta este raspunsul categoric al oamenilor de ordine adunati in fata grilajului de fier ce blocheaza accesul pe Strada Falticeni si poarta insemnul Jandarmeriei. Daca duminica, in ziua instituirii carantinei, cativa localnici din perimetrul contaminat au reusit sa se strecoare folosind curtile vecinilor pentru a se aproviziona cu alimente, ieri autoritatile se laudau ca circulatia pe Strazile Falticeni, Constantin Gheata si Betonului a fost blocata complet. Sacrificarea tuturor pasarilor din zona Andronache a luat sfarsit inca de duminica seara, potrivit sefului Directiei Sanitar-Veterinare (DSP), Constantin Cruceanu. Din perimetrul afectat, 62 de gospodarii au fost izolate, insumand in jur de 200 de localnici, fiind ridicate 43 de gaini, 31 de prepelite, precum si 6,8 kilograme de carne si ouale din frigiderele localnicilor. Grabit sa ajunga la sedinta de comandament gazduita de Primaria Sectorului 2, Cruceanu a adaugat ca dezinfectia tuturor locuintelor a fost finalizata in cursul diminetii de ieri. Tot ieri, pentru aprovizionarea celor izolati, a fost ridicat si un chiosculet chiar in spatele gardului de fier, cu insemnul Primariei Sectorului 2 si cu strictul necesar alimentatiei.

Cei de la primarie vor face un recensamant in perimetru pentru a se putea afla numarul persoanelor care nu locuiesc pe Falticeni. In acelasi timp, se incearca o lista cu toti angajatorii oamenilor blocati in zona Andronache. La randul lor, elevii vor avea parte de scutiri medicale pe toata perioada carantinei. (Monica C. Andrei si Ionut Dulamita)

Bucuresti, Sectorul 4: Virus confirmat, gura casca precum la circ


FILTRU. Locuitori din zona s-au inghesuit la intrarea in strada Gociu
Zarva mare, atmosfera de balci aseara la ora 20:00 in zona Luica din Sectorul 4, pe strazile Gociu, Rosiori, Odei, Ilie Oprea etc. La ora 19:00, locuitorii din zona aflasera de la televizor ca a fost confirmata existenta virusului aviar pe Strada Odei si ca va fi instituita carantina. Oamenii au iesit in strada. Nimeni nu era in stare insa sa le spuna de cand se va inchide zona, care va fi perimetrul etc. Cea mai mare inghesuiala era la intrarea in Strada Gociu Tudor, dinspre Luica. Zeci de jandarmi fojgaiau prin zona, asteptand ordinul pentru a inchide zona. Alte zeci de oameni in combinezoane albe asteptau ordinul pentru a incepe eutanasierea pasarilor. Doar "astronautii" aveau obiectul muncii, stropind de zor masinile si motocicletele care intrau si ieseau din "sectorul de protectie". Locuitorii din zona plecau cu treburi in oras si intrebau la ce ora se pot intoarce, daca mai pot intra etc. Nimeni nu le putea spune ceva concret. "Asteptam ordine de sus" era singurul raspuns. "Hai ba sa mergem si om vedea noi ce si cum, cand ne intoarcem!"

Pe Strada Gociu Tudor, oamenii au iesit la poarta ca la sezatoare. "Ce i-a apucat pe astia tocmai acum sa ne controleze gainile? - intreaba cu naduf dna Dumitra Dragan. Anul trecut i-a murit la una, o strada mai incolo, 80 de gaini. Le-a aruncat si pace buna. Nimeni nu s-a alarmat in halul asta." O vecina isi aminteste: "Pe vremea lui Ceausescu veneau si ne faceau injectii la gaini in fiecare an, obligat. Acum nu mai vine nimeni decat sa ni le omoare".

Ora 21:00. Apare un camion de jandarmi, plin cu garduri metalice pe care incep sa le insire de-a lungul Strazii Gociu. "Ce fac astia, dle? Impart strada in doua?" - intreaba oamenii. La capatul strazii, balamucul e in toi. Lumea se aduna, discuta ce si cum.

TE-AM VOTAT, NE-AI MINTIT! La 21:35 apare in sfarsit primarul Inimaroiu. "Carantina se va institui doar pentru 60 de case in care locuiesc circa 140-160 de persoane. Restul cartierului ramane in regim de protectie. Locuitorii din perimetrul care se inchide mai pot intra si iesi doar timp de o ora", anunta primarul. "Combinezoanele albe" se pregatesc de atac. Au de eutanasiat cam 120 de pasari. Floare la ureche.

Cetatenii profita de prezenta primarului Inimaroiu pentru a-si spune ofurile. Unul il ia la rost: "Ti-ai adus aminte de noi, domn primar? Ne-ai promis marea cu sarea la alegeri. Te-am votat, dar n-ai facut nimic din ce ai promis. Cand ploua, intram in noroi pana la genunchi pe strazile astea. Nici lemnele nu le putem aduce la poarta. Le caram din capul strazii cu bratul. Nu ai adus o roaba de pietris macar. Primarul Inimaroiu n-aude, nu vede. Se departeaza stingher, inconjurat de jandarmi... (Alexandru Boariu)

Flutur vrea sa conduca si ANSVSA


Decizia ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur (foto), de a reorganiza Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSVSA) a generat revolta Colegiului Medicilor Veterinari. Argumentele aduse de Flutur sunt legate de extinderea gripei aviare. Atat doar ca, inca din toamna, Flutur coordoneaza activitatea Comandamentului Antiepizootic, care trebuia sa gestioneze orice situatie de criza generata de aparitia bolilor transmisibile la animale (inclusiv gripa aviara).

LAMENTARI. Flutur a discutat cu medicii veterinari, precizand ulterior ca, daca acestia nu doresc sa treaca la minister, trebuie gasita o alta structura, eventual "aparte", care sa preia Autoritatea. Decizia trecerii ANSVSA in organigrama ministerului are girul PNL si al premierului Calin Popescu Tariceanu si ar urma sa fie luata miercuri printr-o ordonanta de urgenta. "Nu pot sa fiu doar eu tinta atacurilor opozitiei si chiar a presei si sa fiu scos raspunzator fara sa am nici o putere asupra Autoritatii. Trebuie sa mi se dea butoane si parghii si vorbim dupa aceea", a comentat Flutur, care a amintit insa ca a coordonat ANSVSA pe partea de integrare. Prin atributiile pe care le are, ANSVSA este institutia care controleaza ministerul. Ministerul Agriculturii se "ocupa" de cresterea animalelor, iar ANSVSA vine si controleaza daca sunt respectate bunastarea animalelor si regulile de biosecuritate. Practic, ne vom afla in situatia ca "organul de control" sa fie subordonat controlatilor.

Entuziasmul ministrului Flutur la gandul ca va fi sef peste ANSVSA este debordant. Pentru orice intrebare legata de activitatea acestei institutii, raspunsul lui este acelasi: "Sa treaca ziua de miercuri si vorbim". Acelasi raspuns l-a dat si cand a fost intrebat ce masuri se iau in cazul lui Nicolae Stefan, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA). Functionar public cercetat penal, acesta ar trebui suspendat din functie. (Florina Zainescu)

Revolta


Decizia ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, de a reorganiza Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSVSA) a generat revolta Colegiului Medicilor Veterinari. Argumentele aduse de Flutur sunt legate de extinderea gripei aviare. Atat doar ca, inca din toamna, Flutur coordoneaza activitatea Comandamentului Antiepizootic, care trebuia sa gestioneze orice situatie de criza generata de aparitia bolilor transmisibile la animale (inclusiv gripa aviara).

Decizia trecerii ANSVSA in organigrama ministerului are girul PNL si al premierului Calin Popescu Tariceanu si ar urma sa fie luata miercuri printr-o ordonanta de urgenta. "Nu pot sa fiu doar eu tinta atacurilor opozitiei si chiar a presei si sa fiu scos raspunzator fara sa am nici o putere asupra Autoritatii. Trebuie sa mi se dea butoane si parghii si vorbim dupa aceea", a comentat Flutur, care a amintit insa ca a coordonat ANSVSA pe partea de integrare. Prin atributiile pe care le are, ANSVSA este institutia care controleaza ministerul. Ministerul Agriculturii se "ocupa" de cresterea animalelor, iar ANSVSA vine si controleaza daca sunt respectate bunastarea animalelor si regulile de biosecuritate. Practic, ne vom afla in situatia ca "organul de control" sa fie subordonat controlatilor.

Entuziasmul ministrului Flutur la gandul ca va fi sef peste ANSVSA este debordant. Pentru orice intrebare legata de activitatea acestei institutii, raspunsul lui este acelasi: "Sa treaca ziua de miercuri si vorbim". Acelasi raspuns l-a dat si cand a fost intrebat ce masuri se iau in cazul lui Nicolae Stefan, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA). Functionar public cercetat penal, acesta ar trebui suspendat din functie. (Florina Zainescu)

PNL IL SUSTINE PE FLUTUR
Ministrul Gheorghe Flutur a reafirmat ieri ca nu-si va da demisia, desi opozitia i-o cere cu insistenta, si considera ca ar fi o lasitate din partea sa sa ia aceasta decizie in plina criza. Intrebat daca isi va da demisia in situatia in care i se va retrage sprijinul politic, Flutur a replicat: "Eu stiu ca noi avem un mandat, suntem o echipa. Nu am auzit de asa ceva". Biroul Permanent Central al PNL si-a reafirmat ieri sprijinul "fara rezerve" pentru activitatea ministrului Agriculturii. Gheorghe Flutur a informat conducerea liberala cu privire la masurile care au fost adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de gripa aviara. "Cu totii am apreciat masurile luate. Ele permit stingerea focarelor care au aparut in zona Brasov - Codlea. Masurile care au fost luate sunt foarte corecte si toti colegii din Biroul Permanent au apreciat si sustinut activitatea ministrului Flutur", a declarat presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu.

ATAC PSD
Liderul social-democrat Mircea Geoana a anuntat ieri depunerea la Senat a motiunii pe agricultura, in care PSD solicita "expres" demisia ministrului Gheorghe Flutur pentru "incompetenta in gestionarea gripei aviare". In ceea ce priveste motiunea pe sanatate, Geoana a precizat ca aceasta va fi initiata in saptamanile ce urmeaza. Zilele trecute, PSD a demarat o campanie de strangere de semnaturi pentru demiterea ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, si a ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu. (Lavinia Dimancea)
NEBULOASA
Specialistii din Comandamentul Central Antiepizootic nu au nici in acest moment o explicatie pentru aparitia gripei aviare in Bucuresti, in conditiile in care cei in ale caror gospodaririi a aparut virusul nu cumparasera pasari. "Poate l-au adus pe talpi", a spus Flutur. El a mai spus ca "vinovate" pot fi si migratoarele care au poposit pe lacurile din jurul Bucurestiului sau porumbeii salbatici, in conditiile in care testele facute au iesit pozitive pentru doi porumbei - unul la Topraisar, in urma cu cateva luni, iar altul gasit mort ieri in Focsani. (Florina Zainescu)

CONCEDIU IN CARANTINA
In cazul angajatilor care locuiesc in zonele care au intrat in carantina, contractul individual de munca se suspenda de drept, conform articolului 50 din Codul Muncii. Dupa cum spune Mihail Soare Grosu, Inspector-Sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti, autoritatea care a dispus carantina trebuie sa elibereze pentru acesti oameni adeverinte. Pe de alta parte, pentru a fi platiti, locuitorii zonelor in care a fost instituita carantina din cauza gripei aviare vor primi de la medic certificate de concediu medical. Potrivit Ordinului 233 semnat de ministrul Sanatatii in luna martie, certificatele de concediu medical - cu codul 07 - vor fi elibe-rate pentru toata perioada de carantina de medicul de familie in a carui evidenta se afla angajatul. Angajatii care nu sunt inscrisi pe lista unui medic de familie vor fi indrumati de personalul specializat din zona de carantina catre un medic de familie. Conform legislatiei muncii, in perioada concediului medical, angajatul primeste 75% din salariu.

LECTII DESPRE GRIPA AVIARA
Elevii din Bucuresti si din judetele direct afectate de gripa aviara vor primi in aceasta saptamana fluturasi informativi si brosuri continand cele mai importante norme de igiena pentru prevenirea transmiterii virusului gripei aviare. De asemenea, dirigintii, directorii, profesorii de biologie trebuie sa tina cursuri speciale de instruire pentru prevenirea contaminarii cu virusul H5N1. O masura foarte buna, dar tardiva, tinand cont ca elevii care locuiesc in zonele aflate deja in carantina nu mai ajung la scoala si astfel nu cunosc masurile de combaterea a unei posibile infectari.
Scolarii situati in zone in care s-a instituit carantina nu vor primi absente pentru zilele in care vor lipsi de la ore. Intr-o situatie speciala se afla elevii din ani terminali - clasele a VIII-a si a XII-a, care in scurt timp vor sustine testele nationale sau Bacalaureatul. Pentru acestia, Ministerul Educatiei a recomandat sa se faca o pregatire intensiva pentru recuperarea materiei, dupa inchiderea carantinei. Conducerile scolilor trebuie sa mai asigure covorase cu solutii dezinfectante - puse la dispozitie de primarii - la intrare in toate unitatile scolare. Excursiile scolare se suspenda pana la ridicarea masurilor impuse. Elevii si profesorii din localitatile care au intrat in carantina nu au mai ajuns la scoala. 300 de elevi inscrisi la scoli din Codlea nu au frecventat cursurile, iar 160 de elevi din comuna Holbav nu au facut ore pentru ca nu au avut cu cine. Alti 36 de elevi din Buzau si 11 din Neamt au stat ieri acasa. (Eugenia Mihalcea)

INFO
AVIARA, LA SACELE. Municipiul Sacele a intrat pe lista celor suspectate de a fi focar de infectie cu gripa aviara. Confirmarile primite de la Bucuresti indicau extinderea de neoprit a virusului la localitatile Rotbav, Sanpetru si Vulcan, unde s-a confirmat existenta focarelor, si la Halchiu, Colonia 1 Mai Vulcan si municipiul Sacele, unde testele rapide au iesit pozitive. In zonele confirmate s-au izolat regiunile afectate si a inceput eutanasierea pasarilor, precum si dezinfectarea cu solutie aspersoare. Ieri-dimineata, Politia si Jandarmeria Brasov instalau dispozitive de restrictie in zona gospodariei din Sacele, unde se produsese suspiciunea. (L.M.)

AVIARA, CONFIRMATA IN VALCEA. Buletinele de analiza au confirmat existenta a doua focare de gripa aviara in Horezu si comuna Stoilesti. In aceste doua zone s-a instituit carantina de gradul I si urmeaza sa fie eutanasiate si incinerate peste 1.800 de pasari. In Valcea, mai exista suspiciuni privind prezenta virusului la Dragoesti, Galicea, Olanu, Calimanesti, Ocnele Mari si Ramnicu-Valcea. La Horezu, sarbatoarea nationala "Cocosul de Hurez", care trebuie sa aiba loc la inceputul lui iunie, ar putea fi amanata. (Alexandra Chivu)

COMISIE RESPINSA. Deputatii au respins ieri propunerea PSD-PRM privind infiintarea unei comisii de ancheta pe tema gripei aviare, cu 130 de voturi impotriva, 80 pentru si doua abtineri. Gripa aviara ar putea fi anchetata de o subcomisie a comisiei de agricultura, in cazul in care membrii acesteia vor decide ca se impune o asemenea verificare si vor face o cerere catre Biroul Permanent. Deputatii din comisia de agricultura vor lua astazi o decizie in acest sens. (Carmen Vintila)

SITUATIA CONFIRMARILOR SI A SUSPICIUNILOR DE GRIPA AVIARA, 21.05.2006, ora 12:00
JUDETUL BRASOV
Focare
  • Hurez
  • SC Drakom SRL - platforma Codlea
  • SC Pati Prod SRL - platforma Codlea
  • Fagaras
  • com. Ucea, sat Feldioara
  • Soars
  • Beclean
  • com. Vistea, sat Vistea de Jos
  • com. Dumbravita
  • Codlea
  • Racos
  • Bod
  • Lovnic
  • Vulcan, sat Holbav
  • Stupini
  • Venetia de Jos
  • Maierus
  • Recea
  • Cristian
    Suspiciune de gripa aviara
  • Com. Soars, sat Barcut
  • Ucea de Jos
  • com. Parau, sat Parau
  • Sambata de Sus
  • Comana de Jos
  • Vulcan
  • Sanpetru
  • Rotbav

    * Municipiul Brasov nu este considerat suspiciune de catre Ministerul Agriculturii!

    JUDETUL VRANCEA
    Focare
  • sat Gagesti (com. Bolotesti)
  • Anghelesti
  • Jorasti
  • Panciu
    Suspiciune de gripa aviara
  • Sat Pietroasa (com. Bolotesti)
  • Unirea
  • Focsani

    JUDETUL BACAU
    Focare
  • Sat Beleghet (com. Agas)
  • Palanca
  • Margiresti
  • JUDETUL BUZAU
    Focare
  • Valea Lupului Suspiciune de gripa aviara
  • Potarlagele
  • Sat Florica (com. Mihailesti)

    JUDETUL COVASNA
    Focare
  • Sita Buzaului

    JUDETUL VALCEA
    Focare
  • Horezu
  • Stoilesti
    Suspiciune de gripa aviara
  • Ocnele Mari
  • Galicea

    JUDETUL SIBIU
    Focare
  • Municipiul Sibiu
  • Arpasu de Jos

    JUDETUL PRAHOVA
    Focare
  • Ploiesti
  • Urleta
    Suspiciune de gripa aviara
  • Boldesti-Scaieni
  • Tinosul
  • Poiana Campina

    JUDETUL ALBA

    Suspiciune de gripa aviara
  • Santimbru

    JUDETUL NEAMT
    Focare
  • Trifesti JUDETUL MURES
    Suspiciune de gripa aviara
  • Sighisoara

    BUCURESTI
    Focare
  • Sectorul 2 - Str. Falticeni
  • Sectorul 4 - Str. Odei
  • ×