x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Oscar 2012. The Artist, cel mai bun film al anului

Oscar 2012. The Artist, cel mai bun film al anului

27 Feb 2012   •   03:37
Oscar 2012. The Artist, cel mai bun film al anului

In primul rand as dori sa multumesc tuturor celor care au permis ca aceste lucruri sa se intample... insomniei mele, cafelei si ibricului in care a fost ea facuta - de alama, pachetului de tigari, degetelor, care vor cunoaste drumul catre cele mai corecte taste din punct de vedere gramatical... dar mai ales, diferentei de fus orar dintre ora Romaniei si Coasta de Vest a Statelor Unite, fara de care nimic din ceea ce e scris aici n-ar fi fost posibil.

Acordarea premiilor Academiei Americane de Film naste regrete. Regresiv in fiecare an nivelul artistic al filmelor pare ca se afunda, ajutat de inflatia de efecte speciale si de gusturile din ce in ce mai indoielnice ale publicului, care consuma mai mult, dar traieste mai putin.

Exemplu: Anthony Quinn a ramas doar cu nominalizarea pentru rolul din Zorba Grecul, in 1964. Da, este un film alb-negru, nu si mut, si nimeni nu s-ar fi gandit sa ceara banii inapoi pe bilet!

Organizatorii au intins covorul rosu si, la fel ca si acesta, lumea intreaga sta la picioarele vedetelor, care au deja destule pe cap: sa zambeasca cu toti dintii, sa primeasca numeroasele complimente din partea extrem de afectatilor comentatori TV care le intampina si sa prezinte creatorul toalelor pe care le poarta... S-ar putea ca aici sa vorbeasca doar invidia, sunt celebri, arata bine, sunt bogati, nu?

Tom Hanks, castigator a doua premii Oscar, impartasind telespectatorilor din propria experienta, spune ca nu crede ca vreunul dintre cei care au tinut statueta in mana ar fi putut reproduce discursul pe care l-au sustinut pe scena, si ca doar revederea inregistrarii acelui moment le-ar putea improspata si memoria. Hanks mai mentioneaza ca un alt "beneficiu" il constituie asteriscul pe care-l capeti in dreptul numelui pe genericul oricarui film ai mai juca.

Castigatoarea premiului pentru cea mai buna interpretare feminina anul trecut, Natalie Portman, spune ca in ciuda aparentelor de calm, liniste si impacare pe care le au cei nominalizati, emotiile sunt mari. Ea saluta reintoarcerea la traditii, spunand ca prezentarea spectacolului este pe maini bune, Billy Crystal, aflat pentru a noua oara in aceasta postura.

Crystal si-a facut intrarea pe scena la capatul unui sketch in care a aparut in diferite ipostaze relationate la filmele nominalizate. Inainte de a canta, americanii au dezvoltat o religie pentru musical, Crystal spune ca are certitudinea ca lumea intreaga va uita de criza economica prin care trece urmarind un spectacol in care niste bogatani isi vor imparti statuete de aur.

Tom Hanks acorda primul premiu al seri, acordat pentru Cea mai buna imagine, adjudecat de Robert Richardson, pentru filmul Hugo.

Acelasi Hanks acorda premiul pentru Cea mai buna regie artistica lui Dante Ferretti si Francesca Lo Schiavo - pentru filmul Hugo.

Cafea cu lapte, cuplul Cameron Diaz - Jenifer Lopez acorda premiul pentru Cele mai bune costume lui Mark Bridges, pentru The Artist.

Printre chicoteli, tot cele doua oficiaza acordarea premiului pentru Cel mai bun machiaj, acordat echipei de machiori a filmului The Iron Lady.

Premiul pentru Cel mai bun film strain a fost castigat de productia iraniana "Nader and Simin, A Separation". Premiul a fost acordat de catre actrita Sandra Bullock care a declarat publicului ca, din motive comerciale - show-ul fiind urmarit de 1,2 miliarde de telespectatori chinezi, i se va adresa in chineza, dar ca, din cauza ascendentei sale, aceasta va avea un puternic accent german.

Dupa cum era de asteptat, discursul regizorului iranian a facut referire la neintelegirle politice dintre SUA si Iran, militand pentru dialog cultural.

Premiul pentru Cea mai buna actrita in rol secundar a fost acordat actritei Octavia Spencer pentru filmul The Help. Vizibil emotionata, actrita a lacrimat excesiv, mutumindu-le tuturor.

Premiul pentru Cel mai bun montaj a fost acordat editorilor filmului The Girl with the Dragon Tattoo - Kirk Baxter si Angus Wall. Ei s-au declarat total surprinsi de decizia Academiei, limitandu-si discursul la minim, motivand ca ei sunt doar regizori de montaj,

Premiul pentru Cel mai bun montaj de sunet:a fost obtinut de echipa filmului Hugo.

Decernarea premiilor si multúmirile aferente au fost intrerupte de un moment cu adevarat spectaculor al acrobatilor de la Cirque du soleil, care au oferit un moment absolut incredibil primind ovatii.

Robert Downey Jr. si Cameron Diaz au oferit premiul pentru Cel mai bun documentar, care a revenit filmului "Undefeated", realizat de TJ Martin, Dan Lindsay si Richard Middlemas.

Chris Rock a oferit premiul pentru Cel mai bun lungmetraj de animatie filmului "Rango", realizat de Gore Verbinski.

Premiul pentru Cele mai bune efecte vizuale a revenit echipei filmului "Hugo",

Dupa cuplurile de prezentatori care s-au perindat pana acum pe scena, se pot trage urmatoarele concluzii: ori actorii de la Holywood sunt tare mici de inaltime, ori tocurile actritelor foarte inalte.

Premiul pentru Cel mai bun actor in rol secundar a revenit actorului Christopher Plummer pentru rolul interpretat in Beginners. In varsta de 82 de ani, Plummer a devenit cel mai in varsta castigator al unui premiu Oscar. Plummer si-a inceput discursul adresandu-se statuetei: "Esti cu doar doi ani mai mare decat mine, unde-ai umblat atata timp?".

Penelope Cruz si Howard Wilson au oferit premiul pentru Cea mai buna coloana sonora lui Ludovic Bource pentru filmul The Artist.

Will Ferrell si Zach Galifianakis au prezentat castigatorul premiului pentru Cel mai bun cantec acordat lui Bret McKenzie pentru filmul The Muppets.

Angelina Jolie, prezentand o conformatie osoasa, a premiat castigatorul categoriei Cel mai bun scenariu adaptat, care a revenit scenaaristilor filmului The Descendants - Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash.

Tot Angelina a oferit premiul pentru categoria Cel mai bun scenariu original, care a revenit lui Woody Allen pentru Midnight in Paris.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de fictiune a fost castigat de filmul The Shore, realizat de Terry George si Oorlagh George,

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar a fost castigat de filmul Saving Face, realizat de Daniel Junge si Sharmeen Obaid-Chinoy,

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj animat a fost castigat de filmul The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmor, realizat de William Joyce si Brandon Oldenburg,

Michael Douglas, intr-o forma excelenta dupa cumplita boala prin care a trecut, a prezentat castigatorul categoriei Cel mai bun regizor, adjudecat de Michel Hazanavicius, pentru regia filmului The Artist. Hazanavicius a multumit tuturor colaboratorilor sai, inclusiv cainelui ce detine un rol in filmul sau.

O adevarata doamna, si nu de fier, Meryl Streep a prezentat publicului laureatii Oscarurilor onorifice, pentru activitatea cinematografica: James Earl Jones, Oprah Winfrey si Dick Smith.

Natalie Portman a prezentat castigatorul categoriei Cel mai bun actor in rol principal, al carei castigator a fost Jean Dujardin pentru rolul interpretat in The Artist. Francezul s-a descatusat pe scena, manifestandu-si satisfactia pentru castigarea premiului. Un pic cam prea expansiv pentru publicul american, lucru taxat si de Billy Crystal, care se intreba retoric care ar fi cea mai potrivitp expresie pentru "a innebuni" in franceza.

Colin Firth a prezentat premiul pentru Cea mai buna actrita in rol principal, castigat de Meryl Streep pentru rolul din filmul The Iron Lady. Este pentru a treia oara cand performanta actoriceasca a lui Meryl Streep este recompensata cu un Oscar, ea adunand 17 nominalizari.

Organizatorii i-au rezervat lui Tom Cruise "misiunea imposibila" de a anunta castigatorul categoriei Cel mai bun film al anului, titlul revenindu-i peliculei The Artist.

Lista completa a nominalizarilor:

Cel mai bun film:

"The Artist", de Michel Hazanavicius,

"Tree of Life", de Terrence Mallick,

"Hugo", de Martin Scorsese,

"Moneyball", de Bennett Miller,

"The Descendants", de Alexander Payne,

"Midnight in Paris", de Woody Allen,

"The Help", de Tate Taylor,

"War Horse", de Steven Speilberg, si

"Extremely Loud and Incredebly Close", de Stephen Daldry.

Cea mai buna actrita in rol principal:

Glenn Close ("Albert Nobbs"),

Rooney Mara ("The Girl With the Dragon Tattoo"),

Viola Davis ("The Help"),

Meryl Streep ("The Iron Lady") si

Michelle Williams ("My Week with Marilyn").

Cel mai bun actor in rol principal:

Demián Bichir ("A Better Life"),

Brad Pitt ("Moneyball")

Gary Oldman ("Tinker Taylor Soldier Spy").

George Clooney ("The Descendants"),si

Jean Dujardin ("The Artist")

Cel mai bun regizor:

Michel Hazanavicius ("The Artist"),

Alexander Payne ("The Descendants"),

Martin Scorsese ("Hugo"),

Woody Allen ("Midnight in Paris") si

Terrence Malick ("The Tree of Life").

Cel mai bun actor in rol secundar:

Kenneth Branagh ("My Week with Marilyn")

Jonah Hill ("Moneyball")

Nick Nolte ("Warrior")

Christopher Plummer ("Beginners")

Max Von Sydow ("Extremely Loud and Incredibly Close")

Cea mai buna actrita in rol secundar:

Berenice Bejo ("The Artist")

Jessica Chastain ("The Help")

Melissa McCarthy ("Bridesmaids")

Janet McTeer ("Albert Nobbs")

Octavia Spencer ("The Help")

Cel mai bun film strain:

"Bullhead" (Belgia),

"Footnote" (Israel),

"In Darkness" (Polonia),

"Monsieur Lazhar" (Canada),

"Nader and Simin, A Separation" (Iran)

Cel mai bun lungmetraj de animatie:

"A Cat in Paris", de Alain Gagnol si Jean-Loup Felicioli,

"Chico & Rita", de Fernando Trueba si Javier Mariscal,

"Kung Fu Panda 2", de Jennifer Yuh Nelson,

"Puss in Boots", de Chris Miller,

"Rango", de Gore Verbinski

Cea mai buna regie artistica:

"The Artist" (Laurence Bennett, Robert Gould),

"Harry Potter and the Deathly Hallows" (Stuart Craig, Stephenie McMillan),

"Hugo" (Dante Ferretti, Francesca Lo Schiavo),

"War Horse" (Rick Carter, Lee Sandales)

Cel mai bun scenariu adaptat:

"The Descendants" (Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash),

"Hugo" (John Logan),

"The Ides of March" (George Clooney, Grant Heslov, Beau Willimon),

"Moneyball" (Steven Zaillian, Aaron Sorkin, Stan Chervin),

"Tinker Tailor Soldier Spy" (Bridget O'Connor, Peter Straughan)

Cel mai bun scenariu original:

"The Artist" (Michel Hazanavicius),

"Bridesmaids" (Annie Mumolo, Kristen Wiig),

"Margin Call" (J.C. Chandor),

"Midnight in Paris" (Woody Allen),

"A Separation" (Asghar Farhadi)

Cea mai buna imagine:

"The Artist" (Guillaume Schiffman),

"The Girl with the Dragon Tattoo" (Jeff Cronenweth),

"Hugo"(Robert Richardson),

"The Tree of Life"(Emmanuel Lubezki),

"War Horse" (Janusz Kaminski)

Cel mai bun montaj:

"The Artist" (Anne-Sophie Bion and Michel Hazanavicius),

"The Descendants" (Kevin Tent),

"The Girl with the Dragon Tattoo" (Kirk Baxter si Angus Wall),

"Hugo" (Thelma Schoonmaker),

"Moneyball" (Christopher Tellefsen)

Cea mai buna coloana sonora:

"The Adventures of Tintin" - John Williams,

"The Artist" - Ludovic Bource,

"Hugo" - Howard Shore,

"Tinker Tailor Soldier Spy" - Alberto Iglesias,

"War Horse" - John Williams

Cel mai bun cantec:

"Man or Muppet" din "The Muppets" - Bret McKenzie,

"Real in Rio" din "Rio" - Sergio Mendes, Carlinhos Brown, Siedah Garrett

Cel mai bun montaj de sunet:

"Drive",

"The Girl with the Dragon Tattoo",

"Hugo",

"Transformers: Dark of the Moon",

"War Horse"

Cel mai bun mixaj de sunet:

"The Girl with the Dragon Tattoo",

"Hugo",

"Moneyball",

"Transformers: Dark of the Moon",

"War Horse"

Cele mai bune efecte vizuale:

"Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2",

"Hugo",

"Real Steel",

"Rise of the Planet of the Apes",

"Transformers: Dark of the Moon"

Cel mai bun machiaj:

"Albert Nobbs",

"Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2",

"The Iron Lady"

Cele mai bune costume:

"Anonymous" (Lisy Christl),

"The Artist" (Mark Bridges),

"Hugo" (Sandy Powell),

"Jane Eyre" (Michael O'Connor),

"W.E." (Arianne Phillips)

Cel mai bun scurtmetraj animat:

"Dimanche/Sunday", de Patrick Doyon,

"The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore", de William Joyce si Brandon Oldenburg,

"La Luna", de Enrico Casarosa,

"A Morning Stroll", de Grant Orchard si Sue Goffe,

"Wild Life", de Amanda Forbis si Wendy Tilby

Cel mai bun scurtmetraj de fictiune:

"Pentecost", Peter McDonald si Eimear O'Kane,

"Raju", de Max Zähle si Stefan Gieren,

"The Shore", de Terry George si Oorlagh George,

"Time Freak", de Andrew Bowler si Gigi Causey,

"Tuba Atlantic", de Hallvar Witzø

Cel mai bun documentar:

"Hell and Back Again", de Danfung Dennis si Mike Lerner,

"If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front", de Marshall Curry si Sam Cullman,

"Paradise Lost 3: Purgatory", de Charles Ferguson si Audrey Marrs,

"Pina", de Wim Wenders si Gian-Piero Ringel,

"Undefeated", de TJ Martin, Dan Lindsay si Richard Middlemas

Cel mai bun scurtmetraj documentar:

"The Barber of Birmingham: Foot Soldier of the Civil Rights Movement", de Robin Fryday si Gail Dolgin,

"God Is the Bigger Elvis", de Rebecca Cammisa si Julie Anderson,

"Incident in New Baghdad", de James Spione,

"Saving Face", de Daniel Junge si Sharmeen Obaid-Chinoy,

"The Tsunami and the Cherry Blossom", de Lucy Walker si Kira Carstensen

×