x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Osmoteca - arhiva de parfumuri

Osmoteca - arhiva de parfumuri

de Magda Cristina Ursache    |    08 Sep 2012   •   21:00
Osmoteca - arhiva de parfumuri

In vremurile de demult, parfumurile erau nu numai rare, ci si... unice. Azi, cand parfumurile sunt create la scara industriala, parca nu mai au aceeasi importanta ca acum cateva secole, si desi ingredientele folosite s-au diversificat si aromele au ajuns sa satisfaca toate gusturile, putine parfumuri spun intr-adevar o legenda. Toate insa au o casa a lor, un loc in care se aduna "la povesti", in care se retrag dupa perioada de glorie: Osmoteca, prima arhiva de fragrante din lume.

Osmoteca – provenind din grecescul "osmo', care inseamna aroma, si "theke' care inseamna cufar – a fost fondata in 1990 de Jean Kerleo, un fost parfumer, impreuna cu Patricia de Nicolai, mostenitoarea imperiului aromelor Guerlain. Ideea de la care a plecat Osmoteca a fost aceea de a inventaria parfumuri renumite, de azi si... de maine, dar si de a depista parfumuri vechi, de mult apuse, de a le redescoperi si, daca este necesar, de a le recrea.

Colectia numara in prezent peste 2500 de fragrante, pastrate sub cheie (cu tot cu retetele si secretele lor), dintre care unele sunt accesibile publicului, iar o altele calatoresc prin lume, facand turul caselor de parfumerie.

Parfumurile sunt sortate pe numere si tipuri de arome, iar sticlutele sunt pastrate intr-o pivnita cu lumina artificiala si o temperatura constanta de 13 grade Celsius, pentru a nu se degrada. 400 dintre ele sunt parfumuri "batrane", care au zeci sau chiar sute de ani. 175 dintre ele au fost recreate dupa retetele originale, descoperite de cercetatori. Specialistii francezi chiar au incercat sa pastreze aceleasi ingrediente din trecut, chiar daca unele dintre ele sunt acum interzise, si sa foloseasca aceleasi metode antice de obtinere. Un exemplu de ingredient rar si interzis este lichidul produs de glandele unei feline africane, al carui miros seamana cu cel al moscului, folosit acum mai bine de 2000 de ani. Un alt ingredient prohibit azi, tot cu miros de mosc, era extras din glandele unei specii de caprioara din Tibet, acum protejata de lege, dar fara de care celebrele parfumuri Chanel nu ar fi existat.

Din colectie fac parte parfumuri uitate, precum "Apa Reginei Ungariei', creata in preajma anului 1370, folosind metode de distilare arabe. Legenda spune ca la acea vreme, unele parfumuri erau create spre a fi baute, iar acesta ar fi avut puteri miraculoase de intinerire, ar fi ajutat-o pe regina sa fie ceruta de sotie de catre regele Poloniei, care era foarte tanar, desi ea ajunsese deja la varsta de... 75 de ani!

In alte sipuri din colectia osmotecii se gaseste o apa de colonie recreata dupa reteta celei despre care se spune ca era preferata de Napoleon Bonaparte. Napoleon credea in puterile curative ale acesteia, pentru ca obisnuia sa consume in jur de 120 de litri in fiecare luna, si se spune ca purta mereu o sticluta la el, ascunsa in cizme. Apa de colonie folosita in exilul in insula Sfanta Elena difera de cea pe care o folosea in mod obisnuit in Franta, deoarece nu dispunea de toate ingredientele necesare pe insula, iar Osmoteca adaposteste ambele variante.

O expozitie permanenta este deschisa pulicului, iar toate parfumurile expuse pot fi... inspirate, asa ca, daca aveti drum spre Versailles, dupa ce vizitati castelul, trageti o fuga si pana la Osmoteca, care se afla in apropierea lui.

×