După isteria iniţială, când la televizor se anunţa fiecare nou caz de gripă porcină înregistrat în România, vigilenţa autorităţilor a adormit. "Suspecţii" care ajung la camerele de gardă sau la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" sunt lăsaţi să aştepte la un loc cu copii, iar, dacă ai nenorocul să te prezinţi cu simptome înainte de weekend, ţi se recomandă să stai izolat la domiciliu până luni, când afli rezultatele. Tot mai multe voci din lumea medicală spun că gripa porcină s-a transformat în "afacerea" gripei porcine.
Laura a venit din Spania la sfârşitul verii. A început să aibă simptome de gripă, tuse seacă, febră, iar prietenii au început să facă glume pe seama ei dacă are gripă porcină? Atunci a început să observe bombardamentul informaţional din jur: la televizor vedea avertizările dese, ştirile pe această temă. Când a început să împărtăşească temerile cunoscuţilor, cei din jur au sfătuit-o să meargă imediat la doctor. "Colegii de serviciu m-au expediat, că au copii acasă şi să mă duc să văd ce e cu răceala asta", povesteşte Laura. S-a dus întâi la medicul de familie, care a trimis-o la specialişti. Şi aşa a ajuns la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti.
"DACĂ E POZITIV, VĂ SUNĂM NOI, DACĂ E NEGATIV, SUNAŢI DUMNEAVOASTRĂ"
"Am ajuns la camera de gardă, unde am aşteptat în jur de 40 de minute, alături de alţi oameni, în jur de zece. Era o persoană muşcată de câine, o femeie însărcinată, înspre care mă feream să tuşesc, să nu care cumva să-i dau ceva, în caz că aveam gripă porcină. La febra de 39 de grade pe care o aveam, tot mi-am dat seama că, la ce lipsă de protecţie şi de organizare există, să ne ferească Sfântul de ceva grav! Nu se grăbea nimeni. Când mi-a venit rândul, abia m-au lăsat să calc în cabinet că medicul a zis: «Du-o acolo!» M-au dus în alt pavilion, mi s-au pus multe întrebări, despre simptome, când au început să se manifeste, când am revenit în ţară. Bifam toate simptomele, că altfel nu m-aş fi speriat şi nici n-aş fi venit. Mi-au pus şi o mască la gură.
Mi s-au luat apoi probe din gât şi din nas şi mi s-a spus că, dacă testul e pozitiv, voi fi sunată în 24 de ore. Dacă e negativ şi nu mă sună nimeni în 48 de ore, să sun eu să văd. Apoi am semnat o foaie prin care eram de acord cu izolarea la domiciliu. În vreme ce suntem bombardaţi cu informaţii despre pericolul gripei porcine, o mulţime de afişe în spitale, anunţuri la TV şi altele, când ajungi să ai contact cu gestionarea situaţiei, vezi cum e de fapt. M-au întrebat cu ce mijloc de transport am ajuns la institut şi mi-au recomandat să chem pe cineva să mă ia cu maşina. N-aveam pe cine să chem. La plecare, am cerut eu o mască de protecţie... A doua zi m-am simţit mult mai bine şi am avut multă treabă, îmi căutam casă de închiriat, aşa că am mers prin oraş. Cert e că nu m-au mai sunat...", răsuflă uşurată tânăra.
INTERNARE PENTRU SUSPECŢI, IZOLARE PENTRU CONTACŢI. CEL PUŢIN TEORETIC
Când "vizita" în pavilionul de "Investigaţii Gripă" e mai oficială, circuitul e un pic diferit. Am solicitat conducerii institutului să ne prezinte parcursul unei persoane care se prezintă la cu simpotme de AH1N1. Asistenta şefă, care ne-a oferit o demonstraţie a parcursului "oficial", spune că nimeni nu scapă de circuitul special: "Absolut toţi cei care vin şi acuză simptome intră pe aici (n.r. - o intrare separată de cea către camera de gardă, pe uşa căreia scrie cu litere mari - «INVESTIGAŢII GRIPĂ»).
Se coboară scările şi aici ne oprim (n.r. în faţa unei mese pe care sunt împăturite cu grijă halate şi măşti de unică folosinţă). Toţi pacienţii primesc un halat şi o mască. Apoi intrăm aici (n.r. - un coridor străjuit pe partea dreaptă de câteva scaune în separeuri înguste). Se face anamneza, adică se stă de vorbă cu pacientul şi se iau toate detaliile, se evaluează riscul potenţial, şi se verifică simptomele specifice. Dacă sunt prezente, se trece mai departe, în cabinet, unde se recoltează un exsudat faringian". Reporterul şi fotoreporterul ziarului nu aveau nici un simptom, dar tot n-au scăpat de "blindajul" steril - mască, halat, plus dezinfectarea mâinilor şi a rucsacului care stătuse câteva secunde pe podea, cu o soluţie specială.
Conform directorului Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", în acest moment sunt internaţi doi pacienţi cu virusul AH1N1. Prof. dr. Streinu Cercel spune că, atunci când toate semnele sunt prezente, iar omul a venit "dintr-o zonă în care există în circulaţie virus cu transmitere susţinută", internarea este inevitabilă. "Conform legii, internarea este obligatorie. Tratament la domiciliu nu se face decât pentru contacţi. Pentru cei care au intrat în contact cu bolnavul. Ei nu sunt internaţi. Până acum, o nimerirăm. N-am greşit nici un diagnostic", zice zâmbind directorul. Până la 24 august, spune acesta, au fost evaluate 1.770 de persoane: "Adică atâţia s-au prezentat spunând că au diverse simptome asociate cu cele de gripă. Din aceştia, circa 890 au fost evaluaţi amănunţit, iar dintre ei 152 au fost depistaţi pozitivi. Restul au fost negativi. Nu neapărat că erau sănătoşi, dar nu aveau AH1N1". Cel mai grav caz de gripă porcină s-a înregistrat la o femeie tânără care a avut probleme respiratorii.
DE LA ISTERIE, LA RELAXARE TOTALĂ
Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiul Medicilor din România, spune că reacţia autorităţilor în acest moment e mult mai corectă decât cea din luna mai, când la noi au apărut primele cazuri de gripă porcină. "După isteria din primăvară, când se anunţa fiecare nou caz pe canalele media, s-a ajuns la o atitudine decentă faţă de pericolul gripei porcine. Opinia mea de medic este ca, în momentul în care un pacient se prezintă cu suspiciune de gripă porcină, să existe circuite corecte care să-i protejeze pe ceilalţi, dar şi pe el să-l protejeze de a contracta, pe fondul unui sistem imunitar slăbit, alte afecţiuni. Specialiştii trebuie să se ocupe de stabilirea acestui circuit. Oamenii trebuie să respecte reguli simple, de igienă, să se spele pe mâini... În ultima lună am observat nu se mai induce panica ce ar duce la un efect nedorit de tipul "Petrică şi lupul". Adică, oamenii ar observa că nu li se întâmplă nimic la toate avertizările şi, când ar trebui să ia măsuri cu adevărat, ar refuza acest lucru", a precizat Astărăstoae.
GRIPĂ CU MIROS DE AFACERE PORCEASCĂ
Preşedintele Colegiului Medicilor îşi păstrează rezerva cu privire la toată această pandemie. "E suspect că pe fondul crizei, când ţările finanţatoare au anunţat limitări de buget, a apărut această gripă şi s-a declarat pandemia", a subliniat acesta, adăugând că în lumea medicală există încă păreri împărţite cu privire la efectul antiviralelor în tratarea gripei de acest fel. Conform dr. Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sănătăţii şi membru al Comitetului de coordonare şi acţiune din minster în cazul gripei porcine, sunt doar două antivirale produse de două companii (Oseltamivir - Tamiflu, produs de Roche şi Zanamivir - Relenza, produs de GlaxoSmithKline).
Ministerul Sănătăţii a alocat în jur de 80 de milioane de lei pentru achiziţionarea de antivirale, în jur de 3 milioane de lei pentru cumpărarea de materiale de protecţie (măşti, mănuşi) şi alte 22 de milioane de lei au fost alocaţi Institutului Cantacuzino pentru elaborarea unui vaccin, conform aceleiaşi surse. "Deci dumnealor trebuie ca până la sfârşitul anului să producă 5 milioane de vaccinuri, aşa cum prevede contractul. Vaccinul este achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, astfel că această tranşă va fi distribuită prin Direcţiile de Sănătate Publică, nu prin farmacii categoriilor de risc. Ce se va întâmpla după, dacă va fi cerere şi cum va fi comercializat vaccinul atunci, vom vedea. Nu pot vorbi de ceva care nu există încă", a spus dr. Rafila.
Întrebat despre vaccinul împotriva AH1N1, directorul Institutului "Matei Balş" Adrian Streinu Cercel a declarat că speră ca cel românesc să fie gata până la sfârşitul acestui an. "Nimeni nu are vaccinul gata în acest moment. Nici un laborator din lume. Cine spune că îl are, o face doar pentru a-şi creşte cotaţia la bursă", spune Streinu Cercel. "La noi se lucrează, tulpinile au fost izolate, dar mai sunt încă paşi de făcut. Vor trebui făcute licitaţii pentru testări şi sperăm ca până în decembrie să avem primele doze gata de folosit", a adăugat acesta.
Cele 8 milioane de scrisori de informare pe care Ministerul Sănătăţii spunea că le va trimite populaţiei au fost plătite de ONG-uri din domeniul medical (cei care au primit astfel de scrisori sunt rugaţi să trimită la redacţie astfel de hârtii), iar spoturile TV sunt obţinute printr-o recomandare a CNA către televiziuni, conform consilierului ministrului.
Dacă în vară se vorbea de faptul că gripa porcină va atinge apogeul în sezonul de toamnă, o dată cu gripa normală, pentru că vaccinul nu va fi gata, declaraţiile s-au nuanţat. "Vom avea o campanie de vaccinare pentru gripa de sezon, avem un milioan de doze de vaccin în acest sens. Nu putem vorbi că vom avea şi un vârf al gripei porcine în toamnă, pentru că acum suntem în faza de limitare a transmiterii ei", a precizat dr. Rafila.
Conform specialiştilor, s-a constatat că gripa sezonieră produce mai multe decese decât cea porcină, dar diferă grupa de vârstă afectată: cea dintâi afectează mai ales copiii şi bătrânii, pe când AH1N1 - grupa de vârstă cuprinsă între 20 şi 40 de ani. La sfârşitul lunii august, la nivel naţional s-au înregistrat 307 de cazuri confirmate cu virusul AH1N1.
DACĂ AR FI, CE S-AR MAI RĂSPÂNDI...
Într-o zi de joi, un reporter al Jurnalului Naţional, cu oarecare bănuieli că ar putea fi "virusat", plus că starea febrilă şi durerile musculare corespundeau cu o recentă revenire din străinătate, a decis să meargă la camera de gardă a aceluiaşi institut. A coborât în antreul îngust în care câteva cadre medicale discutau diverse, ca de sfârşit de program.
Deşi la rând nu mai era decât o doamnă cu un copil, ale cărui analize mama le tot flutură, doar-doar se sesizează cineva, suspectul de gripă porcină aşteaptă docil în jur de 15 minute şi respiră acelaşi aer cu minorul şi cu alte 6 persoane. După ce a fost analizat corespunzător, de sus în jos, doamna de la masă îl întreabă ce e cu el. "Am nişte simptome...", începe timid şi aruncă privirea semnificativ spre unul din afişele cu gripa A(H1N1). "Adică ce aveţi, ca să ştiu ce medic să chem...", trece doamna peste momentul de subtilitate. "Ştiţi, vin din Spania..." "Nu aici trebuia să veniţi..." Înşfacă telefonul şi zice, fără nici o introducere: "Domnul doctor, cred că aveţi ceva!"
Reporterul coboară treptele, trece pe lângă nişte separeuri cu perdele în faţă, în care se află câte un scaun, pe pereţi afişe cu gripa cu pricina şi începe o discuţie din uşă cu un doctor. I se întinde o mască să o pună pe gură şi pe nas, apoi e invitat în cabinet. Cum vă simţiţi? Doctorul scrie o fişă cu toate aceste informaţii şi datele personale. Apoi intră în cabinet o doctoriţă care întreabă aceleaşi lucruri, completează şi ea fişe. Ambii îşi pun măşti.
Suspectului de gripă porcină i se iau probe din gât şi din nas şi apoi, iar masca la gură "Staţi departe? Vă sfătuim să mergeţi pe jos până acasă. Folosiţi tacâmuri separat de familie, staţi izolată, ca o prinţesă. Ideea e că fişa dumneavoastră va fi analizată de o comisie şi se va decide dacă mostrele vor fi trimise la Institutul Cantacuzino sau nu. În 24 de ore ar trebui să aveţi rezultatele. Staţi, mâine e vineri. Mă îndoiesc că aşa repede. Dacă iese pozitiv, vă sună ei, dacă e negativ - sunaţi dumneavoastră. Cel mai probabil luni... Aşa că staţi izolată până atunci. Dacă iese pozitiv, nu e nimic grav. Vă ţinem câteva zile la noi, luaţi două pastile pe zi şi gata. Nu, cum să vă oprim aici de-acuma? Dacă vin 20 de oameni cu simptome, unde-i băgăm pe toţi?", o linişteşte medicul.
Vineri, a sunat la numărul de pe copia fişei să afle rezultatele. "Luni, nu azi. Încercaţi atunci..." Iar luni, slavă Domnului, rezultatul era negativ.
Citește pe Antena3.ro