x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Parchetul cere: Stop ingerintelor!

Parchetul cere: Stop ingerintelor!

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    04 Noi 2005   •   00:00
Parchetul cere: Stop ingerintelor!

Scandalul telefonului dat de premier pentru cazul Dinu Patriciu face in continuare ravagii in viata politica romaneasca. Dupa ce procurorul general Ilie Botos a confirmat dezvaluirile facute de fostul sef al Cancelariei prezidentiale, Elena Udrea, ieri a venit randul procurorilor sa fie bagati in corzi. Ei au fost acuzati, in conferinta de presa, chiar de omul de afaceri Dinu Patriciu, cercetatul pentru care s-a dat telefonul guvernamental. Fata de acuzatiile formulate impotriva procurorilor anchetatori ai lui Dinu Patriciu, Ministerul Public a avut ieri o singura reactie.

CAI LEGALE. "Daca cineva are nemultumiri fata de activitatea magistratilor, poate folosi caile legale de atac!", ne-a declarat ieri procurorul Robert Cazanciuc, seful Biroului de Presa al Parchetului instantei supreme. Sursa citata a mai aratat ca "Ministerul Public reitereaza solicitarea de a nu angrena institutia in nici un fel de dezbateri politice ce ar putea reprezenta o forma de presiune asupra procurorilor ce au in curs de solutionare cauze vizand macrocriminalitatea economico-financiara". Aceasta precizare a fost facuta dupa o serie de declaratii facute de primul-ministru, presedintele tarii, dar si de o serie de oameni politici cu privire la telefonul pe care Calin Popescu Tariceanu l-a dat procurorului general Ilie Botos, in ziua in care Dinu Patriciu a fost retinut.

NUMAI CSM. Somat de Tariceanu sa spuna daca telefonul primit a reprezentat altceva decat o discutie legata de dorinta primului-ministru de a fi informat corect si de la sursa, Ilie Botos a reactionat. El "a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de garant al independentei Justitiei, ca inspectori din cadrul Consiliului sa verifice imprejurarile in care primul-ministru l-a contactat telefonic pe procurorul general, la data la care a fost retinut presedintele Rompetrol", ne-a declarat Robert Cazanciuc. De altfel, doi inspectori ai Consiliului au inceput deja ieri verificarile anuntate de seful CSM inca de miercuri. "Doar CSM poate sa spuna cu certitudine daca a fost sau nu imixtiune politica. Procurorul general poate face o apreciere in acest sens, dar o concluzie finala poate veni doar din partea CSM - singura institutie abilitata sa se pronunte asupra carierei magistratilor", ne-a spus seful CSM, Dan Lupascu (foto). Oficialul a subliniat ca organismul pe care il conduce se va autosesiza si in legatura cu cele afirmate ieri de Dinu Patriciu. De altfel, Consiliul a fost deja sesizat de un alt "acuzat", procurorul de caz Adriana Cristescu, care a cerut sa i se apere reputatia profesionala.

×
Subiecte în articol: eveniment dinu patriciu