O suprafaţă de teren de 2.500 de metri pătraţi cu statut de parc a fost concesionată de Primăria Călăraşi unei societăţi în care figura şi ginerele primarului Nicolae Dragu, Ionuţ-Eduard Papazi. Concesiunea s-a făcut în vederea amenajării unui "centru local pentru sport şi recreere", dar în schimb acolo s-a ridicat un hotel, fără respectarea normelor legale.
Potrivit documentelor care au stat la baza concesionării, acolo trebuiau să fie amenajate o bază sportivă, un spaţiu de joacă pentru copii şi o cofetărie, toate "construcţii provizorii". Cum cazul a ajuns pe mâna procurorilor, ginerele Ionuţ-Eduard Papazi s-a retras din respectiva societate, dar la o privire mai atentă se poate observa că Dragu a transformat instituţia pe care o conduce într-o afacere personală.LICITAŢIA DE ZECE ZILE
Pentru a se asigura că va câştiga licitaţia de concesionare o anume firmă, Nicolae Dragu a încălcat mai multe legi. Şi anume, acesta a dat un anunţ într-o publicaţie locală, dar a uitat să îl publice şi în Monitorul Oficial partea a VI-a. Anunţul nu a fost publicat nici măcar într-un cotidian de largă circulaţie sau în vreo publicaţie de circulaţie pe tot spaţiul Uniunii Europene. Acestea erau condiţii obligatorii. Apoi, a dat un termen de înscriere la licitaţie de doar zece zile, deşi legea spunea că termenul trebuie să fie de minimum 20 de zile.
O comisie a prefecturii care a anchetat procedura de licitaţie nu a găsit decizia prin care a fost numită comisia de licitaţie şi nici declaraţiile membrilor comisiei de compatibilitate, imparţialitate şi confidenţialitate. Toate acestea sunt condiţii legale obligatorii în organizarea unei astfel de proceduri. După cum reiese din documentaţie, la licitaţie nu au existat minimum două oferte care să îndeplinească condiţiile. În aceste condiţii ar fi trebuit organizată o nouă licitaţie.
Ceea ce nu s-a întâmplat. Societatea Columna N.G. SRL a fost declarată câştigătoare, semnând un contract pentru o valoare simbolică: 400 de euro pe lună, valoarea redevenţei pentru un teren de 2.500 de mp. Contractul a fost semnat la 17 iulie 2006, dar la cererea societăţii Columna N.G. SRL, la aproape un an de zile distanţă, Consiliul Local aprobă modificarea Planului Urbanistic Zonal, astfel încât să poată fi ridicată o contrucţie cu două etaje şi o mansardă. Mai exact, un motel.
Asta în condiţiile în care, terenul concesionat avea statutul de zonă verde. Prin urmare singurele construcţii care le permitea legea erau cele provizorii.
Lucrurile nu s-au oprit însă aici.
Societatea a ridicat o clădire cu cinci etaje, nu cu două, dar şi un "restaurant-terasă" fără autorizaţie de construcţie. Hotelul în toată regula ridicat de Columna N.G. SRL a fost amplasat în apropierea conductelor de apă menajeră ale oraşului şi a conductei de oxigen medicinal care deserveşte Spitalul Municipal.
PA, PA AUTORIZAŢII!
Primăria ar fi putut în baza prevederilor legale să intervină radical pentru a curma aceste nereguli şi a dispune chiar demolarea construcţiilor fără autorizaţie sau rezilierea contractului de concesiune. Aceasta nu s-a întâmplat. Inspectorii Primăriei au dat o amendă simbolică "investitorului", de 3.000 de lei, şi i-au dat termen de câteva luni pentru a reintra în legalitate. Între timp însă, tot Primăria s-a pus pe treabă şi a trecut la elaborarea unui nou Plan Urbanistic General, care să prevadă posibilitatea ridicării unei construcţii precum cea ridicată de ginerele primarului general în zona Parcului Dumbrava.
Şi patronul de la Columna N.G. SRL, firmă transformată între timp în societate pe acţiuni, a dat şi el de o mărinimie nemărginită, scoţând bani din buzunar pentru devierea conductelor peste care apucase să-şi construiască "complexul sportiv şi de agrement".
Am spus ginerele primarului, pentru că la momentul concesionării şi al aprobării autorizaţiilor de construcţie, Ionuţ-Eduard Papazi, ginerele primarului Dragu, avea calitatea de asociat în societatea Columna N.G. SRL. Societatea a fost înfiinţată de doi mici oameni de afaceri călărăşeni în 2002, Cristian Nica şi Hristache Geambazu. Patru ani de zile mai târziu, cu puţin timp înainte ca societatea să intre în afacerea cu Primăria, Nica îşi cesionează părţile sociale către Ionuţ-Eduard Papazi, soţul Monicăi Papazi (fostă Dragu).
Astfel, ginerele primarului pare a fi singura explicaţie logică pentru graba cu care au lucrat toţi funcţionarii din Primărie pentru a pune pe tavă societăţii Columna N.G. SRL cei 2.500 de metri pătraţi de teren. După ce în Călăraşi a început să circule zvonul despre abuzul primarului Dragu, iar prefectul Doru Ioan Tărăcilă a demarat o anchetă pentru a afla ce se întâmplă, Ionuţ-Eduard Papazi s-a retras din societate în martie 2009.
"VOI VREŢI SĂ MĂ COMPROMITEŢI PE MINE"
"Proiectul s-a respectat cât de cât, în limita bunului simţ", ne-a declarat Nicolae Dragu, susţinând sus şi tare că Geambazu a investit nici mai mult nici mai puţin de un milion de euro în această afacere. "S-a încălcat proiectul într-adevăr. L-am sancţionat de două ori, după care a venit şi şi-a luat aprobările. Acum i-am dat autorizaţie, o are în regulă", rezumă primarul şirul de nereguli care au stat la baza hotelului construit în Parcul Dumbrava.
Nici implicarea ginerelui său în toată afacerea nu i se pare primarului Dragu vreo problemă demnă de a fi menţionată şi s-a apărat cu argumente politice: "Ginerele meu era un muncitor acolo la firmă. Eu sunt lider aici necontestat, eu sunt când portocaliu, când vreau galben. Voi faceţi o anchetă acum de futu-i pomana. Aşa să vă spun în termenii lui Becali. Voi vreţi să mă compromiteţi pe mine, că eu nu mă ocup de şmecherii la Călăraşi".
Nicolae Dragu ne-a menţionat că Hristache Geambazu i-a botezat fetiţa lui Ionuţ-Eduard Papazi, nepoţica sa, dar spune că relaţiile dintre cei doi asociaţi nu erau chiar atât de bune cum s-ar crede. "Îi dădea un salariu de doi lei acolo la firmă. L-a slugărit pe acolo. Nu i-a dat nici un ban şi nici dividente. Eu vă spun sincer că şi-a bătut joc de ginerele meu", insistă primarul care ba susţine că Geambazu este un om mic de afaceri cu o "tarabă de mici", ba îl apără susţinând că a investit în acest hotel aproape un milion de euro şi a creat 60 de locuri de muncă pentru localnici.
"Nu am treabă cu hotelul", se apără Ionuţ-Eduard Papazi care spune că, de fapt, el s-a ocupat de una dintre tarabele cu mici ale lui Geambazu, din târgul oraşului.
Primăria şi familia
Aceasta nu este însă singura "interferenţă" a intereselor familiei lui Dragu cu afacerile Primăriei. Monica Papazi este angajată a structurii Primăriei care se ocupă cu evidenţa populaţiei. Aceasta, împreună cu alţi trei angajaţi ai Primăriei a înfiinţat o fundaţie, "Călăraşi 2005", către care, potrivit unor zvonuri, sunt vărsate anumite fonduri, de agenţii economici aflaţi sub contract cu instituţia condusă de Nicolae Dragu.
Un nepot, Ionuţ Dragu, a lucrat până de curând în cadrul Primăriei, iar Nelu Papazi, vărul lui Ionuţ-Eduard, este consilier juridic al aceleiaşi instituţii. Ba mai mult, Mihai Papazi, cuscrul lui Nicolae Dragu este un nume care figurează tot mai des în dosarele de restituiri de proprietăţi făcute către Primăria Călăraşi. Acesta îşi asumă rolul de reprezentant al celor care depun solicitările, o situaţie în care e uşor de presupus că el câştigă bani promiţând ajutor neoficial din partea primarului Dragu.
Soţia, om de afaceri
Povestea acestei bucăţi din "Parcul Dumbrava" nu este prima situaţie când Nicolae Dragu îşi bagă familia într-o afacere care ridică semne de întrebare. Nicoleta Dragu, soţia edilului, a figurat mai multă vreme în societatea Curier XXL SRL, împreună cu omul de afaceri Constantin Bercaru, cunoscut pentru afacerile sale de pe platforma siderurgică Siderca Călăraşi. După ce presa a semnalat implicarea Nicoletei Dragu în această afacere, ca şi a altor oameni politici locali, societatea a fost lăsată să moară. În anul 2007, administraţia financiară a executat bunurile Curier XXL SRL pentru neplata obligaţiilor financiare către bugetul public. Societatea a fost radiată la 3 iulie 2009.