x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Parlamentarii puterii vor să dubleze funcțiile de conducere la nivelul Televiziunii Române și al Radioului Public

Parlamentarii puterii vor să dubleze funcțiile de conducere la nivelul Televiziunii Române și al Radioului Public

de Ion Alexandru    |    18 Mai 2021   •   07:16
Parlamentarii puterii vor să dubleze funcțiile de conducere la nivelul Televiziunii Române și al Radioului Public

Cu doar o zi înainte ca Parlamentul să valideze numirea interimară la conducerea Televiziunii Române a Ramonei Săseanu, un grup de senatori și deputați a înscris pe rolul Camerei Deputaților un proiect de lege care își propune să schimbe cu totul datele problemei când este vorba despre modul în care va arăta șefia acestei instituții. Directorul general nu va mai putea fi și președinte al Consiliului de Administrație, membrii CA nu vor mai putea fi și salariați ai televiziunii, dar nici nu vor mai avea voie, atât ei, cât și rudele lor până la gradul al doilea, să facă parte din firme private care derulează afaceri cu televiziunea sau cu radioul public sau care derulează activități cu interese contrare.

 

Inițiativa de modificare a Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune îi aparține senatorului UDMR Turos Lorand și vizează câteva puncte-cheie. Astfel, proiectul dorește să abroge articolul 18, alineat 3 din lege, care permite ca președintele Consiliului de Administrație să fie și directorul general al SRR sau al SRTV. Mai mult, se propune ca, pe timpul exercitării mandatului, membrii consiliilor de administrație ale celor două societăți să nu mai poată avea calitatea de angajați ai radioului public și ai televiziunii publice, nici ei, nici rudele lor până la gradul al doilea. De asemenea, o altă completare vizează faptul că membrii CA nu pot face parte din cadrele de conducere ale unor firme care au activitate în domeniul de activitate al audiovizualului și nu pot să participe la administrarea unor companii cu care Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune întrețin relații de afaceri sau care au interese contrare.

Președintele Consiliului de Administrație, respectiv, directorul general, urmează să fie numiți de Parlament, în ședință comună, dintre membrii titulari ai consiliilor, la propunerea comisiilor permanente de specialitate, care, în urma propunerilor, vor examina, cu prioritate, în termen de șapte zile, candidatul recomandat de membrii titulari ai consiliilor de administrație, aceștia din urmă participând la audierea candidaților.

 

Administratorii ar urma să primească 40% din indemnizația unui ministru

O altă modificare propusă se referă la salarizarea șefilor celor două instituții. În acest sens, se dorește ca președinții consiliilor de administrație și directorii generali ai Societății Române de Radiodifuziune și ai Societății Române de Televiziune să primească, lunar, o indemnizație asimilată funcției de ministru, având, totodată, dreptul de a-și organiza cabinet. Conform legii, președinții CA și directorii generali ai SRR și SRTV primesc, lunar, o indemnizație brută asimilată funcției de ministru. Ceea ce, conform nomenclatorului din luna martie a anului curent, înseamnă un venit brut lunar de 21.840 de lei.

În ceea ce privește plata membrilor consiliilor de administrație, proiectul de lege propune majorarea indemnizației lunare brute de la 25% din indemnizația președintelui CA sau a directorului general, cât este în prezent, la 40%. Ceea ceea ce ar însemna un venit brut lunar de 8.736 de lei, la care se adaugă decontarea cheltuielilor de transport și de cazare ocazionate de participarea la ședințele Consiliului de Administrație. În forma actuală a legii, indemnizația de 25% poate fi cumulată cu veniturile salariale încasate de membrii CA în calitatea lor de angajați ai SRR sau ai SRTV. 

 

Ce liberali și USR-iști s-au raliat la inițiativa senatorului Turos Lorand

Este extrem de interesant momentul în care această propunere legislativă a apărut. Legea a intrat pe rolul Camerei Deputaților în data de 5 mai 2021, în condițiile în care, pe 6 mai, Plenul Parlamentului a respins, pe bandă rulantă, rapoartele de activitate ale SRR și SRTV pe anii 2017, 2018 și 2019, fiind, cu această ocazie, demiși din funcții președintele-director general al Televiziunii Române, Doina Gradea, și președintele-director general al Radioului Public, Georgică Severin. Parlamentul a numit, la propunerea PNL – aripa Ludovic Orban, ca interimar la conducerea televiziunii pe controversata Ramona Săseanu, a cărei activitate și calificare au fost deja devoalate de presa centrale. 

Iar faptul că legea de modificare este inițiată de un senator UDMR nu este la fel de surprinzător, cât este faptul că, la acest proiect, au achiesat și alți câțiva parlamentari. Este vorba despre senatorii Viorel Riceard Bacea și Virgil Guran (de la PNL) și Mihai Radu Mihail (de la USR-PLUS), la care se adaugă deputații Csoma Botond (de la UDMR), Gabriel Andronache (de la PNL) și Ionuț Moșneanu (de la USR-PLUS), care au semnat, alături de Turos Lorand (FOTO), expunerea de motive și proiectul de lege.

În expunerea de motive se arată, practic, faptul că, timp de aproape trei decenii, legea în vigoare a reglementat niște lucruri, în ceea ce privește SRR și SRTV, care nu mai sunt de actualitate și că trebuie făcută reformă. Principala reformă este separarea funcției de președinte al CA de cea de director general, ceea ce dublează, practic, raportul de putere în aceste societăți media ale statului. Iar, de cealaltă parte, propunerea mai vizează introducerea unor incompatibilități care să nu permită accesul salariaților în actul de administrare.

Propunerea legislativă se află în dezbatere publică până pe data de 8 iunie 2021.

×
Subiecte în articol: tvr