x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pastile, o afacere de milioane de euro

Pastile, o afacere de milioane de euro

28 Apr 2005   •   00:00

PASTI
Sarac sau bogat, romanul face eforturi pentru a sarbatori Pastile dupa datina crestina. In aceasta perioada febra cumparaturilor dubleaza vanzarile comerciantilor si ne lasa mai saraci cu cateva milioane de lei pe fiecare.

  • de FLORINA ZAINESCU, EUGENIA MIHALCEA

  • OFERTA BOGATA. Rafturile pline ochi incep sa fie golite inca de la primele ore ale diminetii de cumparatorii agitati

  • Puisori breloc si iepuri de ciocolata
  • Cozonacii, la putere
  • Cifre

    Saptamana Mare nu inseamna doar purificare spirituala si rugaciune, ci si o goana nebuna dupa cele trebuincioase pentru masa de Pasti. Gospodine in cautare de carne de miel sau de pui, cozonaci, pasca, oua, ceapa si usturoi verde, vin rosu si cadouri "de la iepuras" au luat cu asalt pietele si supermarketurile, transformandu-le intr-un infern.

    LA PIATA. Sa-ti faci cumparaturile in Piata Obor este o adevarata aventura zilele acestea. Mii de "sacose" se foiesc incoace si incolo, examinand carcasele de miel ce atarna de tavanul macelariilor, dar mai ales "scanand" pretul acestora. "140.000 kilogramul… Cam scump. Iau o pulpa mai mica, cat sa facem si noi o friptura, ca asa-i traditia", i-a strigat o doamna trecuta de prima tinerete sotului sau care, vizavi, cumpara doua cofraje cu oua. 60 de oua, 180.000 de lei. Asta daca cumperi oua de 3.000 de lei bucata. Dar unii dintre comercianti au si oferte mai tentante - 2.200-2.800 de lei oul. Insa gospodinele se uita chioras la acestea din urma si prefera sa cumpere marfa mai scumpa. "Or fi mai vechi", a comentat o tanara atragandu-si o privire "ucigasa" din partea vanzatoarei. Foarte cautata este si carnea de pasare. "Puii sunt cumparati de cei care au mai putini bani, ca-s mai ieftini", ne-a spus o vanzatoare. Si trebuie sa-i dam dreptate avand in vedere ca un pui congelat - cam pricajit, e drept - costa intre 67.000 de lei si 70.000 de lei. "Dar vanzarile merg bine si la miel, si la pui. Mai cumpara unii si porc. Oricat de sarac ai fi, trebuie sa pui o friptura pe masa de Pasti", a adaugat vanzatoarea.

    Forfota mare este si in "sectorul" tarabelor cu legume si fructe. Precupetele te trag de maneca si te imbie sa cumperi "verdeturi" proaspete. Mai lasi si aici niste bani: o legatura "sanatoasa" de usturoi verde costa 10.000 de lei, o "capatana" de salata, 8.000 de lei, 5.000 de lei pentru o legatura de ridichi si 70.000 de lei kilogramul de castraveti - cat un pui congelat - dar pleci cu sacosa doldora si cu zambetul pe buze ca masa de Pasti va fi imbelsugata.

    AVEM DE TOATE. Si in hypermarketuri este nebunie mare. Dis-de-dimineata, oamenii isi umplu carucioarele cu baxuri de suc, de ulei, de bere si cofraje cu oua. In magazinele mari se gasesc de toate. Multi spun ca ajung sa ia si ce nu le trebuie, in goana dupa cumparaturi, astfel incat lista de acasa de 5-6 milioane nu se mai potriveste cu socoteala de la casa de marcat, unde curata tot portofelul si dau cel putin 10 milioane. "De la tara, in afara de oua nu avem altceva, iar mielul se cumpara obligatoriu", spune o doamna care si-a facut provizia de iepurasi mici de ciocolata. Cel mai facil cadou pentru cunoscuti, mai ales ca nu costa mai mult de 15.000 de lei bucata. Preturile? Poate putin mai mari decat anul trecut. Cu toate acestea, pana si un roman care are 4.000.000 de lei salariul arunca jumatate din leafa pe carne de miel, un bax de suc pentru copii si bere pentru aia mari. Noroc ca ouale se mai aduc de la tara, iar cozonacii se coc acasa in cuptor, ca-s mai gustosi. Asta la unii, caci coada la cozonaci cu numai 40.000 de lei bucata intrecea orice inchipuire. Si daca n-ai vreme sa faci un drob din carne de miel, nu-i bai. Il gasesti si pe asta la magazin, ce-i drept la 150.000 de lei kilogramul. Iar pentru cei care au acasa animale de companie, care trebuie sa simta si ele Sarbatorile Pascale, exista oferte speciale la mancarea pentru animale. Oamenii luau pungi mari de hrana pentru animale pe langa baxurile de apa, bere, suc sau vin.

    CALITATE
    Atunci cand va duceti la piata sa va faceti aprovizionarea pentru Pasti, fiti foarte atenti la produsele pe care le cumparati. Chiar daca pretul va atrage, nu faceti rabat de la calitate.

    Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara avertizeaza ca organele si carnea provenite din taierea in abator a oilor sunt admise pentru consumul uman numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si poarta marca de sanatate. Asa ca, inainte de a-i achita macelarului carcasa de miel, verificati daca este marcata. Pe fata externa a spetei sau a pulpei trebuie sa existe o stampila de forma rotunda care cuprinde urmatoarele informatii: in partea superioara, numele tarii - ROMANIA - cu majuscule, in centru, codul judetului, urmat fara intrerupere de numarul de autorizare veterinara a unitatii, imediat dupa aceasta se inscrie numarul de identificare a medicului veterinar oficial care a efectuat inspectia carnii si in partea inferioara a stampilei mentiunea "controlat sanitar veterinar", cu majuscule.

    De asemenea, aveti mare grija ca ouale pe care le achizitionati sa fie "stampilate" cu data ouatului. Marcajul cu cerneala trebuie sa contina in ordine cronologica si necodificat ziua, luna si anul, pe fiecare ou.

    Puisori breloc si iepuri de ciocolata

    SIMBOLIC. Cadourile preferate sunt cele mici si ieftine
    De Pasti copiii s-au obisnuit sa primeasca de la Iepuras tot felul de cadouri. Si traditia s-a transformat in regula, astfel incat poti gasi orice fel de dar vrei, de la simplii pui galbeni din plastic la 10.000 de lei, pui breloc cu 15.000 de lei, fan la punga, obiecte pe care le poti cumpara de la orice colt de strada, pana la bijuterii sau parfumuri scumpe pentru doamne si domnisoare, ceasuri sau bauturi fine pentru domni.

    Supermarketurile si hypermarketurile au diverse oferte si promotii pentru cadouri "dulci" de Pasti. Se gasesc oua de ciocolata, cu sau fara surprize, de la 22.000 de lei, pana la genti iepuras (225.000 de lei), cosuri de ciocolata cu gainusa, pui si oua (202.000 de lei), iepuri de ciocolata, mai mari sau mai mici. Acestea sunt la concurenta cu iepurii hazlii din hartie colorata, care costa 14.500 de lei, sau calendarul de Pasti la 66.900 de lei.

    TARGURI. De asemenea, atat in Capitala, cat si in tara s-au organizat diverse targuri de cadouri unde se gasesc oua incondeiate aduse din Bucovina, obiecte artizanale, dar si dulciuri, produse alimentare, bauturi alcoolice. Pentru copii puteti cumpara jucarii, dar si confectii, incaltaminte, ca, vorba aia, de Pasti trebuie sa te innoiesti.

    Ouale incondeiate pot fi achizitionate la preturi cuprinse intre 50.000 de lei si 5 milioane de lei, in functie de marime si zona de unde au fost aduse. Dar atractia de Pasti sunt, ca si anul trecut, ouale de strut care se gasesc la preturi intre 2,5 milioane de lei si 5 milioane de lei.

    SCUMPETURI. Cei care vor sa cumpere un cadou util, cozonaci sau sticle de vin, trebuie sa stie ca si acestea sunt pentru toate gusturile si toate buzunarele. Cozonaci simpli cu nuca la 76.000 de lei pana la prajituri sofisticate la 300.000 de lei. Cat despre vinuri puteti achizitiona sticle la 50.000 de lei, dar si vinuri aduse din import la 2,5 milioane de lei.

    Si daca vreti sa faceti un cadou mai scump puteti opta pentru bijuterii din argint, ceasuri de mana, cu preturi incepand de la 900.000 de lei, brichete, curele din piele sau diverse cadouri personalizate. (Eugenia Mihalcea)

    TEXTILE
    "In perioada sarbatorilor de Pasti vanzarile la articolele de imbracaminte vor creste cu 20% fata anul trecut. Se vand foarte bine tricourile unisex pentru copii. La fel s-a intamplat si anul trecut", a explicat Andreea Mihai, marketing manager Carrefour Romania. Articolele au preturi accesibile si sunt de calitate buna. Astfel, "cel mai ieftin tricou - «Puiut» costa 39.900 de lei, iar cel mai scump tricou - «Bellissima» costa 300.000 de lei, aceste articole fiind cele mai cautate", a mai spus Andreea. (Elena Stan)

    Cozonacii, la putere

    In aceasta perioada patiseriile lucreaza la foc continuu. Si cel mai bine vandut produs este, desigur, cozonacul. Pretul acestuia variaza in functie de continut, gramaj si de locul de achizitie. Un cozonac simplu, de 700 grame, costa 34.900-40.000 de lei, pentru unul cu nuca, de 500 grame, trebuie sa platim 45.000-60.000 de lei, iar pasca ne costa 50.000-65.000 de lei. "Anul trecut de Pasti am vandut 1.500.000 de cozonaci. Pentru anul acesta asteptam vanzari cu cel putin 35% mai mari si incasari de circa 70 miliarde de lei", a declarat Andreea Mihai, marketing manager la Carrefour. Nici Vel Pitar nu se lasa mai prejos. "Asteptam vanzari de trei ori mai mari comparativ cu anul trecut", a declarat Mona Tufeanu, reprezentant al acestei societati. Si laboratoarele "de cartier" o duc bine. "Daca anul trecut am vandut 1.000, anul acesta speram sa vindem 3.000 de cozonaci. La noi cozonacul are aproape un kilogram si costa 120.000 de lei bucata", a spus Demonte Dumitru, patron al patiseriei Piticot. Astfel ca el se asteapta ca, in saptamana Pastilui, sa aiba incasari de cel putin 360.000.000 de lei din vanzarile de cozonaci. Prajiturile se regasesc si ele pe listele de cumparaturi ale gospodinelor. Iari cele mai cautate sunt miniprajiturile. "In medie vindem in jur de 70 de kilograme de miniprajituri pe saptamana intr-o perioada normala. Inainte de Pasti se tripleaza aceasta cantitate", a declarat Andreea Mihai. Iar cofetarii "de cartier" spun ca stau si mai bine. "Daca in mod obisnuit vindem aproape 300 de kilograme de miniprajituri pe saptamana, de Pasti ajungem sa vindem 1.000 de kilograme", ne-a dezvaluit Ana Gramescu, contabil la cofetaria Piticot. (Elena Stan)

    LISTA DE CUMPARATURI

    Oua de 3 milioane de euro

    In saptamana dinaintea Pastilor se vand circa 45 de milioane de oua, considera Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania. Daca un ou costa 3.000 de lei bucata, inseamna ca romanii cheltuiesc circa 3,7 milioane de euro pe oua. Insa nu trebuie sa uitam ca si taranii vin cu oua pe piata si ca oamenii de la sate consuma si oua de la gainile din ograzile proprii. "Taranii au cam 30 de milioane de gaini care oua cam 15 milioane de oua pe zi. Intr-o saptamana, la tara se obtin cam 100 de milioane de oua. 20 de milioane dintre acestea ajung tot la oras, pe la rude. Alte 30-40 de milioane de oua reprezinta autoconsumul. Restul merg cu ele la piata sau pun closti", a spus Van.

    Mai multa carne

    Ministerul Agriculturii a estimat ca in perioada Sarbatorilor Pascale sunt sacrificati in jur de 2,5-3 milioane de miei si iezi. Asta inseamna ca afacerile cu miei se ridica la peste 10 milioane de euro daca luam in calcul un miel cu o greutate medie de 7 kilograme si un pret de vanzare de 140.000 lei/kilogramul. Plus ca, in saptamana de dinaintea Pastilor, sunt scoase la vanzare circa 3.500 tone de carne de pasare, dupa cum spune Ilie Van.

    Munti de cozonaci

    Peste 4 milioane de cozonaci sunt aruncati pe piata cu ocazia Pastilor, de zece ori mai multi decat intr-o perioada obisnuita spune Aurel Popescu, presedintele patronatului ROMPAN. Iar oferta de cozonaci este pentru toate gusturile si buzunarele. In plus, sunt si romani - in special cel de la tara - care prefera sa faca cozonacii in casa. Si pasca se vinde bine, dar este mai putin cautata decat cozonacul. Producatorii estimeaza ca vanzarile de pasca se cifreaza la o patrime din cele de cozonac.

    Painea, ca de obicei

    "Daca pe 29 si 30 se cumpara mai multa paine, asta nu inseamna ca romanul mananca mai mult decat de obicei. Doar se aprovizioneaza ca sa scape de o grija", a declarat Aurel Popescu. O persoana consuma, in medie, o paine de 300 de grame zilnic. Cum suntem 21,68 milioane, inseamna ca, in cele trei zile festive, mancam cam 65 milioane de paini de 300 de grame. Daca consideram un pret mediu de 6.000 de lei, rezulta ca dam vreo 10 milioane de euro pe paine.

    Vin rosu din belsug

    Si vanzarile de vin cresc cu 30%-40% de Pasti, fata de luna anterioara, apreciaza Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV). Iar vanzarile de vinuri rosii se majoreaza chiar cu 50%, a precizat acesta. "Se cauta vinurile mai bune, la 750 de mililitri, imbuteliate", spune Gheorghe. Si cum romanul este obisnuit sa bea sprituri, creste si consumul de apa minerala. "Romanii beau intr-o luna normala 42 de litri de apa minerala, insa de sarbatori consumul creste cu 25%", a declarat Mihai Ianos, director executiv la Patronatul Apei Minerale.

    Traiasca berea!

    Dar sunt multi romani care prefera sa inlocuiasca vinul cu berea. "Un calcul estimativ ne indica un consum de 150.000 de hectolitri de bere in cele trei zile de Pasti", apreciaza Vifor Versescu, directorul general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania. "Berea este sampania muncitorului", a precizat acesta. Statisticile arata ca 70% din bere se consuma in casa si ca 50% dintre romani prefera "lichidul gulerat" la sticla, in timp ce 30% dintre noi preferam berea ieftina, la PET.

    10 milioane de euro pe tarii

    Si vanzarile de lichioruri, vermuturi, rachiuri, votca sau gin cresc cu 40%-50% in perioada 15 aprilie-15 mai, spune Romulus Dascalu, presedintele patronatului Garant. "In cele trei zile de Pasti se beau cam 3 milioane de litri de alcool, pentru care se cheltuiesc cam 10 milioane de euro", a apreciat acesta.

    Grupaj realizat de Florina Zainescu
  • ×