x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Patimile saracilor

Patimile saracilor

de Eugenia Mihalcea    |    Aniela Nine    |    24 Noi 2005   •   00:00
Patimile saracilor

  • Premierul arunca, dispretuitor, profesorilor acuzatia ca nu se gandesc decat la salarii. Vicele Pogea vrea sa ia de la universitari si sa dea la preuniversitari. Sindicalistii parasesc negocierile. Impinsa de foame, "talpa didactica" din provincie empatizeaza cu liderii de la Bucuresti, dar tine orele de curs. La Dalga, Cuca Macaii, Cucuieti si Buzescu, Jurnalul National descopera cealalta fata a invataman-tului. Premierul arunca, dispretuitor, profesorilor acuzatia ca nu se gandesc decat la salarii. Vicele Pogea vrea sa ia de la universitari si sa dea la preuniversitari. Sindicalistii parasesc negocierile. Impinsa de foame, "talpa didactica" din provincie empatizeaza cu liderii de la Bucuresti, dar tine orele de curs. La Dalga, Cuca Macaii, Cucuieti si Buzescu, Jurnalul National descopera cealalta fata a invatamantului.

    Guvernul bataii de joc


    Sindicalistii au fost loviti ieri sub centura de guvernanti. Dupa ce a chemat profesorii la negocieri cu usile inchise, vicepremierul Pogea a invitat presa in sala pentru a arata ce salarii mari au unii. Liderii au plecat val vartej, dar s-au intors dupa cateva ore.

    Intalnirea stabilita pentru aseara intre liderii sindicali si vicepremierul Pogea s-a terminat inainte ca discutiile de fond sa inceapa. Dupa decizia luata ad-hoc de vicepremierul Gheorghe Pogea ca presa, pentru prima oara in decursul negocierilor, sa poata participa la discutii, momentul in care acesta a dat citire cu voce tare unei grile de sala-rizare a profesorilor, a inceput scandalul.

    O PARTE. Sindicalistii spun ca a fost o diversiune a Guvernului, care a avut drept scop invrajbirea profesorilor universitari cu cei care predau in scoli si licee. Vicepremierul Gheorghe Pogea a chemat ieri reprezentantii profesorilor la Guvern pentru a stabili un calendar de negocieri. "A fost organizat un circ televizat, o diversiune intre universitari si preuniversitari. Vicepremierul a vrut sa arate ca universitarii au salarii mai mari si a incercat inducerea in eroare a opiniei publice", a declarat Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret". Odata cu intrarea presei in sala de negocieri, sindicalistii s-au ridicat si au parasit cladirea Guvernului. Ca urmare a apelului televizat al vicepremierului, liderii s-au intors la 19:30 la discutii. Singura conditie: negocieri fara presa.

    SI ALTA. Spectacolul mediatic a cuprins voci ridicate, replici aruncate peste umar care au culminat cu acuze din partea vicepremierului ca liderii sindicali nu au spus oamenilor adevarul. "Am dorit din prima zi de negocieri ca dumneavoastra sa fiti prezenti ca sa vedeti ca nu avem nimic de ascuns. Au refuzat si v-ati convins si astazi", a spus Pogea. Vicepremierul a adaugat ca a dorit sa le propuna profesorilor sa discute despre o posibila majorare a salariilor tinerilor, "lucru care a fost propus si acceptat si de dumnealor". "Am vrut sa arat ca pe grilele de salarizare exista o discrepanta foarte mare care vine din istorie, sunt obligat sa o fac publica, si spune asa: intre un debutant din invatamantul preuniversitar care are o vechime de un an si unul care are o vechime de zece ani diferenta la salariu este curpinsa intre 30.000 si 100.000 lei", a conchis Pogea.

    DATE. Procesul de invatamant se desfasura ieri in 7.530 de scoli, dintr-un total de 18.448 unitati de invatamant existente in retea, ceea ce inseamna ca 122.129 de dascali, respectiv 46,89%, au reluat cursurile. "Numarul scolilor in care dascalii au renuntat la greva generala il depaseste net, pentru a doua zi consecutiv, pe cel al scolilor in care nu se desfasoara cursuri", a comunicat ieri Ministerul Educatiei.

    Conform situatiei centralizate la nivelul Ministerului Educatiei, in judetele Giurgiu si Teleorman toti profesorii au renuntat la greva si au revenit in salile de clasa, in timp ce in judetele Vaslui si Valcea peste 95%, respectiv peste 92% dintre cadrele didactice au renuntat la protest.

    Sindicalistii din invatamant sunt in cea de-a treia saptamana de greva, dupa mai multe runde de negocieri esuate cu Guvernul.

    PARERE
    "Observ ca sindicatele au reclamat o investitie mai mare pentru invatamant si nu a fost decat o perdea de fum, in spatele acestei revendicari pe care am satisfacut-o, se ascunde altceva, si anume revendicari salariale"
    Calin Popescu Tariceanu
    prim-ministru
    ATENTIE
    "Toata discutia este centrata pe salarizare. Cred ca discutia nu este bine plasata. (...) Copiii se vor intalni la un moment dat intr-un anumit sistem de evaluare si vor fi diferentieri pentru care nu sunt vinovati"
    Mihail Hardau
    ministrul Educatiei

    PROFESORII SI-AU RADICALIZAT POZITIA
    Schimbare radicala, aseara tarziu, in discutiile de la Guvern dintre sindicate si reprezentantii Executivului. Reprezentantii profesorilor si-au radicalizat pozitia si, dupa aproape patru ore de discutii, au trantit pe masa Executivului o lista cu "propuneri obligatorii pentru incetarea grevei". Aceste solicitari vor fi transmise primului-ministru si membrilor Executivului in cursul acestei zile, pentru a se lua o decizie, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu. Cresterile salariale dorite de sindicalisti sunt de 18% per total pe intregul an 2006, in doua transe: de la 1 ianuarie 2006 majorarea sa fie de 10% fata de 31 decembrie 2005, iar de la 1 septembrie 2006 o alta crestere de 8%, fata de nivelul inregistrat la 31 august 2006. Majorarile, solicita sindicalistii, trebuie acordate intregului personal din invatamant, personal didactic, didactic auxiliar, precum si nedidactic. O alta cerere importanta vizeaza ca, pe perioada grevei, profesorilor sa nu le fie retinuti banii din salarii, in schimb ei asumandu-si "responsabilitatea de recuperare a materiei in conditii optime". "Am inaintat o serie de propuneri Guvernului. Maine vom afla rezultatele", a declarat Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei "Alma Mater".

    BANI PENTRU PROFESORI
    Parlamentarii au decis ieri ca o parte din suma de 6.100 de milioane de lei, provenita din TVA, care revine bugetelor locale sa fie folosita pentru finantarea cheltuielilor de personal din institutiile de invatamant preuniversitar de stat.
    In acest sens a fost adoptat un amendament propus de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Acesta a declarat ca "din punct de vedere al tehnicii, aceasta majorare de 5% din PIB care a fost angajata de Guvern prin protocolul cu sindicatele este inclusa in buget" si ca exista o crestere de 5,5% a fondului de salarii in anul 2006 fata de anul trecut, care va fi acoperita. (Lavinia Dimancea)

    "Voi sta in greva pana cand voi trece pe lumea cealalta"


    Medicii n-au reuşit sa-l convinga pe Oliviu Vladulescu, profesorul de franceza din Slobozia, sa renunte la greva foamei. Ieri seara, profesorul, evident slabit şi foarte palid, ne-a declarat: "Ar fi impotriva principiilor mele sa renunt acum. Voi sta in greva pana cand voi trece pe lumea cealalta. Asta vor guvernantii, probabil. Vin cu totul felul de diversiuni care ma scarbesc pur şi simplu. Spre exemplu, singura problema a devenit cum sa imparta acea majorare promisa de 8%. Sustin ca debutantii ar trebui sa primeasca mai mult, o declaratie menita sa bage zazanie intre profesorii debutanti şi cei cu vechime in munca. Diversiuni ordinare in loc de discutii serioase - asta primim". Oliviu Vladulescu intra in a opta zi de greva, iar medicii sunt de parere ca, prin acest gest extrem, işi pune viata in pericol. (Corina Trandafir)

    Pogea şi Barbu, huiduiti de profesori la ei acasa


    Aproximativ 600 de cadre didactice i-au huiduit ieri la Deva pe cei doi miniştri care fac parte din comisia de negociere şi care sunt originari din judetul Hunedoara. Este vorba despre vicepremierul Gheorghe Pogea şi ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. Intalnirea liderilor de sindicat din invatamant cu profesorii din Deva s-a transformat in miting spontan. Cadrele didactice au scandat lozinci impotriva Guvernului Tariceanu şi au indemnat la unitate. Cand au fost pronuntate numele celor doi miniştri hunedoreni, spiritele s-a incins, dar apelul la calm al preşedintelui Sindicatului din Invatamantul Preuniversitar, Paul Rusu, i-a liniştit pe dascali. (Monalise Hihn)

    Ploiesti - Sindicalisti amenintatI cu moartea


    Doi dintre liderii cadrelor didactice din invatamantul prahovean au sustinut ieri la un miting organizat in centrul Ploiestiului ca au primit amenintari cu moartea. Liderul sindicatului "I.L. Caragiale", profesorul Petru Columban, a afirmat in fata protestatarilor ca a primit amenintari cu moartea, la fel ca si colegul sau de la F.S.L.I., Gheorghe Giurumescu. "Mi s-a spus ca o sa mi se ia gatul. Am aflat ca sI domnul Giurumescu a fost amenintat la fel. Sunt convins ca si dansul este de aceeasI parere, sa nu ne lasam intimidati de astfel de lucruri. Va garantez ca nimic nu ne va opri, atata timp cat problemele din sistem nu se rezolva", a incheiat liderul de sindicat, in aplauzele participantilor. Foarte multi profesori tineau in maini coli de hartie pe care scria "greva foamei". Centrul Ploiestiului a fost blocat ieri, pentru doua ore, de mitingul cadrelor didactice prahovene. (Nina Marcu)

    CLUJ
    Prefectura Cluj si parintii unor elevi au facut ieri un apel catre toti profesorii din judet care sunt implicati in actiunile de protest ale profesorilor din invatamant sa reia cursurile si sa evite blocajele care pot afecta serios activitatea scolara. Comitetul executiv al Consiliului Reprezentativ al Parintilor de la Liceul "Nicolae Balcescu" din Cluj-Napoca a facut, la randul lui, un apel cerand profesorilor care predau la clasele a VIII-a si a XII-a sa inceteze greva si sa reia cursurile incepand de joi. In judetul Cluj, 60% dintre profesori faceau ieri greva. (Elena Stanciu)
    GALATI
    Cadrele didactice afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au decis sa migreze catre Sindicatul Invatamantului Preuniversitar (SIP) Galati pentru a putea continua greva. Presedintele SIP Galati, Valeriu Diculescu, ne-a declarat ca cele aproape 300 de cadre didactice din cele trei licee ale municipiului Tecuci s-au inscris in sindicatul pe care il conduce pentru ca FSLI Galati a hotarat incetarea grevei in urma cu zece zile. Din cate se pare, numarul celor care vor demisiona din FSLI va creste, asta pentru ca profesorii afiliati la SIP vor sa continue greva. (Erik Hoosz)

    DOLJ
    Majoritatea dascalilor doljeni au revenit, saptamina aceasta, rand pe rand la catedre. Astfel, doar 45 dintre cele 255 de unitati de invatamint din judet se mai aflau, ieri, in greva. Cand toata lumea credea ca situatia va reintra in normal, "bomba" a venit de la Scoala Generala nr. 30 "Mihai Viteazul" din Craiova, unde trei profesori au intrat in greva foamei. Sotii Viorica sI Gheorghe Sbora, in virsta de 57, respectiv 59 de ani, ambii profesori de educatie fizica sI Acsente Corneanu, 59 de ani, profesor de istorie au decis sa se "baricadeze" in cancelarie sI sa nu mai manince nimic, in semn de protest fata de atitudinea Guvernului, in fata crizei fara precedent, din invatamint. In mod ironic, incidentul de la Scoala 30 a determinat profesorii din alte citeva scoli craiovene, care renuntasera la greva, sa revina asupra deciziei si sa suspende, din nou, cursurile, pe termen nelimitat. (Cristian Vasilcoiu)
  • ×