x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Patriarhul

Patriarhul

de Daniela Cârlea Şontică    |    13 Sep 2007   •   00:00
Patriarhul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romăne este, de aseară, Preafericitul Daniel. El a fost desemnat ca Intăistătător al Bisericii in urma celui de-al doilea tur de scrutin. A primit 95 de voturi faţă de 66 ale IPS Bartolomeu Anania. Vă prezentăm, pas cu pas, cum s-a ajuns la acest rezultat.

Aşa s-a ales al şaselea Patriarh al romănilor

La alegerile de Patriarh, eveniment petrecut ieri la Palatul şi Reşedinţa Patriarhală, nu a fost aşa cum şi-ar inchipui cei care se găndesc la cuvăntul "alegeri". Lucrurile sunt mai tainice aici decăt in alte părţi. Pentru cine nu inţelege lucrarea care se petrece in Biserica lui Dumnezeu, atăta lipsă de transparenţă poate părea nefirească. Altfel,
este normal.


9:30. In Catedrala Patriarhală incă nu s-a terminat slujba Liturghiei. A putut să intre in biserică oricine, inclusiv fotoreporterii, dar după căteva minute au fost poftiţi afară posesorii de camere TV şi de aparate de fotografiat. "De ce?", se revoltă zecile de ziarişti. "Părintele Stoica a zis că avem voie." "Da, dar nu doresc acest lucru şi ierarhii care slujesc", li se răspunde. Ni se vor da fotografii făcute de cineva de la Patriarhie. Curtea este plină, sunt vreo şase televiziuni care şi-au trimis cameramanii şi reporterii, şi se mai zăresc alte zeci de reportofoane, de carneţele şi pixuri gata să consemneze evenimentul.


9:40. Istoricul Petre Guran, apărut pe la tv in ultimele zile la emisiuni cu tema noului Patriarh, vrea să intre in biserică. Un SPP-ist ii spune că numai feţele bisericeşti au voie acolo. "Ce, eu n-am faţă bisericească?", intreabă acesta. Nu mai contează ce i s-a răspuns.


9:45
. De la Biroul de Presă ni se dă lista completă a membrilor Colegiului Electoral Bisericesc format din Membrii Sfăntului Sinod, membrii delegaţi ai eparhiilor, membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor, membrii de drept ai Adunării Naţionale Bisericeşti. Ei vor decide cine să fie Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romăne. In fapt 161, pentru că au lipsit doi ierarhi, Ioachim, Episcopul Huşilor, şi Eftimie, Episcopul Romanului, fiind bolnavi, iar 3 laici au lipsit şi ei. Două posturi de episcopi sunt vacante.


10:00. Ierarhii, membri ai Sfăntului Sinod, ies din Catedrală in timp ce clopotele sună solemn. Se indreaptă senini spre sala sinodală din Reşedinţa Patriarhală, unde vor desemna candidaţii la scaunul patriarhal. Toată lumea vrea să-i fotografieze căt mai de aproape. Sunt singurele poze, de altfel, pe care fotoreporterii le pot face. Nici picior de ziarist nu are voie in sala sinodală, la şedinţă. Ultimii dintre episcopi ies, parcă spre confirmarea pronosticurilor făcute de toţi, exact ierarhii consideraţi "favoriţi". Umăr lăngă umăr, păşesc spre treptele reşedinţei, zămbitori, IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei. Cel tănăr il va susţine pe cel mai in vărstă? Apoi trece cu faldurile camilafcei in vănt şi IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, spunăndu-i ceva tainic lui IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.


10:30. Bogdan Teleanu de la Biroul de Presă preia de la Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvănt al Patriarhiei, informaţii din şedinţa Sfăntului Sinod. Aşa aflăm numele celui care prezidează şedinţa: IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, ales pentru vechimea in arhierie.


10:40. In timp ce ierarhii işi fac treaba in sala sinodală, aşa cum le dictează conştiinţa şi credem că şi Duhul Sfănt, noi, ziariştii socializăm. Se aduce in discuţie site-ul de pariuri care are ca miză - ce credeţi? - Noul Patriarh. Cică Mitropolitul Bartolomeu ar fi fost dat acolo drept căştigător, dar numai din raţiuni financiare, că de fapt se crede că Mitropolitul Daniel ar ieşi totuşi invingător.


10:50. In disperare de cauză, jurnaliştii au sărit cu tot cu microfoane şi camere pe un biet călugăr, trăitor la patriarhie, pe care l-au intrebat cam cine ar crede că va ieşi şi ce calităţi să aibă. Le-a răspuns şi el mai nimic. Ce putea să spună?


11:00. O informaţie de la Părintele Stoica, prin telefon la Bogdan, care ne spune: preşedintele Sinodului va fi asistat, ca bărbaţi de incredere, de doi ierarhi, Irineu Bistriţeanu şi Calinic Botoşăneanu, cei mai vechi in arhierie. Secretar al Sfăntului Sinod, Casian de Vicina, episcopul-vicar de America şi Canada, fiind cel mai nou in arhierie.


12:00. Aşteptăm un comunicat oficial in care să se spună numele candidaţilor. Incă nu s-a terminat şedinţa. In timp ce scriu, in centrul de presă amenajat cu acest prilej la etaj, in Palatul Patriarhal, mă priveşte dintr-un tablou insuşi Patriarhul Teoctist. De data aceasta, măna Patriarhului binecuvintează doar astfel.


12:20. Secretarul Sfăntului Sinod, PS Vincenţiu Ploieşteanu, anunţă in această "zi binecuvăntată", numele mult aşteptate: ca prim candidat, Mitropolitul Daniel, apoi Mitropolitul Bartolomeu, şi, surpriză, al treilea, PS Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei. Incă de la inceput, IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a renunţat la candidatură, iar IPS Teofan s-a retras şi el in al doilea tur de scrutin. Trei candidaţi, trei calităţi: IPS Daniel, mare administrator, IPS Bartolomeu, mare cărturar, PS Ioan, mare trăitor, in primul rănd călugăr.


PĂNĂ SPRE ORA 16:00. In Catedrala Patriarhală, credincioşii se roagă pentru a avea un Păstor "după voia lui Dumnezeu", cum spune un domn cu părul alb, Constantin. Pe mormăntul Patriarhului Teoctist, proaspăt aşezata placă de marmură susţine buchete imense de flori albe, mai ales crini. Afară, o femeie pe care o văd mereu la slujbe importante pe Deal, imbrăcată intr-un fel de mireasă, zdruncinată la minte, rosteşte căntări in care parcă s-ar ruga defunctului Patriarh. Dincolo, băncile aleii, pline de oameni sărmani. Dincoace, aşteptarea.


16:15. Ierarhii, din nou sub frenezia aparatelor de fotografiat şi filmat, dinspre Reşedinţă spre Catedrală. Slujbă de Te Deum.


17:00. Clerici şi laici, ierarhi şi mireni, reuniţi in Colegiul Electoral Bisericesc, au mers in aula mare pentru votul final. In curtea Patriarhiei au apărut căţiva protestatari cu un banner pe care scria: "Fără masonerie la Patriarhie!".


18:30. Primul tur de scrutin: scorul 80 de voturi - IPS Daniel, 62 de voturi - IPS Bartolomeu şi 18 voturi - IPS Ioan. A inceput al doilea tur de scrutin.


19:30. Avem Patriarh. Al şaselea.


Candidaţii şi votanţii

Iată pe scurt, CV-urile celor care au fost aleşi candidaţi la scaunul patriarhal. IPS Daniel Ciobotea, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, născut la 22 iulie 1951 in satul Dobreşti, Timiş, in familia invăţătorului Alexie Ciobotea, a făcut studii strălucite in teologie, in ţară şi străinătate, a participat la diferite adunări şi conferinţe cu caracter ecumenic, a obţinut titlurile de doctor in teologie atăt la Universitatea din Starsbourg, căt şi la cea din Bucureşti. In monahism a intrat in 1987. IPS Bartolomeu Anania s-a născut la 18 martie 1921 in comuna Glăvile, judeţul Vălcea. A urmat cursurile a trei facultăţi, Medicină, Conservator şi Teologie. A făcut puşcărie politică la Aiud, acuzat de legionarism. Ca monah şi teolog, a avut mai multe demnităţi şi funcţii. S-a retras la mănăstirea Văratec, unde timp de 10 ani a diortosit şi adnotat Biblia. Este şi scriitor apreciat.
PS Ioan Selejan, Episcopul de Covasna şi Harghita, s-a născut la 16 noiembrie 1951, in Pietrani, Bihor. După ce a terminat Facultatea de Instalaţii şi Automatizări in 1976, s-a călugărit la mănăstirea Lainici. A absolvit apoi şi Facultatea de Teologie din Sibiu. Este doctor in Egiptologie şi Orientalistică. In 1994 a fost chemat de la Ierusalim, unde era Superiorul Aşezămintelor, pentru a fi numit Episcop al Covasnei şi Harghitei. Intre laicii care au votat Patriarhul s-au aflat: Alexandru Oproiu, Mihai Teodorescu, Constantin Bălăceanu Stolnici, Ilie Bădescu, Viorel Roman, Dorel Onaca, Vasile Lupu, Nicolae Băciuţ, Sorin Frunzăverde, Petre Marian Miluţ.


IPS Daniel: "Vreau ca BOR să fie mai bine cunoscută"

In primul său mesaj in calitate de Patriarh, Mitropolitul Daniel şi-a exprimat dorinţa de a sluji Biserica Ortodoxă Romănă "aşa cum a făcut-o" predecesorul său, Patriarhul Teoctist, el mulţumind Sfăntului Sinod şi membrilor Colegiului Electoral Bisericesc pentru increderea acordată. Noul Patriarh a pledat pentru "preţuirea, păstrarea şi cultivarea" tuturor lucrurilor lăsate de Patriarhul Teoctist, decedat in 30 iulie, la vărsta de 92 de ani. IPS Daniel a declarat că intenţionează să păstreze biserica pe linia pe care a inscris-o predecesorul său Teoctist, "conform dorinţei Sfăntului Sinod", şi să facă totul pentru ca BOR să devină mai cunoscută. In acelaşi timp, el a făcut apel la "toţi cei care iubesc biserica şi ţara noastră" să ajute patriarhul in noua misiune ce i-a fost miercuri incredinţată. "Avem nevoie de sfaturile voastre, de incurajarea voastră, avem nevoie de cooperarea dumneavoastră şi considerăm că Dumnezeu ne va binecuvănta atunci cănd noi ne vom apropia de El, ascultănd cuvăntul Evangheliei", a spus Daniel. Răspunzănd intrebărilor unor jurnalişti, Daniel a afirmat că intenţionează să facă BOR "mai cunoscută pe toate planurile". "Este cunoscută şi in prezent, dar vreau să fie mai bine cunoscută in multiplele ei lucrări", a spus IPS Daniel. Sfăntul Sinod l-a validat pe IPS Daniel in funcţia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Romăne, stabilind ca la 30 septembrie să aibă loc ceremonia de investire a acestuia in noua funcţie, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvănt al Patriarhiei Romăne, Constantin Stoica. Noul patriarh va avea titulatura "Prea Fericirea Sa, Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Prea Fericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romăne". In perioada de la alegere pănă la investire interimatul va fi asigurat tot de IPS Daniel, care după moartea patriarhului Teoctist a fost numit locţiitor de patriarh.

Reacţiile politicienilor

Preşedintele Traian Băsescu a transmis felicitări IPS Daniel pentru alegerea sa in demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romăne. "Preşedintele Traian Băsescu a urat Prea Fericirii Sale ani indelungaţi şi impliniri ca Intăistătător al creştinilor ortodocşi din Romănia, exprimăndu-şi increderea că Prea Fericirea Sa Daniel işi va dedica inţelepciunea şi experienţa slujirii valorilor credinţei şi călăuzirii Bisericii Ortodoxe Romăne intr-o societate modernă şi europeană", se arată intr-un comunicat al Preşedinţiei. La răndul său, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că, prin alegerea noului patriarh, Biserica Ortodoxă Romănă va avea posibilitatea să işi reafirme o dată in plus importantul rol de reper moral, implicăndu-se şi mai mult in proiectele sociale derulate in ultimii ani. Premierul a arătat din nou că este dezamăgit pentru faptul că alegerile noului patriarh au fost "politizate", printr-o implicare mult prea accentuată a unora dintre reprezentanţii clasei politice. Şi preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a adresat cele mai sincere felicitări IPS Daniel. "Avem cu toţii obligaţia păstrării scării valorilor morale creştine, iar Biserica noastră a jucat in acest sens un rol esenţial, pentru că s-a bucurat, intotdeauna, de increderea romănilor, mai ales in perioadele dificile, cum a fost şi trecerea de la statul de tip totalitar la democraţie", a spus preşedintele Senatului.

MOMENT INSEMNAT. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi-a exprimat convingerea că IPS Daniel va fi cel mai puternic, respectat şi influent Patriarh al Romăniei. "Consider că noul Patriarh va continua moştenirea IPS Teoctist şi sunt convins că va aduce un plus de rigoare şi de deschidere Bisericii Ortodoxe Romăne către mişcarea ortodoxă europeană", a spus Geoană. Vicepreşedintele PNL, Puiu Haşotti, a declarat că implinirile noului Patriarh vor fi implinirile neamului romănesc şi şi-a exprimat speranţa că "noul Patriarh va continua tradiţia Bisericii Ortodoxe Romăne, că va implica şi mai mult Biserica in viaţa comunităţilor romăneşti". La răndul său, liderul PD, Emil Boc, şi-a manifestat speranţa ca noul patriarh să ducă mai departe testamentul Preafericitului Teoctist. "Mă bucur că alegerea Patriarhului s-a făcut in persoana Mitropolitului Daniel, respectăndu-se o tradiţie ce durează de la Cuza", a declarat şi vicepreşdintele PRM, Lucian Bolcaş. Nu in ultimul rănd, Regele Mihai a arătat că alegerea noului patriarh reprezintă un moment insemnat pentru credinţa strămoşească şi pentru Romănia de măine. "Familia noastră şi cu mine suntem alături de toţi romănii ortodocşi care au, incepănd de astăzi, un nou Patriarh, Prea Fericitul Părinte Daniel. Considerăm această zi un moment insemnat pentru credinţa strămoşească şi pentru Romănia de măine", se arată in mesajul Regelui Mihai.

×