ICM Tărgu-Jiu va intra in faliment, in baza unei decizii pronunţată ieri de Curtea de Apel Galaţi. Decizia, irevocabilă şi executabilă, a fost luată deşi ICM işi achitase datoriile şi deschide drumul grupurilor de interese care pot pune măna pe o treime din acţiunile complexului energetic Rovinari.
Din culise - Consecinţele falimentării intreprinderii de conservare a minelor
ICM Tărgu-Jiu va intra in faliment, in baza unei decizii pronunţată ieri de Curtea de Apel Galaţi. Decizia, irevocabilă şi executabilă, a fost luată deşi ICM işi achitase datoriile şi deschide drumul grupurilor de interese care pot pune măna pe o treime din acţiunile complexului energetic Rovinari.
Instanţa a stabilit, printr-o decizie definitivă, că falimentul ICM este irevocabil şi executabil. Decizia a fost făcută publică, după două amănări succesive in ultimele săptămăni. Magistraţii gălăţeni au respins recursul formulat de Intreprinderea de Conservare Mine SA (ICM) Tărgu-Jiu deşi societatea işi achitase datoriile.
DATORII PLĂTITE. Falimentul ICM a fost cerut la inceputul anului de către ARC SA Tărgu Cărbuneşti, pentru o datorie de circa 6 miliarde de lei vechi. Datoria a fost achitată intre timp de ICM. Cu toate acestea, o instanţă a Tribunalului Gorj a admis in primăvară cererea de faliment, ICM intrănd sub administrarea judiciară a lichidatorului BNP Consult Craiova, firmă care, la acel proces, a gestionat şi patrimoniul ARC SA, intrată, la răndul său, in faliment.
Directorul general Adrian Zamfirescu a inaintat recurs la decizia de faliment, iar ulterior a cerut mutarea procesului de la Craiova la Galaţi. Zamfirescu, numit recent de Ministerul Economiei şi Finanţelor in funcţia de administrator special al ICM, a prezentat instanţei adrese oficiale ale ANAF şi AVAS prin care cele două instituţii, in calitate de principali creditori ai ICM, se opuneau intrării in faliment. Toate aceste argumente nu au contat in faţa instanţei, care a decis că societatea este falimentară, deşi işi achitase datoriile către firma ARC iar ceilalţi creditori s-au opus deciziei.
MIZA. Falimentul ICM a fost dospit de băieţii deştepţi din energie incă de pe vremea pe cănd democratul Ionel Manţog era secretar de stat in Ministerul Industriilor. Acesta a fost primul care a cerut declanşarea procedurii de faliment a ICM, deoarece această operaţiune asigura intrarea in acţionariatul complexurilor energetice Rovinari, Turceni şi Craiova, după cum atrăgea atenţia Laurenţiu Ciurel, directorul complexului Rovinari. Cum manevra nu a reuşit, pe fir a intrat lichidator judiciar BNP Consult Craiova, o firmă cunoscută drept apropiată liderilor democraţi. Aceasta a incercat in mai mult rănduri să solicite falimentul ICM şi in cele din urmă a reuşit. Acum BNP Consult are posibilitatea să transforme datoriile pe care ICM le avea de recuperat de la cele trei complexuri energetice in pachete de acţiuni. BNP Consult poate să numească pe oricine doreşte in Consiliul de Administraţie al complexurilor energetice sau poate chiar vinde acţiunile care ar rezulta din conversia datoriilor.
Laurenţiu Ciurel, a declarat ieri că este convins că statul nu va mai avea controlul pachetului de acţiuni la această unitate, după ce vor fi parcurse toate etapele de recuperare a datoriilor pe care fosta termocentrală Rovinari le avea la fosta CNLO. "Din căte cunosc eu, este vorba de o sumă de 820 de miliarde de lei vechi, sumă pe care, dacă doreşte, şi sigur va dori, viitorul lichidator judiciar o va converti in acţiuni la Complexul Energetic. Asta inseamnă că mai bine de o treime sau aproximativ atăt va trece automat in proprietate privată şi nu va mai reveni statului. Dacă adăugăm şi cei 25% trecuţi la Fondul Proprietatea, vom vedea că se realizează o privatizare indirectă a complexului. Probabil că ne vom judeca pentru a preveni o asemenea situaţie, dar incă nu ştiu exact ce vom face, deoarece nu am crezut o clipă că se va ajunge la falimentul ICM", a declarat Ciurel.