Audierile vor fi atât în dosarul care privește ancheta criminalistică pentru moartea celor opt victime din incendiu, cât și în ancheta redeschisă de Direcția Națională Anticorupție, după ce dosarul inițial care viza acordarea avizelor ISU a fost clasat. Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a făcut reclamă agresivă pentru pensiunea care a ars și care nu avea nici măcar autorizație de construcție, deși rolul instituției pe care o conduce este acela de a proteja consumatorii. Și inspectorii ISU sau polițiștii au fost folosiți de patronul pensiunii pentru a-și asigura protecția, iar rezultatele s-au văzut: „Ferma Dacilor” nu a fost nici amendată, nici închisă pentru numeroasele nereguli descoperite abia acum, după tragedia din noaptea de Crăciun.
Surse din ancheta care se desfășoară în acest moment la „Ferma Dacilor” au declarat, pentru Jurnalul, că vor fi chemați la audieri toți reprezentanții instituțiilor despre care există acum suspiciuni că ar fi protejat de controale pensiunea groazei de la Tohani.
În urma primelor rezultate ale anchetei criminalistice care se desfășoară la locul incendiului cu opt morți s-a constatat că pensiunea nu avea niciun fel de autorizație de construcție sau de siguranță la incendiu, dar a fost scutită de controale din partea instituțiilor care ar fi trebuit să ia măsuri pentru a nu se ajunge la o asemenea tragedie. Atunci când controalele au existat, nu s-au soldat cu amenzi, ci cel mult cu avertismente, iar după anul 2019 nu s-a mai făcut niciun control.
„Vor fi audiați toți reprezentanții instituțiilor care au fost implicați, într-un fel sau altul, în această formă de protecție. Dacă este un președinte de instituție de control, e cu atât mai grav. Se va stabili în ce măsură aceștia au fost direct responsabili pentru situația la care s-a ajuns”, a declarat, pentru Jurnalul, un procuror.
Poliția și MAI nu au fost implicate
În cazul polițiștilor, nu a fost implicată instituția, ci unul dintre sindicate - SNPPC a avut un contract de parteneriat cu Ferma Dacilor, încă din anul 2018, prin care membrii sindicatului primeau o reducere de 20% la această pensiune. Dar nici Poliția Română, nici Ministerul Afacerilor Interne nu au fost implicate direct și nici nu aveau atribuții de control pentru avizele de funcționare și autorizațiile de care pensiunea ar fi avut nevoie.
Mai gravă este situația Inspectoratului pentru Situații de Urgență, nu doar pentru că Ferma Dacilor le-a organizat o masă de protocol inspectorilor ISU Prahova, în 2019, ci mai ales după ce angajații au declarat că aveau dispoziție de la „centru” să evite controalele și amenzile pentru această pensiune.
Protecția ANPC, prin reprezentant
Cea mai gravă pare a fi implicarea președintelui Protecției Consumatorilor, Horia Constantinescu. Acesta a declarat public, pe pagina lui de Facebook, cu două luni în urmă, că e prieten cu patronul pensiunii de 31 de ani și îl susține. Reclama pe care șeful ANPC a făcut-o pentru Ferma Dacilor a fost chiar agresivă, adresându-se tuturor celor care i-ar fi contestat calitatea cu apelativele „idiocrați și hateri”. Mesajul către „idiocrați și hateri” venea la câteva luni de la clasarea dosarului deschis de DNA Prahova pentru avizele ISU - dosar redeschis chiar pe 26 decembrie, în ziua tragediei.
După ce protecția oferită de el pensiunii a fost comentată în spațiul public, președintele ANPC s-a plâns încă o dată, pe Facebook, spunând că i se transferă vina altor autorităţi „numai pentru că dă bine”, ceea ce consideră a fi „jenant”.
„Ferma Dacilor, idee românească, produse românești, peisaje unice și oameni minunați!!! Pentru idiocrați și hateri: acolo unde efortul, calitatea, ambiția și rezultatele merită promovate, o voi face, indiferent de discuțiile de doi lei, lansate în spațiul public!!! Sunt prieten cu proprietarul de aproape 31 de ani. Cunosc acest proiect, încă din 2007, de când era o simplă idee. Dacă fiecare dintre noi s-ar gândi la produsele românești, măcar jumătate din cât o fac producătorii, acestea ar avea o șansă mult mai mare, în fața celor străine. Vă pot spune, cu mâna pe inimă, că jumări, ca aici, nu găsiți nicăieri, în lume. Brânzeturile sunt producție proprie, ca de altfel 99 la sută dintre produse”, scria președintele ANPC pe Facebook, pe 21 octombrie, mesajul fiind preluat de Ferma Dacilor a doua zi, ca material cu scop evident publicitar.
În afară de faptul că președintele autorității de control pentru protecția consumatorilor nu ar trebui să facă reclamă unei unități de cazare și de alimentație publică pe care subalternii lui trebuie să o controleze, șeful ANPC a făcut publicitate pentru o structură care nu avea nici autorizație de construcție, nu doar avize ISU, care era o construcție din lemn care a ars ca o torță, materialul nefiind ignifugat.
Toate aceste detalii sunt legate direct și de ANPC, fiind vorba despre protecția consumatorilor și din punctul de vedere al siguranței clădirii, astfel încât președintele instituției de control poate fi considerat direct implicat în tragedia care a dus la moartea celor opt persoane.
Președintele ANPC ar putea fi demis, dacă va fi găsit vinovat pentru protecția oferită pensiunii care a ars la Tohani, făcând opt victime. Nu este singurul caz în care Horia Constantinescu a făcut publicitate unităților de cazare sau de alimentație publică pe care ANPC le controlează.