x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Perchezitie pe ascuns

Perchezitie pe ascuns

de Violeta Fotache    |    25 Noi 2006   •   00:00
Perchezitie pe ascuns

Anchetatorii au gasit in apartamentul din Bucu-resti al bulgarului Stamen Stantchev, urmarit penal pentru spionaj economic, documente importante de infrastructura, cum ar fi planul topografic al unui aeroport, dar si inscrisuri re-feritoare la corespondenta Ambasadei SUA la Bucuresti cu Ministerul Economiei si Comertului. Radu Mihai Don-ciu, consilier la MCTI, a primit interdictia de a parasi Bucurestiul.

Anchetatorii au gasit in apartamentul din Bucuresti al bulgarului Stamen Stantchev, urmarit penal pentru spionaj economic, documente importante de infrastructura, cum ar fi planul topografic al unui aeroport, dar si inscrisuri referitoare la corespondenta Ambasadei SUA la Bucuresti cu Ministerul Economiei si Comertului.

Stamen Stantchev, consultant al Credit Suisse First Boston Europe Ltd. Londra (CSFB) si Credit Anstalt Investment Bank (CA-IB) Corporate Finance Beratungs GmbH Austria, folosea in perioada de sedere in Romania un apartament situat in centrul Capitalei, chiar pe Bulevardul Gheorghe Magheru. Potrivit surselor noastre, in aceasta locatie s-ar fi realizat mai multe intalniri conspirative cu legaturile sale, intrevederi in cursul carora Stamen Stantchev ar fi cerut si/sau primit date, informatii si documente nedestinate publicitatii, printre care s-ar fi aflat si informatii clasificate.

MANDAT SPECIAL. Cel putin acestea au fost informatiile pe care le-au detinut autoritatile competente in vara acestui an, atunci cand au cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie un mandat special pentru accesul in apartamentul din centrul Bucurestiului. Conform surselor noastre, s-a cerut aprobarea pentru cautarea unor informatii si documente pentru a caror obtinere este necesar accesul intr-un loc, la un obiect sau deschiderea unui obiect. S-a cerut, de asemenea, aprobarea pentru ridicarea si repunerea la loc a unui obiect sau document, examinarea lui, extragerea informatiilor pe care acesta le contine, dar si inregistrarea, copierea sau obtinerea de extrase prin orice procedee.

DOCUMENTELE DIN CASA CONSPIRATIVA. In "casa conspirativa" din Bulevardul Gheorghe Magheru, la "perchezitia subtila", facuta la sfarsitul lunii iunie 2006, au fost identificate mai multe documente, atat pe suport optic, cat si de hartie. Concret, au fost descoperite documente privind obiective importante de infrastructura. Potrivit surselor noastre, printre acestea se afla chiar si planul topografic al Aeroportului International Cluj-Napoca, la care erau anexate situatia economica a obiectivului, necesarul de investitii, date referitoare la terminal, numar de angajati, dotare logistica. Nu lipseau releveele topografice si elementele economice care vor fundamenta devizul lucrarilor in cadrul proiectului segmentului Autostrazii Bucuresti - Ploiesti. S-au gasit si alte harti topografice in detaliu care contin si date cu privire la obiectivele economico-strategice din arealul judetului Brasov.

INDUSTRIA DE APARARE? Printre documentele nedestinate publicitatii privind strategia de privatizare a unor societati comerciale de interes strategic, aflate in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, s-au descoperit informatii despre societati din cadrul industriei de aparare aflate in patrimoniul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI). Sursele noastre nu au precizat insa despre ce firme anume este vorba. De precizat ca in patrimoniul OPSPI se afla si compania producatoare de armament Romarm SA, cu toate cele 16 filiale ale sale, a carei privatizare urmeaza sa fie realizata. In continuarea procesului de privatizare se afla si SC Avioane Craiova SA, Romaero SA, potrivit site-ului oficial al MEC.

SISTEMUL ENERGETIC. Autoritatile au descoperit in apartamentul lui Stantchev chiar si strategia MEC de privatizare a unor societati din cadrul sistemului energetic national, vezi complexele energetice de la Turceni si Rovinari, Termocentrala Doicesti, SC Electrica Muntenia Sud. Cazul Petrom nu lipsea, nici el, spun sursele citate, printre documentele legate de aceasta privatizare fiind gasit si proiectul hotararii de guvern privind vanzarea unui pachet de 8% din actiunile Petrom detinute de MEC catre salariatii societatii. Dar si punctajul obtinut de ofertele firmelor participante la selectionarea consultantului international al MEC pentru privatizarea Petrom.

CORESPONDENTA DIPLOMATICA. Cautarile in apartamentul bulgarului au scos la iveala faptul ca Stantchev detinea si documente referitoare la corespondenta Ambasadei SUA la Bucuresti cu MEC. Mai exact, s-a gasit corespondenta interna si externa apartinand OPSPI, inclusiv note de fundamentare ale unor acte normative. Printre acestea se afla si adresele emise de OPSPI catre Michael Guest, fostul ambasador al SUA in Romania, dar si corespondenta dintre ambasador si Bank of America, institutie bancara care a participat la selectarea consultantului pentru privatizarea fostei SNP Petrom SA.

CONSILIERUL DONCIU, OPRIT SA PLECE DIN LOCALITATE
Procurorii DIICOT i-au interzis ieri lui Mihai Radu Donciu, consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, sa paraseasca Bucurestiul pe perioada cercetarilor. El s-a prezentat ieri la Parchetul instantei supreme, in dosarul in care este urmarit penal sub acuzatia de tradare prin transmiterea de secrete privind privatizarea unor societati comerciale de importanta strategica pentru Romania. Alaturi de bulgarul Stamen Stantchev si de alti sase invinuiti, Donciu mai este acuzat de constituirea unui grup de crima organizata, cu scopul divulgarii secretului economic si concurentei neloiale. El este al patrulea invinuit in dosar, fata de care se ia masura interzicerii de a parasi Capitala, dupa cetatenii straini Stamen Stantchev, Mustafa Oral si Vadim Benyatov Don. Mihai Radu Donciu avea responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici din subordinea ministrului. El este membru in Consiliul de Administratie al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) si a facut parte din comisiile de selectare a consultantilor pentru privatizarea Postei Romane si SN Radiocomunicatii. El a fost ieri audiat timp de patru ore de procurorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, aceasta fiind prima declaratie pe care a dat-o in calitate de invinuit in dosar. Potrivit surselor noastre, Donciu i-ar fi transmis lui Stantchev informatii si date confidentiale despre privatizarea SN Radiocomunicatii SA. Pe baza acestora CA-IB Corporate Finance Beratungs GmbH si-a crescut punctajul. De altfel, Donciu, Stantchev si Klaus Requat (co-presedinte al firmei numite mai sus) s-au intalnit, conform surselor citate, pe la jumatatea lunii aprilie 2006 intr-un cadru privat. La aceasta intrevedere consilierul ministrului Comunicatiilor i-a inmanat bulgarului doua mape cu documente. Tot el l-a asigurat ca nu vor fi probleme la licitatie. La iesirea din sediul Parchetului, el a refuzat sa faca declaratii. Totusi, intrebat daca s-ar fi asteptat ca vreodata sa fie acuzat de tradare in legatura cu divulgarea unor informatii ce ar periclita siguranta nationala, Donciu a raspuns negativ. Deja ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, a anuntat ca il va suspenda pe Donciu din functia de membru in comisiile ce selecteaza consultantii pentru privatizarea companiilor din subordinea MCTI. Potrivit Mediafax, Zsolt Nagy a precizat ca Donciu nu va fi suspendat si din functia de consilier, atat timp cat invinuirile nu sunt confirmate de o hotarare judecatoreasca.

MUCEA, AUDIAT
Tot ieri a fost audiat si Mihai Dorinel Mucea, adjunctul sefului OPSPI, suspendat joi din functie prin ordinul ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres. Potrivit surselor noastre, in cadrul "grupului de crima organizata" alcatuit in jurul bulgarului Stantchev, Dorinel Mucea ar fi furnizat "organizatiei" date confidentiale de interes privind privatizarea unor obiective strategice. Astfel, el i-ar fi dat bulgarului punctajele ofertelor selectate de Comisia de licitatie constituita la nivelul OPSPI-MEC pentru privatizarea SC Electrica Muntenia Sud SA. Aceste date erau clasificate "secret de serviciu". La intrarea in sediul Parchetului instantei supreme, Mihai Dorinel Mucea a declarat ca a venit sa-si demonstreze nevinovatia si ca toate acuzatiile care i se aduc sunt incorecte. Functionarul MEC a fost audiat aseara in prezenta avocatului ales, pentru prima oara in calitatea de invinuit pentru tradare si constituire a unui grup de crima organizata. La inchiderea editiei, discutiile procuror-invinuit erau inca in desfasurare.

REACTIE SERES
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat, aseara, pentru MEDIAFAX, ca s-a intalnit de mai multe ori cu Stamen Stantchev, la sediul MEC. Acesta venea in calitate de consultant si era interesat de mai multe proiecte ale ministerului, in special de cele derulate de OPSPI. Intrebat daca il cunoaste, Seres a raspuns: "Eu de unde sa stiu cine este Stantchev? Din cate stiu, a fost in echipa care a participat la privatizarea Petrom sau Distrigaz Sud, sau amandoua. Nu stiu sa spun cine l-a adus la minister", a conchis Seres.
×