x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pericol global: găina care guiţă

Pericol global: găina care guiţă

de Anca Aldea    |    Sînziana Stancu    |    09 Mai 2009   •   00:00
Pericol global: găina care guiţă
Sursa foto: Leon Neal/AFP

Primul cod genetic al gripei porcine din eşantioanele cazurilor din Europa a fost descifrat ieri de cercetătorii britanici. O dată cu noile descoperiri, unii dintre cercetători vehiculează şi posibilitatea ca virusul aviarei să se combine cu cel al porcinei într-un amestec "letal".

Healt Protection Agency (HPA) a anunţat, de asemenea, că cercetătorii britanici au descifrat codul trimis, din mostrele izolate de ei, specialiştilor care lucrează la un vaccin împotriva gripei porcine, informează BBC online.

Descifrarea primului cod genetic al virusului care a pătruns în Europa le va da acum posibilitatea specialiştilor să compare acest virus cu cele descoperite în cazurile din Mexic şi Statele Unite şi să studieze reacţiile imune pe care le pot provoca. Anterior, specialiştii americani de la Centrul de Prevenire şi Control al Bolilor făcuseră publice pentru cercetătorii din lumea întreagă informaţii genetice despre viruşii izolaţi de ei.

AMESTEC LETAL
Oamenii de ştiinţă nu exclud posibilitatea ca  virusul gripei aviare, care a făcut ravagii pe glob în anii trecuţi, să se încrucişeze cu noul tip de virus care ar putea stârni o pandemie cum omenirea nu a mai văzut din a doua jumătate a secolului trecut.

Dacă virusul aviar "s-ar întâlni" cu cel porcin în Asia, unde gripa aviară este endemică (specifică acestui continent), s-ar combina într-un organism nou, care va fi deopotrivă uşor transmisibil de la om la om, letal şi se va răspândi în toată lumea. Să nu ne alarmăm!

Cercetătorii nu şi-au dat seama încă prin ce "minune" s-ar putea amesteca cele două tipuri de viruşi. Există însă voci care spun că virusul porcin - un organism viu care "s-a născut" dintr-un amestec de gene ale unor viruşi provenind de la porci, vaci şi găini, un organism viu devenit extrem de inteligent - se adaptează perfect la orice material genetic provenit de la alţi viruşi gripali.

PAS IMPORTANT
O echipă de la NIBSC (National Institute for Biological Standards and Control) încearcă să descopere întreaga amprentă genetică a virusului care i-a infectat pe europeni. Oricum, descoperirea de ieri a cercetătorilor britanici este "un pas important" în progresul cercetărilor virusului gripei porcine, după cum a declarat ministrul britanic al sănătăţii, Alan Johnson.

"Rapida descifrare a virusului ne va ajuta foarte mult să luăm decizii în privinţa efectelor virusului gripei porcine asupra organismului", a completat profesorul Maria Zambon de la HPA. De asemenea, schimbul de eşantioane de viruşi studiaţi de diferiţi specialişti din toată lumea îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine cum se comportă virusul după ce infectează organismul uman, deoarece este cunoscut faptul că majoritatea viruşilor au potenţial mutant pe măsură ce se răspândesc.

 Astfel, specialiştii vor putea detecta mai uşor orice modificare survenită pe măsură ce virusul se răspândeşte şi vor putea pune la punct vaccinuri eficiente.

DOUĂ MILIARDE DE INFECTAŢI
Virusul gripei porcine a contaminat 2.384 de persoane din 24 de ţări şi a provocat moartea a 44 de persoane în Mexic şi Statele Unite, potrivit unui nou bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, publicat ieri-dimineaţă pe site-ul său de internet. În Mexic, unde s-a aflat focarul epidemiei, s-au înregistrat 1.112 cazuri, între care 42 au fost mortale, iar în Statele Unite, 896 de cazuri, din care două mortale.

Măsurile restrictive pentru combaterea gripei porcine au fost ridicate progresiv în Mexic, China şi în alte state, dar autorităţile sanitare mondiale au cerut ca vigilenţa să nu scadă în eventualitatea unei reveniri în forţă a virusului, relatează AFP.



Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că până la două miliarde de persoane ar putea fi contaminate cu virusul gripei porcine, dacă se va declanşa o pandemie, precizând că aceasta, în mod tipic, durează aproximativ doi ani. Estimările se bazează pe situaţii similare, în care o pandemie atinge aproximativ o treime din populaţia globului.


ONU nu vrea "discriminare"
Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a condamnat vineri măsurile de plasare în carantină pe criterii de cetăţenie, pe care le consideră "în mod clar discriminatorii", în cadrul luptei împotriva gripei porcine.

"Nimeni nu ar trebui să fie plasat în carantină numai din cauza cetăţeniei sale", a declarat la Geneva purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat, Rupert Colville, citat de AFP. El a denunţat în mod expres punerea în carantină a "mexicanilor care nu prezintă simptome de gripă şi care nu au fost în Mexic în ultima săptămână".

Mexicul, ţara cea mai afectată de virusul mutant A/H1N1, a denunţat la sfârşitul săptămânii trecute acte de discriminare împotriva cetăţenilor săi în China, după plasarea unora dintre aceştia în carantină, în pofida faptului că cetăţenii mexicani respectivi nu prezentau simptome ale gripei porcine.
   Mihaela Mătăchiţă


Zero cazuri de gripă A (H1N1)
Jurnalul Naţional: Domnule profesor Adrian Streinu Cercel (foto), putem spera că a trecut pericolul sau e liniştea dinaintea furtunii?
Prof. dr Adrian Streinu Cercel: S-ar părea că am intrat într-o fază de stagnare a evoluţiei gripei A (H1N1), dar nimeni nu ştie cât va dura. Pentru că virusul încă nu şi-a clarificat poziţia din punct de vedere al structurii şi al agresivităţii. Pentru a dobândi aceste proprietăţi, virusului îi este necesară transmiterea repetată de la om la om.
Pentru că agresivitatea virusului creşte prin pasaje frecvente de la om la om.

 

Dar acest pasaj s-a înregistrat, dovadă că numărul cazurilor suspecte sau confirmate este în creştere continuă...
Este adevărat, dar este o creştere lentă, care a mai pierdut din ritmul iniţial.

 

Cum încheiem noi, ca ţară, această săptămână?
Beneficiem de suportul întregii reţele de boli infecţioase, mobilizată de Ministerul Sănătăţii. De asemenea, am extins programul de supraveghere şi raportare a infecţiilor respiratorii cu încă o lună şi, în paralel, derulăm programul vizând monitorizarea noului virus gripal. Şi foarte important pentru noi este că încheiem această săptămână cu zero cazuri de gripă A (H1N1).

 

Ce veşti aveţi de la Geneva, de la OMS?
Între 19 şi 20 mai la Geneva sunt convocate companiile farmaceutice pentru a li se pune la dispoziţie tulpina virală.
Cu această ocazie se va stabili dacă se trece la producţia vaccinului contra gripei
A (H1N1). Pentru că scopul nostru este să prevenim transformarea într-un virus pandemic. De asemenea, cu această ocazie, OMS va cere asigurări din partea ţărilor dezvoltate că vor permite "acces echitabil" la un eventual vaccin.
  Magda Marincovici

×
Subiecte în articol: special virusul gripei virusului porcine