x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Piele alba pentru Chirac

Piele alba pentru Chirac

de Anca Aldea    |    Marina Constantinoiu    |    Aniela Nine    |    25 Sep 2006   •   00:00
Piele alba pentru Chirac

Printr-o hotarare de guvern adoptata in sedinta de la 13 septembrie, Executivul a alocat si prezentat detaliat o parte din sumele necesare organizarii lucrarilor Sommet-ului Francofoniei.

Din suma totala de 2,7 milioane RON - alocata de Guvern pentru sommet, cea mai mare parte este directionata spre plata serviciilor de cazare a delegatiilor oficiale in hoteluri de cinci si patru stele, si anume 1.600.000 RON.

Oaspetii au de ales intre hoteluri de cinci, patru, trei si, respectiv, doua stele. Hotelurile luxoase, de cinci stele, unde vor fi cazati presedintii si membrii delegatiilor cu functii mai importante, ofera preturi pe masura. La Marriott (cinci stele), apartamentul prezidential poate costa 1.800 de euro pe noapte. Tot la cinci stele se incadreaza si Intercontinentalul, unde o camera poate costa, in medie, intre 159 si 400 de euro, in functie de preferinte. O camera single la Capsa costa 125 de euro, iar apartamentul imperial e 600 de euro.

In centrul Bucurestiului, pe Victoriei, la Hotelul Golden Tulip, o camera costa intre 158 si 207 euro pe noapte. Cel mai ieftin hotel pus la dispozitia oaspetilor straini este Confort Otopeni (trei stele), unde, potrivit website-ului sau, o camera costa in aceasta perioada intre 41 si 59 de euro pe noapte. Tot la trei stele se incadreaza Hotel Capitol, cu preturi intre 70 si 95 de euro pe noapte, Central - 99 si 115 euro pe noapte.

La toate acestea se adauga cheltuielile cu masa zilnica si tratatiile pe durata reuniunii, atat pentru oficiali, cat si pentru reprezentantii presei, estimate la aproape jumatate de milion RON.

DEZINFORMATI? Totusi, nici n-a inceput bine sommet-ul, ca si-a si atras critici in presa straina, respectiv din Quebec (Canada), care se leaga de preturile apartamentelor prezidentiale si camerelor de hotel in care vor fi cazate delegatiile, "umflate" din cauza evenimentului. Publicatia Le Soleil sustine ca "doparea preturilor a descurajat delegatiile sa participe la sommet" si ca acesta este motivul pentru care acestea si-au redus numarul de membri, astfel incat participantii sunt cu 1.000 mai putin. Si asta, in timp ce Romania se ocupa de cheltuieli...

CADOURI
Sefilor de stat si de guvern li se vor oferi cadouri, a caror valoare totala este estimata la 200.000 RON. In plus, membrii delegatiilor, dar si reprezentantii media vor primi rechizite si materiale personalizate (mape de piele, genti, pixuri, bloc-notes-uri, memorie USB, sepci si rucsacuri), pentru a caror achizitionare este alocata suma de 300.000 RON. Potrivit secretarului general al Camerei Deputatilor, Georgeta Ionescu, printre pregatirile facute la Palatul Parlamentului se numara achizitionarea unei instalatii de spalat candelabrele, dar si amenajarea unui birou special pentru presedintele Frantei, Jacques Chirac, cu mobila din piele alba ce a costat 40.000 RON. Palatul Parlamentului a mai comandat 20 de aranjamente florale, iar pentru invitati va fi pregatita si o sala speciala pentru rugaciuni.
×
Subiecte în articol: eveniment stele