x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La jumătatea lunii mai, plajele încă nu sunt amenajate

La jumătatea lunii mai, plajele încă nu sunt amenajate

de Diana Scarlat    |    15 Mai 2023   •   08:20
La jumătatea lunii mai, plajele încă nu sunt amenajate

Sezonul estival s-a deschis, oficial, de la 1 mai, însă administratorii plajelor încă nu au primit acordul Administrației Naționale Apele Române pentru a construi barurile de pe plajă.

Cei care au participat la licitații în luna aprilie, reprezentând peste 200 de noi contracte de administrare a porțiunilor de nisip, s-au plâns mai întâi că Apele Române nu le-au predat plajele la timp, intrând în posesia aprobărilor de amenajare după 3 mai, când primii turiști deja plecau de pe litoral. Dar scandalul continuă, pentru că nici acum nu au reușit angajații Administrației să curețe plajele și nici nu s-au stabilit zonele unde se pot construi baruri. Mai sunt doar două săptămâni până începe oficial și vara, iar litoralul românesc e neamenajat pentru a primi turiștii.

Litoralul românesc arată jalnic, în așteptarea turiștilor. Licitațiile pentru atribuirea plajelor s-a făcut foarte târziu, în aprilie, iar Ministerul Mediului a promis că totul se va desfășura cu celeritate, astfel încât noii administratori să le poată amenaja înainte de începutul sezonului estival. 

Patronii de baruri, cluburi și restaurante de pe plajă aveau mari speranțe de la Ordonanța de Urgență privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă turistică pentru sezoanele 2023-2024, dată în luna februarie. A fost nevoie de o procedură de urgență pentru că anul trecut au expirat aproape 200 de contracte de închiriere, iar până la deschiderea oficială a sezonului estival, la 1 Mai, era timpul foarte scurt ca amenajările subsectoarelor de plajă să decurgă normal, pentru a fi totul gata la timp. Ministerul Mediului nu a admis niciun fel de solicitare venită din partea administratorilor de plaje și a scos la licitație peste 200 de contracte care au expirat până în aprilie 2023.

Primele probleme au apărut după ce au fost câștigate doar 80% din noile contracte, la prima licitație, iar a doua s-a organizat în ultima parte a lunii aprilie, pe ultima sută de metri. În plus, condițiile puse de Administrația Națională Apele Române îi forțează pe câștigătorii licitațiilor să încerce să câștige cât mai mulți bani, pentru a putea avea profit după ce au plătit cu 50% mai mult la Ministerul Mediului, dar asta înseamnă servicii mai scumpe pentru turiști și eliminarea competitivității, în concurența litoralului românesc cu Bulgaria, Grecia și Turcia. 

 

Încă în așteptare, după o lună de la promisiuni

 

Chiar și în aceste condiții, câștigătorii licitațiilor așteptau să le fie predate parcelele și să obțină toate avizele necesare pentru a amenaja porțiunile de plajă. Acest lucru nu s-a întâmplat nici la o lună de la prima licitație. „Nici până astăzi, deși au fost predate plajele, cei de la Apele Române nu au venit să le curețe, iar administratorii au fost obligați să semneze documentele de predare-primire, cu promisiunea de la Apele Române că vor veni a doua zi, dar deja au trecut două săptămâni și nu a mai venit nimeni. Mai grav e că nu vor să dea amplasamentul pentru beach-baruri. Cei care vor să amplaseze baruri modulare cer până în 20 de metri pătrați, dar cei care vor să construiască restaurante au cerut 50 de metri pătrați, iar acum Apele Române vor să-i oblige pe toți să facă beach-bar de 50 de metri pătrați. Refuză să le dea amplasamentul celor care vor să facă baruri mici, iar astfel nu se pot apuca de amenajat și nici nu-și pot lua autorizații pentru ele. În momentul acesta, plajele nu au nimic montat, din cauza celor de la Apele Române”, a explicat, pentru Jurnalul, un administrator de plajă.  

 

Statul critică privații, după ce le blochează investițiile

 

În timp ce întreprinzătorii privați se confruntă cu aceste probleme create de stat, pe mai mult de 200 de subsectoare de plajă, criticile la adresa lor vin tot de la reprezentanți ai instituțiilor statului care s-au dus în control, de 1 Mai, numai pentru a comenta negativ situația de pe litoral. Cel mai mare critic al litoralului a fost Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor - ANPC: „Și dacă tot este weekend, dar la începutul verii, atunci îl dedic litoralului românesc. Încă de dimineață, împreună cu colegi din Ministerul Turismului, Autoritatea Sanitar Veterinară și din cadrul comisariatului Constanța, cărora le mulțumesc pentru implicare și sacrificiu, am finalizat acțiunea «La pas pe litoral». (...) Teza tuturor măscăricilor ce își doresc acoperite neregulile este aceea că eu și autoritatea pe care o reprezint distrugem șansele litoralului, în condițiile în care acest bazar este motivul real a distrugerii uneia dintre cele mai frumoase zone!”, scria președintele ANPC, pe 1 mai, când a-nceput razia împreună cu alți reprezentanți ai statului. Concluzia a fost că litoralul ar trebui redenumit „Controversia” sau „Dughenia”, dar niciunul dintre criticii care reprezintă instituțiile statului nu a întrebat Ministerul Mediului și Apele Române de ce nu-i lasă pe operatorii economici să amenajeze plajele și de ce au fost create toate aceste întârzieri.

 

Imposibil să riposteze, de frica răzbunării instituțiilor

 

Antreprenorii se simt jigniți și chiar sabotați și atacați de reprezentanții statului, care ar fi trebuit să-i sprijine, însă nu pot riposta. „Ce să comentăm la asemenea afirmații venite din partea unui reprezentant al statului? Dacă eu mă apuc acum să comentez sau să-l dau în judecată pentru calomnie sau chiar pentru deservicii aduse turismului românesc, prin descrierea pe care o face și care în mod cert creează o imagine negativă a litoralului, mă aștept, cum ne așteptăm toți, să se răzbune pe noi toate autoritățile, nu doar ANPC. Deja statul ne-a prejudiciat cu sume enorme, doar pe baza acestor întârzieri. Dacă ne mai țin și din control în control, căutând nod în papură, ne vor închide afacerile și tot ei vor spune că suntem niște «măscărici». Toate instituțiile cu atribuții de control descriu mediul privat ca și cum am fi toți numai infractori, hoți și nenorociți care și-au deschis afaceri ca să îmbolnăvească populația. Ce să mai creadă oamenii, când vine președintele ANPC să spună că litoralul e o dugheană și noi suntem niște măscărici împuțiți? Cum vrea colegul domnului de la ANPC, ministrul Turismului, să aducă străini pe litoral, participând la așa ceva”, spune, revoltat, unul dintre câștigătorii licitațiilor pentru plaje, care nici acum nu-și poate construi un beach-bar.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: plaje sezon estival