Scapata cu un NUP in cazul fraudarii votului la Legea pensiilor, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, este reclamata din nou la Parchet. Presedintele PC, Daniel Constantin, a anuntat ieri ca partidul depune o plangere penala impotriva presedintelui Camerei, Roberta Anastase, pentru un abuz "dovedit irevocabil de instanta". Potrivit liderului PC, Roberta Anastase a transmis Biroului Electoral Central ca Partidul Conservator nu e partid parlamentar, iar instanta a decis contrariul.
PC o acuza pe Anastase de abuz in serviciu contra intereselor personale, abuz in serviciu contra intereselor publice si fals intelectual. "Dincolo de abuzul doamnei Anastase vrem sa tragem un semnal de alarma ca actuala putere probabil ca si-a epuizat toate caile de a incerca sa castige alegerile din acest an. I-au mai ramas doar doua cai. Aceea de a merge pe zona de mita electorala si aceea de a merge pe o fraudare masiva a voturilor. Credem ca ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta se incadreaza in ultima categorie cu toate ca sunt convins ca, prin vigilenta pe care o vom avea, sper ca justitia sa dovedeasca independenta in acest proces electoral. Nu vor avea castig de cauza", a declarat, intr-o conferinta de presa, Daniel Constantin. El a precizat ca saptamana trecuta, la alcatuirea Biroului Electoral Central pentru alegerile locale, Roberta Anastase a transmis BEC o adresa prin care certifica faptul ca UNPR este partid parlamentar, iar PC nu.
Astfel, PC a depus o contestatie in instanta si a castigat irevocabil recunoasterea ca partid parlamentar, iar in acest caz are dreptul sa isi desemneze un reprezentant in BEC, fiind vorba despre avocatul Mihai Mustaciosu. "Este regretabil ca si alte persoane care reprezinta statul au recurs si ne gandim in perioada urmatoare sa facem plangere si impotriva lor la a sprijini acest demers al doamnei Anastase, care este contrar obiceiurilor de pana acum. Cred ca cei de la BEC, avand in vedere ca sunt sapte judecatori in componenta acestui birou, ar fi trebuit doar sa constate si sa aplice legea. Nu cred ca trebuia sa o intrebe pe doamna Anastase, care ne-a dovedit in Parlament ca nu cunoaste nici Regulamentul, nici legile Romaniei, daca este PC un partid parlamentar sau nu", a mai spus Daniel Constantin. El s-a aratat surprins ca procurorul de caz a sprijinit solutia Robertei Anastase. Cu aceasta ocazie, presedintele PC a facut apel catre procurorul general si catre Parchetul general in ansamblu, cerandu-le sa dovedeasca independenta in aplicarea legii.
PC, invitat de Basescu la consultari ca partid parlamentar
Ca reactie la anuntul liderului PC de a depune plangere penala impotriva Robertei Anastase, Camera Deputatilor a precizat ca, potrivit legii, partidele politice parlamentare sunt cele care au grup parlamentar propriu in ambele Camere legislative. "De asemenea, mentionam ca o adresa similara, care are la baza aceleasi prevederi legislative in vigoare, a fost trimisa Biroului Electoral Central si din partea Senatului Romaniei", se mai arata in comunicat. Intrand insa in logica celor de la Camera Deputatilor, o precizare asemanatoare ar fi trebuit trimisa si presedintelui Traian Basescu pentru a sti cui sa adreseze invitatiile la consultarile pe care le organizeaza la Cotroceni. Si asta in conditiile in care, la ultimele consultari din 6 februarie, pentru desemnarea premierului Ungureanu, PC a fost invitat separat, ca partid parlamentar. Iar invitatia era adresata invocandu-se articolul 85 alin. (1) si articolul 103 alin. (1) din Constitutia Romaniei, potrivit carora presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.
Proceduri de suspendare si manipulari de program
Decizia PC de a depune plangere penala impotriva Robertei Anastase vine in contextul in care presedinta Camerei Deputatilor este puternic contestata de Opozitie. La inceputul acestei luni, copresedintele USL Victor Ponta a anuntat ca va demara procedurile de suspendare din functie a Robertei Anastase. Numai ca, atat saptamana trecuta, cat si saptamana aceasta deputatilor li s-a dat liber in plen, ei lucrand numai in comisii. Secretarul Camerei, Dumitru Pardau, explicat ca nu sunt proiecte in dezbatere si ca trebuie recuperata activitatea din comisii. In aceste conditii, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca PDL s-a speriat si a anuntat ca USL va depune la prima sedinta de plen cererea de revocare a Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei. aCei de la PDL s-au speriat foarte tare si au amanat toate sedintele de plen pana la Pasti, ei chiulesc si isi iau banii in timp ce noi am donat toti banii. Planul B o sedinta de plen pentru revocarea Robertei Anastase, la prima sedinta a Camerei punctul unu va fi cererea de revocare a Robertei Anastase", a declarat Ponta.
Copresedintele USL a mai spus ca s-a ajuns intr-o situatie in care nu se mai tin sedinte ale Camerei Deputatilor decat pentru "a apara o reprezentanta a lor care a fraudat un vot si care a incalcat grav o regula a Parlamentului". Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat insa ca amanarea sedintelor de plen ale Camerei Deputatilor nu are legatura cu solicitarea PSD de revocare a Robertei Anastase din functie, aratand ca revocarea presedintelui Camerei o poate cere doar grupul din care face parte, iar PDL nu cere. Roberta Anastase a spus insa ca liderul PSD are obsesia revocarii sale din functie, ca aceasta e o problema de natura medicala si nu de fond, aratand ca Ponta poate sa o rezolve cu un psihanalist sau, daca situatia este mai grava, sa se duca la un psihiatru.
Pe de alta parte, inlocuirea Robertei Anastase de la conducerea Camerei Deputatilor este una din conditii puse de Opozitie de a renunta la greva si a de a reveni in Parlament. Acum o luna Victor Ponta anunta ca parlamentarii USL vor continua greva pana la satisfacerea celor patru conditii puse de opozitie. Cele patru conditii puse de USL se refera la "buna functionare a Parlamentului". Astfel, USL solicita un angajament al Guvernului ca va respecta rolul de legiuitor al Parlamentului, renuntarea la folosirea parlamentarilor puterii "ca marionete", inlocuirea Robertei Anastase de la conducerea Camerei Deputatilor si rediscutarea situatiei grupului parlamentar al UNPR.
NUP pentru fraudarea votului la Legea pensiilor
In septembrie 2010, PSD a depus la Parchet o plangere penala impotriva Robertei Anastase si a deputatului PDL Sever Voinescu, pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals. Este vorba de dosarul in care cei doi au fost cercetati pentru o posibila fraudare a votului la Legea pensiilor. Plangerea a fost depusa de reprezentantii PSD si PC din Camera. Prin plangerile formulate s-a sustinut ca, in virtutea functiei de presedinte al Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, sub pretextul defectarii sistemului de vot electronic, a validat realizarea votului la Legea sistemului unitar de pensii, prin ridicarea mainii.
S-a aratat ca, prin aceasta modalitate, a marit intentionat numarul votantilor cu scopul realizarii cvorumului legal, necesar adoptarii legii, desi nu era intrunita majoritatea prevazuta de dispozitiile art. 67 din Constitutie pentru votul acestui act normativ. Atunci, Roberta Anastase, care conducea sedinta de plen, a numarat 170 de voturi, in loc de 86. In iulie anul trecut, Parchetul General a decis neinceperea urmaririi penale (NUP) atat pentru Roberta Anastase, cat si pentru secretarul Camerei, deputatul PDL Sever Voinescu, in cazul votului pe Legea pensiilor.