Jurnaliștii britanici de la „Daily Mail” dezvăluie că fiul actualului președinte american Joe Biden, Hunter Biden, a fost angajat de magnatul Puiu Popoviciu pentru a-l ajuta să întoarcă o condamnare primită în România, „printr-o campanie de propagandă, cu ajutorul legăturilor guvernamentale ale vicepreședintelui de atunci, Joe Biden, și al fostului director al FBI Louis Freeh”. Publicația prezintă modul în care a fost planificată această campanie de propagandă și cum Hunter Biden l-a introdus în schemă pe Louis Freeh, „pentru a-și folosi contactele din justiție din SUA în avantajul lui Popoviciu”. Iar toate aceste evenimente aveau loc în timp ce Joe Biden era, practic, al doilea om al planetei, după președintele SUA Barack Obama.
Potrivit sursei citate, Hunter Biden și un fostul director FBI au fost angajați de magnatul român condamnat ulterior pentru luare de mită și l-au reprezentat în cadrul întâlnirilor cu oficiali de top din SUA. Sunt prezentate mai multe mesaje e-mail, găsite pe laptopul abandonat de fiul președintelui SUA, care devoalează cum acesta și un grup de interese au încercat să se folosească de legăturile cu guvernul SUA pentru a planifica o campanie de propagandă pentru Puiu Popoviciu. Conform acestei corespondențe, colegii lui Hunter Biden, parteneri ai firmei de avocatură Boies Schiller Flexner, Christopher Boies și Michael Gottlieb, căutau să stabilească întâlniri cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, după ce au discutat între ei dacă va interveni în cazul Popoviciu. Discuțiile au atins chiar și tema unei campanii media, inclusiv publicarea de articole în „Wall Street Journal”.
Numele omului de afaceri Puiu Popoviciu apare în această corespondență în septembrie 2015, când Chris Boies le-a scris lui Hunter și partenerului său de afaceri Devon Archer cu subiectul „Popoviciu” și mesajul „Să discutăm când este convenabil… Unul dintre partenerii mei este cel mai bun prieten cu nou-numitul ambasador în România”. A doua apariție a numelui lui Popoviciu în această corespondență electronică a mai avut loc în luna mai 2016, cu puțin timp înainte de condamnarea în primă instanță, în dosarul „Băneasa”.
Campanie mediatică și de lobby
Conform „Daily Mail”, avocatul de atunci al lui Boies Schiller, Michael Gottlieb, a căutat chiar și ajutorul ambasadorului american de la vremea respectivă în România, Hans Klemm, într-un efort de ultimă oră pentru a opri condamnarea lui Popoviciu. În 17 mai 2016, Michael Gottlieb îi scrie lui Hunter Biden: „L-am contactat Klemm și l-am rugat să ne ajute să intermediem întâlnirea (cu procurorii români anticorupție)”. Cu toate acestea, surse apropiate acestor personaje au precizat că planul nu a fost dus la capăt, întrucât ideile discutate în acest e-mail, inclusiv pregătirea unui pachet și a unui plan de presă, nu au fost niciodată puse în aplicare sau executate.
Mai departe, se arată că Gottlieb i-a scris un e-mail lui Hunter Biden, spunând că a vorbit cu ambasadorul SUA la București: „Hans m-a sunat pentru a discuta despre o dezvoltare care se transmite cel mai bine prin telefon. Ne putem conecta fie diseară, fie mâine? Concluzia este că ar trebui să continuăm cu solicitarea întâlnirii”. Iar Hunter Bined a sugerat că se va apela la sprijinul prietenilor de familie ai lui Joe Biden, inclusiv fostul director al FBI Louis Freeh. Jurnaliștii mai arată că au aflat, dintr-o sursă, că între Hunter Niden, Michael Gottlieb și ambasadorul Hans Klemm ar fi avut loc „cel puțin o întâlnire”.
Înrolarea unui fost agent de informații american, cu relații la SRI
Un detaliu exploziv pleacă de la momentul în care fostul director FBI a semnat contractul de mandate cu Puiu Popoviciu, iar, într-un e-mail, primul și-a exprimat intenția de a interveni cu procurorul special anticorupție român” și chiar lansarea unei campanii de propagandă în SUA. „Există problema calendarului cu privire la momentul stabilirii contactului cu DNA și SRI, despre care vom discuta împreună cu Gabriel săptămâna viitoare. Din fericire, am reușit să înrolăm pentru echipa noastră un fost agent FBI legat din București - ea este româno-americană - care este un vorbitor fluent cu contacte excelente în SRI. S-ar putea să încercăm să-l vedem și pe ambasador”.
Ambasada SUA din România, pe terenul din dosarul în care magnatul a primit 7 ani cu executare
Articolul jurnaliștilor britanici subliniază însă faptul că, în ciuda influenței planificate extinse și a campaniei media, încercările lui Hunter Biden și ale colegii săi au eșuat. Iar pe 23 iunie 2016 Popoviciu a fost condamnat la nouă ani de închisoare de către Curtea de Apel București. În august 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a redus pedeapsa lui Popoviciu la șapte ani cu executare. Ulterior, a fost soluționată și latura civilă, privind suprafața de 224 de hectare de teren din nordul Capitalei, care a făcut obiectul acestui dosar penal.
Prin soluționarea laturii civile, s-a dispus inclusiv confiscarea acestui teren, pentru redarea lui statului. Numai că, printre alte construcții edificate aici, rezidențiale sau comerciale, pe acest teren este construită și Ambasada SUA. Pe 23 august 2006, Băneasa Investment, controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu, a încheiat cu Ambasada SUA o convenție pentru constituirea unui drept de superficie și/sau închiriere a unui teren în suprafață de 40.000 mp - din terenul aferent Fermei Băneasa, pe o durată de 99 de ani, la un preț de 8.000.000 de dolari. În acea perioadă, funcția de ambasador al SUA în România o deținea Nicholas Taubman.