x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Polițist șpăgar, dar cu salariu de merit

Polițist șpăgar, dar cu salariu de merit

de Mariana Zaharia     |    13 Oct 2023   •   07:20
Polițist șpăgar, dar cu salariu de merit

Șeful Centrului de Reținere și Arestare Preventivă Argeș și-a încheiat cariera chiar în arest, după ce procurorii DIICOT Serviciul Teritorial Pitești au descoperit că Ciprian Marangoci era pe mână cu persoane private de libertate.

După o perioadă, el a recunoscut o parte din fapte, apoi altele. Acordul de recunoaștere i-a adus lui Marangoci o condamnare mai ușoară, 3 ani cu suspendare, dar dedesubturile acestei povești sunt mult mai stufoase decât s-a vorbit în spațiul public. Sunt surse din Poliția Argeș care spun că multă lumea știa. Un lucru care reiese și din interceptările din dosarul lui Marangoci, denunțat de un individ care, înainte să ajungă în arestul din Pitești, știa că „aici e viață”. Reprezentanții Sindicatului Ofițerilor de Poliție spun că Marangoci ar trebui să fie pus să plătească atât uzura mașinilor de la arest, cât și alte daune. 

 

Comisar-șef al Poliției României, Ciprian Marangoci era de ani buni șeful Centrului de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Poliției Argeș aflat sub coordonarea adjunctului Inspectoratului, Gabriel Gherghe. Ofițerul care a recunoscut în fața procurorilor DIICOT faptul că favoriza infractori era și premiat pentru activitatea lui. Surse ne-au spus că Marangoci primea salariu de merit, lucru pe care Poliția Argeș nu ni l-a putut confirma în răspunsul la solicitarea noastră, pentru că informația face parte din categoria celor clasificate. Activitatea la Centru era considerată una excelentă, așa că au fost retrase bonusurile de la un alt Serviciu, pentru ca ele să fie date la Arest. Cei rămași fără premiere au fost polițiștii de la Criminalistic, cea mai importantă structură în toate cazurile de infracțiuni cu violență, dar și la furturi, spargeri. Criminaliștii intră primii în câmpul infracțional și colegii se bazează pe cercetarea lor minuțioasă.

Cu 50 la sută din salariul de bază în plus și cu ce mai făcea pe lângă lege, Ciprian Marangoci pare că nu mai avea deloc simțul realității și se gândea să ceară niște avantaje și de la o companie de telefonie mobilă, pentru că el aproba un număr mare de apeluri pentru persoane private de libertate și asta aducea încasări bune unor companii! La locul de muncă, Marangoci lucra bine cu o tânără subofițer și chiar în timpul discuției cu ea, se vorbește despre a avea un dialog profitabil cu cei de la telefoane. „Știi câți bani sunt pân-acum la telefonie? O sută șase milioane patru lei sau trei lei. Sunt optzeci și ceva de milioane vorbiți pân-acuma. Păi dă. Stai că vorbesc cu el (n.r. reprezentantul companiei de telefonie), stai așa. Vorbesc cu el eu. Îi spun eu: Vezi că eu am dreptul să aprob telefoane suplimentare. Și dacă le aprob, e-n beneficiul vostru. În al meu nu e nimic. Așa că… Așa, de bun simț acolo, nu... marea cu sarea... da ceva, nu?”, spune șeful C.R.A.P, fără să știe că discuția era interceptată.  

Înregistrat de către un arestat, Marangoci a ajuns în arest 

Pe Ciprian Marangoci l-au trădat chiar cei pe care îi avantaja, doi arestați într-un dosar DIICOT pentru trafic de persoane. Le-a dat dreptul la mai multe apeluri telefonice decât alții și a primit la vizită chiar și una dintre victime, deși acest lucru era interzis. Când a fost întrebat de ce a permis acest lucru, Marangoci a spus că reprezentanții Parchetului nu au trecut persoana respectivă pe lista celor cu care nu poate intra în legătură unul dintre arestați. Totul era, însă, pe bani și cartușe de țigări.

Cum a ajuns să pice Marangoci, despre care mulți anchetatori spun că avea aceste preocupări de ani de zile? Le-a dus protejaților mâncare expirată, cumpărată de la magazin, fie de el, fie de alți agenți. Asta în timp ce procurorii de la DIICOT au aflat că Marangoci le îngreunează dosarele și i-a luat la întrebări pe traficanți. Ca să nu pice ei, indivizii l-au denunțat pe comisarul șef și au și înregistrat momentul în care i-au dat un cartuș de țigări și 500 de euro.

Marangoci nu îi ajuta doar „să aibă o viață ușoară” în arest, ci chiar le-a adus un avocat. L-a contactat chiar el, iar apărătorul a venit la arest în orb, adică fără să știe măcar numele celor care aveau nevoie de serviciile lui, a intrat în arest fără să aibă o delegație avocațială.

Polițistul a recunoscut în prima fază faptul că primea țigări, apoi că știa și de banii făcuți fișic și ascunși în pachete. 

Ce s-a schimbat la Arest după plecarea comisarului-șef care lua șpagă 

Doar șeful! În rest, nimic, structura este aceeași, oamenii sunt aceiași. Surse spun că polițista cu care Marangoci avea o relație apropiată, interceptată și ea de anchetatori, dar fără calitate de suspect, ar fi într-o perioadă de repaus pentru că figura cu prea multe ore suplimentare lucrate.

În locul lui Marangoci a fost desemnat un alt ofițer de poliție și a început o anchetă pe care o face Biroul Control Intern, la ordinul șefului Inspectoratului de Poliție Argeș, Marian Badea. Nu există date care să arate că la urechile lui Marian Badea ar fi ajuns afacerile lui Marangoci, însă ofițerului care conduce acum Poliția Argeș i se cere de către Sindicatul Ofițerilor de Poliție din România să identifice în câte cazuri, în ultimii doi ani, unii arestați ar fi trebuit transferați în penitenciare, dar au rămas în C.R.A.P. pentru că așa voia Ciprian Marangoci și dacă instituția a epuizat resursă umană și materială pentru a transfera alte persoane arestate preventiv care nu mai aveau loc în camerele ocupate de șeful Arestului cu cei care cotizau.

„Orice persoană cu minimă experiență în efectuarea unei anchete își poate da seama că la nivelul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă era o adevărată rețea de favorizare a persoanelor private de libertate pentru că șeful arestului nu căra personal bagajele. Ele erau „controlate” de agenții din subordinea lui, care, cel mai probabil, primeau ordine exprese despre cine beneficia de un tratament special în cadrul arestului. Ne întrebăm cum pierdem războiul împotriva drogurilor și infracționalității când la IPJ Argeș au fost recompensați angajați corupți? Chiar nu înțelege nimeni gravitatea situației? Într-o societate normală, ar fi trebuit să apară niște demisii de onoare. Atât de dulce a fost traiul în arest încât, așa cum reiese din ce a transmis DIICOT, traficanții puteau lua legătura la vizite și cu cine nu aveau voie și primeau pachete preferențiale care se pare că erau prevăzute și cu telefoane, pentru că am înțeles că domnii traficanți activau și pe TikTok din arestul administrat excelent de comisarul-șef Marangoci Ciprian”,  a declarat Gabriel Pielmuș, Președintele Sindicatului Ofițerilor de Poliție din România. 

Comisarul șef a scăpat ușor, spun surse judiciare! De fapt, numărul persoanelor pe care le favoriza este unul mai mare și nu se rezumă la cei doi arestați care l-au denunțat. 

 

„Așa cum am menționat în denunț, la puțin timp după ce am fost transferat, comandantul a venit la mine în camera 10 a arestului I.P.J. Argeș și mi-a zis că dacă vreau să îmi fie bine și să aibă grijă de mine, să îi dau 500 de euro și câte un cartuș de țigări Dunhill albastru pe săptămână. Șeful arestului avea un comportament frumos față de noi. Banii i-am primit de acasă, introduși la vizită într-o pereche de blugi negri, în buzunarul acestora”- denunțător

 

„În timp ce eram transportați cu autospeciala la Pitești, noi am fost abordați de către agenții de poliție care ne escortau, care ne-au spus că la Pitești va fi mult mai bine, mai precis că la Pitești „e viață”- denunțător

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: politist spaga salariu merit