x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Portdrapelul Romaniei la Atena va fi Elisabeta Lipa: "Inca mai am emotii"

Portdrapelul Romaniei la Atena va fi Elisabeta Lipa: "Inca mai am emotii"

09 Aug 2004   •   00:00
Portdrapelul Romaniei la Atena va fi Elisabeta Lipa: "Inca mai am emotii"

EDITIE DE COLECTIE

Aflata la cea de-a sasea Olimpiada din cariera, Elisabeta Lipa va fi portdrapelul Romaniei la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice care vor fi gazduite de Atena. Cea mai mare canotoare din lume a strans pana acum 13 medalii olimpice, dintre care 4 sunt de aur. Prin aportul ei si al celorlalte sportive ale canotajului nostru, Romania se afla pe primul loc in clasamentul feminin olimpic, in palmaresul romanesc aflandu-se 24 medalii (13 - 6 - 5), cucerite in perioada 1976-2000.
SORIN ANGHEL

  • Jurnalul National: Doamna Lipa, sunteti pregatita pentru participarea la Jocurile Olimpice?

    Elisabeta Lipa: Sunt, cum sa nu fiu? Numai pentru asta ne-am pregatit.

  • Cu ce medalie o sa va intoarceti de la Atena?

    Eu sper sa luam aur, dar e foarte greu sa spun inca de acum ca vom fi victorioase. Trebuie sa muncim, sa fim concentrate. Numai asa putem triumfa. Toata lumea vrea sa ia aur. Eu cred ca daca suntem sanatoase ne vom intoarce din Grecia avand de gat cea mai pretioasa medalie. In clipa de fata suntem in parametrii optimi.

  • De cine va este teama?

    De toata lumea. Statele Unite, Germania, Canada, Australia sau China au echipaje foarte bune, de care trebuie tinut cont.

  • Porneste Romania ca favorita?

    La un asemenea nivel nu exista favoriti.

  • Mai aveti emotii?

    Bineinteles.

  • Totusi, sunteti la cea de-a sasea Olimpiada!

    Si ce daca? De emotii nu scapi niciodata, indiferent de experienta pe care o ai. Daca nu ai emotii, nu poti sa concurezi. Trebuie doar sa stii cum sa treci peste ele.

  • Cum va simtiti?

    Sunt optimista si sper sa ii bucuram pe cei care si-au pus sperante in noi.

  • Cum a fost la prima Olimpiada din cariera, cea din 1984?

    Foarte frumos. Totul a fost in roz. Aveam 20 de ani si eram plina de ambitii. Fara nici un fel de exagerare, Jocurile Olimpice de la Los Angeles mi-au oferit cele mai frumoase clipe din viata. Am obtinut medalia de aur in proba de "dublu-vasle", prima din cariera.

  • Cum ati fost intampinati la intoarcerea in tara de catre Nicolae Ceausescu?

    La Olimpiada din 1984, desfasurata in Statele Unite, Romania a fost singura tara socialista care a participat. Acest lucru a fost posibil datorita lui Nicolae Ceausescu. In timp ce noi adunam medalii, vecinii nostri erau acasa si isi rodeau unghiile de invidie.

    A urmat Olimpiada din 1988, de la Seul.

    A fost singura editie a Jocurilor Olimpice la care nu am obtinut vreo medalie de aur. Am luat numai argint si bronz.

  • Dar in 1992 ati obtinut aur in proba de simplu.

    A fost ultima oara cand am concurat intr-o proba de simplu.

  • Mai la batranete de ce ati trecut in barca de "8+1"? Va e frica sa nu va tradeze varsta?

    Nu. Daca imi era frica nu mai concuram deloc. Am trecut la "8+1" pentru ca a trebuit sa las locul altora mai tinere sa se afirme.

  • Unde ati inceput canotajul?

    La Bucuresti.

  • Cum ati ajuns in Capitala? Dumneavoastra sunteti nascuta la granita de nord a tarii, in orasul Siret.

    Aveam 16 ani si jumatate, si eram eleva la un liceu in Botosani. Au venit cativa antrenori de la Olimpia Bucuresti si au facut o selectie acolo. Asa a inceput Elisabeta Lipa canotajul.

  • Cum se face selectia la canotaj?

    Primul criteriu este inaltimea. Eu aveam aceeasi inaltime ca si acum, un metru si 83 de centimetri.

  • In 1996 ati fost aproape de locul in care a explodat acea bomba?

    Nu. Eram in alta parte. Noi eram la o discoteca, iar bomba a fost in Parcul Olimpic din Atlanta. Nu am avut nici o treaba. A trecut pe langa noi.

  • Dupa Olimpiada de la Sydney de ce v-ati retras?

    Asa am crezut atunci ca e mai bine. Mi-am propus atunci, impreuna cu inca trei colege, ca dupa doi ani sa revenim. Ne-am luat doar o vacanta atunci. Pana la urma nu am revenit decat eu.

  • Celelalte trei ce au facut?

    Una a ramas insarcinata, iar celelalte doua nu au mai putut.

  • De ce ati luat decizia sa reveniti?

    Eram in cantonament, eu fiind antrenoare la lotul de baieti, si s-a luat decizia ca eu sa revin in barca de "8+1 feminin".

  • E grea viata in cantonament?

    E frumos pentru ca suntem tot timpul o echipa. In acelasi timp, este si foarte greu. La canotaj, cantonamentele sunt foarte lungi. Ele pot fi comparate cu stagiile militare.

  • Veti purta pentru a doua oara drapelul Romania la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice.

    Sunt foarte mandra. Am mai facut acest lucru si la Olimpiada de la Sydney. Cand porti drapelul Romaniei simti aceeasi satisfactie ca si atunci cand urci pe podium. Bucuria cea mai mare este atunci cand ti se pune de gat medalia de aur.

  • Si pana la urma, ce faceti la Atena? Luati sau nu medalia de aur?

    Normal asa ar trebui. Totul este in favoarea noastra, dar nu suntem noi singurele participante din concurs. Am inteles insa ca nu vom avea cele mai bune conditii acolo. Baza de pregatire si de concurs este foarte aproape de mare, iar valurile sunt destul de mari. Sper totusi sa nu intampinam probleme.

  • V-ati pastrat loc in valize pentru medalia de aur?

    Ii fac eu loc. Crezi ca o sa am curaj sa o pun in geanta? O sa vin cu ea de gat.

  • Va fi ultima Olimpiada pentru Elisabeta Lipa?

    Ca sportiva in mod sigur ca da. Ca antrenoare imi doresc sa mai ajung pe la Jocurile Olimpice.

    PROGRAMUL

    Viata canotorilor nu este una chiar usoara. Pentru a ajunge la performantele care au adus atatea medalii Romaniei, Elisabeta Lipa suporta luni intregi de cantonamente. Trezirea se da la 5:00 dimineata, imediat urmeaza inviorarea, adica 10.000 de metri pe apa, dupa care micul dejun. La pranz se desfasoara cel de-al doilea antrenament, seara incheindu-se tot in barca, in jurul orei 20:00.

    CV - ELISABETA LIPA

  • Nascuta: 26 octombrie 1964 (Siret - Suceava)
  • Club: Dinamo Bucuresti
  • A participat la Jocurile Olimpice: 1984 - Los Angeles 1988 - Seul 1992 - Barcelona 1996 - Atlanta 2000 - Sidney
  • Medalii olimpice: 4 de aur, 2 de argint, 7 de bronz
  • In prezent este colonel in cadrul Ministerului de Interne

    STIRILE JO

    PRIMUL CANOTOR DE CULOARE. Aquil Hashim Abdullah a devenit primul canotor de culoare component al echipei olimpice americane. Alaturi de ofiterul de marina Henry Gantt Nuzum - care s-a aflat pe nava USS John S. McCain in 2002 si in 2003, cu misiune in operatiunile din Golf si care s-a calificat pentru a doua oara pentru J.O. - , Abdullah se va afla pe pista olimpica ateniana la proba de dublu.

    UN "BANCAR" LA OLIMPIADA. Fundasul lui FC National John McKain a fost inclus in lotul reprezentativei Australiei care va participa la Jocurile Olimpice de la Atena. Antrenorul Frank Farina i-a incredintat banderola de capitan al nationalei Under 23 a "cangurilor" lui Craig Moore, concediat de clubul scotian Glasgow Rangers dupa ce jucatorul si-a exprimat dorinta de a participa la Olimpiada. Inaintea deplasarii in Grecia, fotbalistii de la Antipozi au fost in Asia, unde au disputat doua meciuri cu echipele olimpice ale Japoniei si Coreei de Sud.

    LUMEA SPORTULUI, MAI SARACA. Dublul campion mondial la canoe (1997 si 1998), germanul Thomas Zereske a incetat din viata la numai 38 de ani in urma unei leucemii care a fost diagnosticata cu doar cateva zile inaintea decesului. Zereske a participat, de asemenea, la trei editii ale Jocurilor Olimpice, in palmaresul sau mai aflandu-se trei medalii de argint si patru de bronz la Campionatele Mondiale.

    RONALDO E LA ATENA. Cristiano Ronaldo, tanarul atacant al echipei engleze de fotbal Manchester United si una dintre revelatiile lui Euro 2004, face parte din selectionata Portugaliei pentru Jocurile Olimpice de la Atena. In afara lui Ronaldo, alti trei lusitani din lotul pentru turneul de la Atena au facut parte din echipa vicecampioana europeana in iulie anul acesta: portarul Moreira (Benfica), mijlocasul Tiago (transferat la Chelsea) si atacantul Helder Postiga (FC Porto). Selectionerul Jos... Romao a retinut si trei jucatori care depasesc limita de varsta (1 ianuarie 1981), fundasii Frechaut (Boavista) si Fernando Meira (VfB Stuttgart) si atacantul Luis Boa Morte (Fulham). La JO, Portugalia, locul 3 la ultima editie a Euro pentru jucatori sub 21 de ani (mai, in Germania), face parte din Grupa D, alaturi de Costa Rica, Maroc si Irak.

    OLIMPIADA SE INTOARCE ACASA - EDITIE DE COLECTIE (9 august 2004)

    Din Antichitate si pana in prezent

    Olimpiada a costat 10 miliarde de euro

    Istoria notei 10 a inceput la Montreal - Nadia, perfecta!

    Gabriela Szabo, regina absoluta

    Portdrapelul Romaniei la Atena va fi Elisabeta Lipa: "Inca mai am emotii"

    Linca, singurul campion

    Sarbu, puscasul nemuritor

    Sa nu uitam Munchen si Atlanta!

    Cancerul sportului

    7 Mari si tari

    Componenta delegatiei Romaniei la Olimpiada
  • ×